Orbán Gáspár: Magánszemélyként majd' mindenben vitám van az édesapámmal

Orbán Gáspár: Magánszemélyként majd' mindenben vitám van az édesapámmal

Orbán Gáspár és Prekopa Donát (Fotó: Felház/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem jó gyűlöletet szítani semmilyen népcsoport ellen – jelentette ki a HVG.hu-nak adott hosszú interjújában Orbán Gáspár, aki Ember Illéssel közösen nyilatkozott az általuk alapított Felház missziójáról. A kormányfő fia hozzátette azt is: magánszemélyként majd' mindenben van vitája az édesapjával. „Egy ilyen személyiség vagyok” – nyugtázta. Az apaságban viszont példakép számára a miniszterelnök, akit nagyon jó apának gondol.

Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy meg tudta-e győzni testvéreit a Felház küldetéséről, azt válaszolta: „a saját házában senki nem lehet próféta.” Volt már, hogy valamelyik testvére elment egy Felházra, de megvan a saját életük. Intést főleg édesanyjától, Lévai Anikótól kapott, hogy a kormányfő fiaként legalább ne legyen vezető, kerülje a rá irányuló figyelmet. „Édesapám nagyon támogat, de közben nem vagyok biztos benne, hogy annyira tudja, mit csinálok” – tette hozzá. Orbán Viktor támogatja őt, mint apa, de a fiú szerint ez a Felházra jellemző radikalitás tud azért ijesztő lenni. Ez ugyanis elmondása szerint nagyon más, mint mikor „simán csak vallásos az ember.”

Esélyt a Felháznak | Magyar Hang

„Fölmentek az emeleti terembe, ahol együtt szoktak lenni [...] Mindannyian egy szívvel, egy lélekkel állhatatosan imádkoztak." (ApCsel 1, 13-14) Ez az emeleti terem az utolsó vacsora terme, és ahol pünkösd napján megszületett az egyház. Korábbi fordításokban felházként szerepelt, innen kapta nevét a ma sokszor emlegetett keresztény brand, a Felház.

Az alapítók nyilatkoztak a Felház finanszírozásáról is. Az elmúlt években szponzori vacsorákat tartottak, a múlt heti éves támogató rendezvényen pedig ötvenöten voltak jelen, főleg kis- és középvállalkozók. Orbán Gáspár szerint az fontos, hogy újjászületett keresztény üzletemberekről van szó. A honlapjuk ugyan még nem indult el, ezt a hiányosságot ők is látják, a szerződések nyilvánosságra hozatala kapcsán viszont korábban elhamarkodottan nyilatkoztak. Ahol nem állami intézményekről van szó, ott a másik félnek kell nyújtani egyfajta diszkréciót – jegyezte meg Orbán Gáspár. A tavalyi év első félévének pénzügyi mérlegét pedig már nyilvánosságra is hozták Facebook-oldalukon.

A most futó plakátkampány kapcsán Orbán elmondta, őket nem a ceremonialitás, a méltóságteljes lezárás mozgatja, hanem hogy minél többen találkozhassanak Istennel.

Lezárás lesz ugyanis ez, márciusban a mostani formájában megszűnik a Felház. Ember Illés elmondása szerint ezután önállóan mennek tovább az olyan tevékenységek, mint az evangelizáció, a táborok felkeresése vagy a dicsőítés. Úgy látják, hosszú távon így tudják biblikusan támogatni a kereszténységet és az egyházat. A Felház viszont a továbbiakban sem lesz egyház, inkább a gyülekezetek közötti teret igyekeznek kitölteni.

Korábban több kritikát is kaptak egyébként egyházaktól, ezekről Orbán Gáspár azt mondta: „Az, hogy nincs teológiai végzettségünk, egy építő kritika, mert valóban nincs, és tényleg jó lenne, ha lenne, de hogy több kárt okozunk, mint hasznot, az inkább butaság. Aki ilyet mond, az nem ismer minket.”

Szóba került az is, hogy Jézus szeretetének hirdetése mellett azért figyelnek a divatra is, még ha igyekeznek is elérni, hogy ez ne uralja az életüket. Ember Illés például úgy fogalmazott: „Isten megérdemli, hogy minden, ami rámutat, az szép legyen, jó legyen, befogadható legyen. Ha megtehetem, hogy jól nézzek ki miközben Jézus Krisztust hirdetem, akkor azzal szerintem sincs semmi gond.” Orbán Gáspár egyetértett, szerinte sem kell szőrcsuhában járkálniuk.