Orbán félig-meddig elnézést kért

Orbán félig-meddig elnézést kért

Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A támadó nyelvezetért bocsánatot kért, politikai álláspontját viszont fenntartja Orbán Viktor – számolt be a Reuters a levélről, amit a kormányfő írt a néppárti politikusoknak. A miniszterelnök felkérte Wouter Beke flamand kereszténydemokrata vezetőt, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.

Orbán bocsánatot kért azért is, amiért korábban a néppárti politikusokat hasznos idiótáknak nevezte. „Ez valójában idézet Lenintől, amivel én bizonyos politikákat, és nem politikusokat szerettem volna kritizálni” – üzente a kormányfő. A kifejezést egyébként bár valóban Leninnek szokás tulajdonítani, de az életművében nem sikerült semmi ilyesminek a nyomára bukkanni eddig.

Az MTI megkeresésére Havasi Bertalan elismerte a levél valódiságát, valamint azt, hogy hasonló üzenetet küldtek el a Néppárt többi tagjának is.

A kormányfő egyébként múlt héten beszélt arról újságírónőknek: nem gondolta volna, hogy a Junckert és Sorost ábrázoló plakátok casus belli-nek fognak bizonyulni. Azok szerinte inkább Muppet-show jellegűek voltak. A „tájékoztató kampányra” pedig szerinte szükség volt. Nem így látták a néppárti politikusok, akik megelégelték, hogy a magyar kormány épp egy néppárti vezetővel plakátolja tele az országot.  

A napokban kereste fel Orbán Viktort a Néppárt politikusa, Manfred Weber, aki a bocsánatkérés mellett a CEU itt tartását is elvárja a magyar kormánytól. A Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie – mondta Weber.