Orbán már nem érzi az ízeket – Interjú Nagy Bandó Andrással

Orbán már nem érzi az ízeket – Interjú Nagy Bandó Andrással

Nagy Bandó András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elszomorító, hogy lassan tényleg nem marad olyan területe a magyar kultúrának, amibe a hatalom nem tenyerel, nem tipor bele – ezt mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Nagy Bandó András. A leginkább humoristaként ismert író szavai szerint Orbán egy olyan séfhez hasonlítható, aki mindent a saját szája íze szerint akar süt ni és (ki)főzni, és eközben nem veszik észre, hogy covidos, és nem érzékeli az ízeket és az illatokat.

(...)

Egy esetleges kormányváltás kapcsán úgy felidézte egy két évvel ezelőtt írt publicisztikáját, miszerint egyetlen ellenzéki szövetség képes csak változást hozni. – Hadihajó ellen esélytelenek a halászbárkák és ladikok. Ennyi csónakocskára külön-külön nem tud ráállni egy hiteles kapitány – mondta, majd azt is hozzátette, hogy egy választási győzelem után ráérnek majd más-más ablakból való gittet rágni. Ehhez – mint közölte – kell egy hiteles Mózes.

(...)

Az író az Orbán-kormány intézkedései kapcsán azt dicsérte, hogy nem hordják ki külföldi cégek a nemzeti vagyont, és hazai cégek kapnak lehetőséget. Ám szerinte rögtön itt a fonákja: „Mészáros és társai név alatt Orbán és családfája”. – Kérdem: el tudja bárki is képzelni, hogy ez a gagyogó szaki milliárdos üzleteket visz, és érti is, hogy melyiket miért? Tíz gáz- és vízszerelőt ismerek, akik jobb képességűek nála, oszt mégse ők gazdagodtak meg – mondta. Szerinte ez van, „mondja a teszetosza ellenzék, és így jó, mondja a birka Orbán-rajongó”.

Hogyan viselte, viseli a járványt? Visszatekintve a pályájára, mit tart a szívéhez leginkább közel állónak? Honnan jött a Vers-sarok ötlete? Korábban a humoristák tényleg az indulatok levezetésére egyfajta szelepek voltak, vagy tényleg szabad volt a „király bohócaiként” szabadon azt mondaniuk, amit akartak? A mai fiatal humoristák közül kit, kiket tart a nagy elődök méltó utódának, utódainak, és miért? A most működő humoristáknak könnyebb vagy nehezebb a dolguk, mint nekik volt? Figyelemmel kíséri-e azt a botrányt, ami a színművészeti egyetemen zajlik? Humoristaként mit szól ahhoz, hogy egy gépesített lövészezredest küldtek oda kancellárnak? Mi a véleménye arról, hogy ma éppen Iványi Gáborék egyháza által működtetett – hajléktalanokat is ellátó, gyógyításukra kórházat biztosító – intézményektől vont el pénzügyi forrást az állam? ahhoz, hogy Magyarország jó hellyé váljon, hogy itt boldogan, elégedetten élhessenek az emberek, mire lenne szükség? Vajon elég lesz-e az, ha megtörténik a hatalomváltás, ha egy egységes ellenzék elküldi a mostaniakat, vagy ehhez ennél lényegesen többre lenne szükség? Tudna-e példákat mondani arra, amit az Orbán-kormány nagyon jól csinált? Hol láthatjuk, hallhatjuk legközelebb? Melyik könyvét keressük, ha Nagy Bandó András legfrissebb verseit, gondolatait akarjuk elolvasni?

A kérdésekre adott válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang október 9-én megjelent 2020/41. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/41. számban? Itt megnézheti!