Orbán volt Kína-ügyi főtanácsadóját is megcélozták a Pegasus kémszoftverrel

Orbán volt Kína-ügyi főtanácsadóját is megcélozták a Pegasus kémszoftverrel

(Fotó: Pixabay.com/markusspike)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán-kormány egyik bizalmi embere, Szilas Cecília volt pekingi nagykövet telefonszáma is a Pegasus kémszoftver célpontja lett – írja a Direkt36 tényfeltáró újság. 

A portál szerint Szilas Cecíliát „akkor célozták meg az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémszoftverrel, amikor rövid ideig épp a konfliktusokkal teli Dunaferrnél dolgozott, illetve nem sokkal azelőtt, hogy Orbán Viktor maga mellé vette Kína-ügyi miniszterelnöki főtanácsadónak”. Ez utóbbi rendkívül bizalmi állást 2019 és 2021 között töltötte be Szilas, és nemcsak Orbán felkészítését segítette, hanem például személyesen is részt vett a sanghaji Fudan Egyetem vezetésével folytatott tárgyaláson.

„Nem tudok semmit mondani ezzel kapcsolatban. Az életem egy nyitott könyv” – válaszolta a Direkt36 telefonos megkeresésekor Szilas, amikor arról kérdezték, szerinte miért válhatott célponttá. Arra a felvetésre, hogy esetleg valamiféle rendkívül átható megbízhatósági vizsgálat miatt figyelhették meg a kémszoftverrel, úgy reagált: azt lehetségesnek tartja. Arról viszont nem tudni, hogy mikor esett át legutóbb átvilágításon, vagy hogy mikor kapta meg a felkérést a főtanácsadói munkára, mert ezekre a kérdésekre már nem válaszolt.

A Direkt36 a Miniszterelnöki Kabinetirodát is megkereste, a válasz szerint Szilasnak a főtanácsadói pozíciójához át kellett esnie egy nemzetbiztonsági ellenőrzésen, azt viszont nem árulták el, hogy ez mikor történt meg. Rendes nemzetbiztonsági ellenőrzésre ötévente kerül sor. Szilas a portál szerint 2019 március végéig a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keleti kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is volt. Ugyanakkor 2019 nyarán vált először Pegasus-célponttá, de a kiszivárgott adatbázis alapján nem lehet megállapítani, hogy ha ténylegesen megfigyelték is, akkor az milyen hosszú időn keresztül tarthatott, mert a lista nagyjából addig a nyárig tartalmaz csak telefonszámokat.

Szilas a portálnak elmondta, hogy főtanácsadói megbízatásának megszűnése óta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának nemzetközi igazgatójaként dolgozik. Szilas emellett bent ül a Fudan budapesti kampuszát megalapító Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kuratóriumában is. 

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány tavaly nyáron robbant ki. Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártónak állítása szerint kizárólag állami szerveknek adnak el – több mint ötven országban nem az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, üzletembereket figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) a Pegasus-megfigyelések ügyében lefolytatott, nemrég bemutatott vizsgálata azt állította, hogy a magyar hatóságok valóban csak bűnüldözéssel vagy terrorizmussal kapcsolatos ügyekben használták a kémszoftvert.