Orbán: Magyarország számára is sorskérdés, hogy Egyiptom meg tudja védeni a határait

Orbán: Magyarország számára is sorskérdés, hogy Egyiptom meg tudja védeni a határait

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt a Karmelita kolostorban 2021. október 13-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorskérdés Magyarország és Európa számára, hogy Egyiptom meg tudja védeni a szárazföldi és a tengeri határait is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután az egyiptomi államfővel egyeztetett szerdán Budapesten.

A kormányfő az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtónyilatkozatában kiemelte: „Berlin biztonsága nem a berlini külvárosoknál kezdődik. Párizs biztonsága nem a francia-német határnál kezdődik. Brüsszel biztonsága nem a brüsszeli külvárosoknál kezdődik, hanem a szerb-magyar határnál kezdődik, és egy tágabb összefüggésben ott kezdődik Egyiptomnál, az ország szárazföldi és tengeri határainál”. Szavai szerint csak a legnagyobb elismeréssel tud szólni arról, hogy 2016 óta migránsokat szállító hajó nem tudott kifutni egyiptomi területről, ami „nagy hozzájárulás a mi és egész Európa biztonságához”.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a két ország között nincsenek vitás ügyek, és mindketten keresik az együttműködés elmélyítésének lehetőségét.

Egyúttal megköszönte az egyiptomi államfőnek, hogy felajánlotta a magyar gazdaság szereplőinek a részvételt az egyiptomi gazdaság fejlesztésében.

(MTI)