Orbán február elsején látogatja meg Putyint

Orbán február elsején látogatja meg Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart találkozójukat követõen a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszországba látogat február 1-jén Orbán Viktor miniszterelnök – írja a hvg.hu, Szijjártó Péter külügyminiszter az orosz TASZSZ hírügynökségnek adott interjúját szemlézve.

Szijjártó szerint a tárgyalás fő témája Paks 2 lesz, arról beszélnek majd, hogy halad az építkezés előkészítése. Szijjártó megjegyezte: szeretnék, ha a két új reaktor még ennek az évtizednek a végére megkezdhetné a működését. Emellett magyar gázszállítási szerződés kiterjesztéséről – a szállított mennyiség megnöveléséről – is tárgyalni szeretnének.

Az egyeztetésen szóba kerül majd az orosz fejlesztésű koronavírus-fertőzés elleni vakcina, a Szputnyik V esetleges magyarországi gyártása. Szijjártó úgy nyilatkozott, hogy a nemzeti vakcinagyár építése folyamatban van, ősszel megkezdi a működését, a magyar kormány pedig szeretné, ha ezt a létesítményt is bevonnák gyártásba. „A Szputnyik V nagyon jól teljesített Magyarországon, majdnem egymillió embernek adták be, nagyon jók vele a tapasztalatok” – idézte a TASZSZ a minisztert.

Szijjártó hozzátette, Orbán és Putyin találkozójának a két ország közös űrkutatási projektje is témája lesz, mivel „mi, magyarok is szeretnénk nemzeti kutatóűrhajóst küldeni a Nemzetközi Űrállomásra ennek az évtizednek a közepén”.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy a magyar miniszterelnök a tavalyi utolsó kormányinfón jelentette be: találkozót tervez az orosz elnökkel februárban. Legutóbb Putyin látogatott Magyarországra, 2019-ben.