Orbán lenullázódott, míg Gyurcsánynak 75 millióval nőtt az értékpapír-megtakarítása

Orbán lenullázódott, míg Gyurcsánynak 75 millióval nőtt az értékpapír-megtakarítása

Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. december 11-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén is leadták vagyonnyilatkozataikat a képviselők és közjogi méltóságok. A dokumentumok valóságtartalma csak a leadókon múlik. A miniszterek közül Rogán Antal 809 milliós gyarapodása tűnik a legizomosabbnak.

Az idén is január 31-ig kellett leadniuk az aktuális vagyonnyilatkozataikat a kormány tagjainak, a parlamenti képviselőknek és közjogi méltóságoknak. A dokumentumok valóságtartalma csak a leadókon múlik, s miközben az elmúlt években is többször kiderült, akadnak, akiknél a papír és a valóság között olykor komoly távolságok vannak, következménye ennek különösebben nem volt, legfeljebb az illető utólag javított a leadott nyilatkozatban. Az Index és a 24.hu alaposan átfésülték a dokumentumokat, amelyek közül ezek a főbb megállapítások:

• Áder János államfő, miután 2018-ban már rendelkezett a budapesti II. kerületben egy lakással, láthatóan megkedvelte a környéket, ugyanis tavaly – másodmagával – vett egy másik, 125 négyzetméteres lakást is.

• Orbán Viktor miniszterelnök a jelek szerint lenullázta eddig megtakarítását, tavaly ugyanis még 1 millió 395 ezer forintot írt a vonatkozó rubrikába, ám most ott nulla forint szerepel. „Eközben a miniszterelnök feleségével közös hitele tovább csökkent, tavalyra csupán 3,5 millió forinttal tartoztak, 2020 januárjára ez pedig már csak 2 millió 199 ezer forintra csökkent” – írja az Index.

A miniszterek közül Rogán Antal ugrott meg a leginkább; a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tavaly elvileg 809 millió forintot tudott úgy megtakarítani, hogy ezt sem legális, bevallott jövedelmei, sem válása során vélhetően eladott ingatlanai nem fedezhetik. A tárcavezető megvált ugyanakkor a rejtélyesen növekedő budai lakásától és a balatonlellei nyaralójától is.

FRISS: Az Index vonatkozó cikkét követően szombat reggel a Kormányzati Tájékoztatási Központon keresztül Rogán Antal az alábbi közleményt adta ki: „2020. január 31-én leadott vagyonnyilatkozatomban az előző évhez képest plusz bevételek jelentek meg. Ennek két oka van. Bevételem származik az általam jegyzett elektronikus aláírási szabadalomból valamint válásomat követően az erdőterületeket leszámítva minden ingatlanomat és ingóságomat értékesítettem, más tulajdonom nincsen. Vagyoni helyzetem világos, nyilatkozatomban a hatályos jogszabályoknak megfelelően mindent átláthatóan, részletesen feltüntettem.”

Válik a Rogán házaspár | Magyar Hang

Az okokat nem közölték, csak azt, hogy az elmúlt 14 évüket „egymás iránti tisztelettel” zárják le.

• Pintér Sándor belügyminiszter a tavalyi 680 ezer után immár 4 millió forintot tart bankban, készpénzállománya pedig 1,8 millióról 6,5 millióra nőtt egy év alatt.

• Miközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fizetése több mint 200 ezerrel nőtt egy év alatt, a bankszámláján lévő összeg 2 millióval lett kevesebb, a tavaly 8,11 millió forintról 5,84 millióra csökkent.

• Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének forintban és némi devizában összesen mintegy 4,2 millió megtakarítás van, amely jelentős csökkenés a tavalyi nagyjából 18,6 millióhoz képest. A tárcavezető készpénzben tart még 20 millió forintot, ami 5,5 millió forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban.

• Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter – a meglévő két budapesti XI. kerületi lakása mellett – a megtakarítása egy ötmilliós bankszámláról nullára csökkent, ráadásul még egy 7 milliós tartozást is összeszedett egy magánszeméllyel szemben.

• Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár számláján megjelent 20 millió forint, ami egyéb bevételeiből érkezett, egyéb jövedelmeihez; bevallása szerint ugyanis ingatlan bérbeadásból havi bruttó 2,1 millió forintot keresett.

A képviselők közül a költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolt fideszes Simonka György vagyonnyilatkozatában már nem szerepel egyetlen nagy értékű ingósága, egy Volkswagen luxuskategóriáját jelentő VW Phaeton. Az Index szerint a képviselő vagyon tavaly januárra szinte letűnt, miközben Simonka akkor úgy vallott: félmillió forintja volt készpénzben, és a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladóan mindössze 5660 forintot kuporgatott a bankszámláján. Simonkának 2020-ban még mindig közel 87 millió forint tartozása van, azt írja, a tulajdonában lévő vagyonelemek terheltek.

Igaza van Simonka Györgynek, korunk vértanújának | Magyar Hang

Távlatokban gondolkodó államférfiak kellenének, de nekünk per pillanat csak a „számok hozásában” érdekelt fideszeseink vannak. Akikről mindent elmond, hogy a választókerületükben zajló társadalmi és gazdasági folyamatok szempontjából majdnem mindegy, hogy a vádlottak padján ülnek, vagy a Parlamentben.

• A 24.hu szerint Bajkai István fideszes képviselő ezzel szemben nem zárt rossz évet: 42 millió forintot tart nemesfémben, ez 30 millió forinttal több, mint az első ciklusát töltő politikus nyitó bevallásában szereplő érték. Bajkai szünetelteti ügyvédi praxisát, azonban ügyvédi irodája működik, tavaly bruttó 161 millió forintot hozott a konyhára. Ingatlanvagyona változatlan: egy XVII. kerületi családi ház negyedét, egy belvárosi, 83 négyzetméteres lakás felét, egy gombai, 75 négyzetméteres házat és számos erdőt, árokot és kivett területet birtokol Gombán.

• Tovább gyarapította ingatlangyűjteményét Tállai András. Az államtitkárnak öbb településen is volt már ingatlana, például Mezőkövesden résztulajdonosa volt két lakóháznak, most azonban lett egy harmadik is, egy 812 négyzetméteres telken fekvő családi ház, amelynek a fele van Tállai nevén. Ezen felül összesen nagyjából 35 millió forint értékben van OTP-befektetési jegye, és 32 millió forint található a bankszámláján.

Milliárdokat kezelt, most kurtán-furcsán távozott Tállai bizalmasa | Magyar Hang

Bocsi Anna elengedése azért is meglepő, mert miközben közel tíz évet dolgozott a klubnál, csupán egyetlen mondattal intézték el a távozását. A volt ügyvezető nem kívánt válaszolni egyetlen kérdésünkre sem.

Lázár Jánosnak is sikerült gyarapodnia egy kicsit: vett négy darab szántót, övé lett egy szegedi lakóház, illetve egy szegedi garázs fele, és az eddigi Land Rovere mellé vett egy Mini Cooper Cabriót. Az egykori fideszes miniszternek banki hitele nincs, de magánszemélynek tartozik 20 millió forinttal, a bankszámláján közben 48 millió forintot tart.

Az ellenzéki képviselők közül Gyurcsány Ferenc értékpapír-megtakarításai egy év alatt 659 millióról 734 millióra nőttek, a számláján 2,2 millió helyett immár 3,7 millió forint van. A DK elnökének vagyonnyilatkozatában egy 225 milliós követelés is megjelent „lakásvásárlás foglaló és előleg” címén. A volt kormányfő tartozásai is nőttek: ugyan kétmilliót tudott törleszteni egy banki hitelből, 56 millióra apasztva azt, ám közben – egy kötcsei ház megvásárlására – felvett egy 150 millió forint értékpapír fedezetű hitelt. Az Altus Portfólió Kft-ből 238 millió forintot vett ki, 60 millióval kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

Gyurcsány: fehér, keresztény, heteroszexuális férfi vagyok | Magyar Hang

Gyurcsány Ferenc értette párttársa, Niedermüller Péter szavait, bár szerinte ez nem mindenkinek sikerült.

• Hadházi Ákosnak 200 ezer forinttal több készpénze van, mint egy évvel ezelőtt. Míg 2018-ban 1,1 millió forinttal volt nála több, mint a képviselői alapdíj hathavi összeg, most 1,3 millió ugyanez az összeg. A független képviselő csökkenteni tudta a banki tartozását is 2,5 millió forinttal, de még így is van egy 22,5 milliós hitele.

• Jakab Péter friss Jobbik-elnöknek továbbra is egy 106 négyzetméteres miskolci ház felével rendelkezik, pénze semmilyen formában nincs, mint ahogy az előző bevallásban is végig nullák szerepeltek ebben a szekcióban. Tartozik viszont a banknak 10,1 millió forinttal, ami tavalyhoz képest 1,6 millió forinttal kevesebb.

Jakab Péter: A „cigánybűnözés" mára elveszítette etnikai jellegét | Magyar Hang

A Jobbik új elnöke roncstársadalmi rétegekről, Gyöngyöspatáról és a mindennapi ügyekről szóló politizálásról.

• A 24.hu szerint Ungár Péter megdézsmálta a bankszámláját, legalábbis ahhoz képest, hogy 2018-ban még 82 millió forint volt rajta, tavaly már csak kicsivel több mint 14 millió forint, az 50 millió forint egyéb számlakövetelés mellett. Az egyébként milliárdos vagyonnal rendelkező LMP-s politikus más változást nem tüntetett fel.

Polt Péter legfőbb ügyész 2 millió forintnyi készpénzről, 5 millió forintnyi kamatozó kincstárjegyről és 20,8 millió forintnyi bankszámlán lévő összegről nyilatkozott. A legfőbb ügyész megtartotta Opel Mokkáját, ingatlanvagyonát pedig nem gyarapította.

• Az Index szerint: „Gyermeke születhetett Matolcsy György jegybankelnöknek, ez a legmeghatározóbb változást jelentő információ, ami kiderül 2020-as vagyonnyilatkozatából. Tavaly a Magyar Nemzeti Bank elnökének vagyonnyilatkozatából már kiderült, hogy »oktatási anyagokat lektorál, tanfolyamokat vezet«, ezekért pedig 5 milliós jegybanki fizetése mellé még havi bruttó 750 ezer forintot kapott 2019-ben. Matolcsynak továbbra sincs autója, ingatlana pedig még mindig Balatonakarattyán van (ahol volt felesége a polgármester).”

Lakás, politika, Matolcsy | Magyar Hang

Mivel a kormány lakáspolitikája egyenlő a kormány családpolitikájával, Matolcsy tulajdonképpen megsemmisítő kritikát gyakorolt a rezsim legfőbb büszkeségéről.