Orbán Viktor: Mélyülni fog a szakadék az EU többi része és Magyarország között

Orbán Viktor: Mélyülni fog a szakadék az EU többi része és Magyarország között

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb beszámoló jelent meg Orbán Viktor és a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók múlt csütörtöki beszélgetéséről, ezúttal a német pleiteticker.de oldalon – vette észre a Telex. A cikket Boris Kálnoky, az MCC Média Iskolájának igazgatója osztotta meg a Twitteren. Kálnoky szintén részt vett a beszélgetésen és azt írta „ez egy jó összefoglaló”. 

Mint az már ismert, Orbán Viktor múlt héten csütörtökön tartott háttérbeszélgetést a Mathias Corvinus Collegium szervezésében 15 külföldi újságírónak, többségében olyanoknak, akik pozitívan állnak a magyar kormány politikájához. Ralf Schuler német újságíró beszámolója szerint a magyar kormányfő „arra számít, hogy a következő években elmélyül a feszültség Magyarország és az Európai Unió többi része között”. Ennek oka szerinte az, hogy a migráció és az LMBTQ+ mozgalmak kérdései, valamint az Európai Egyesült Államok terve tekintetében eltér a magyar kormány véleménye az unió többi országának véleményétől.

Az ukrajnai háborúról szólva a miniszterelnök a beszámoló alapján azt mondta, hogy „az idő nem a NATO oldalán áll” és nem lát olyan pontot, „amiért győztes pályán lennénk”, Ukrajna katonahiánnyal fog szembenézni. Kitért arra is, hogy kezdetben Németország csak nem halálos fegyvereket tervezett Ukrajnába küldeni, ez azonban változott. – Ma harckocsikról beszélünk, és már a vadászgépekről is szó van. Ha ezen az úton haladunk tovább, akkor valamikor saját csapatokat kell küldenünk – fejtegette Orbán Viktor, aki szerint a Nyugat Ukrajnával kapcsolatos stratégiája átláthatatlan, és neki egy uniós kormányfő sem tudta elmagyarázni, hogy mi a francia, német vagy európai stratégia a konfliktusban. Elmondása szerint az ő feladata, hogy kiálljon a magyarországi emberek és családok biztonságáért és jövőjéért, ezért ő „minden lehetséges eszközzel a konfliktus befagyasztásán dolgozik” – áll a beszámolóban.

A Pleiteticker a Bild német bulvárlap volt főszerkesztőjéhez, Julian Reichelthez kötődő politikai témájú weboldal, amely azt tartja feladatának, hogy beszámoljon a gazdasági válság németországi hatásáról és a zöldpárti német gazdasági miniszter, Robert Habeck tevékenyéségéről, akit a portál rövid bemutatkozásában „minden idők legtétlenebb és legalkalmatlanabb” gazdasági miniszterének neveznek.

A háttérbeszélgetésről már korábban szivárogtak ki információk. Rod Dreher, az American Conservative felelős szerkesztője a blogján írt az eseményről és a beszámolója szerint Orbán Viktor a „határozott nem” választ adta arra a kérésre, hogy maradna-e az Európai Unióban. Ám hozzátette, hogy nincs más választása, mert a kivitel 85 százaléka az unióba irányul. Később azonban módosították a cikket, amely szerint a kormányfő arról beszélt, hogy személyesen számára fájdalmas, hogy Magyarország az EU tagja, amely folyamatosan szekálja, de nem kérdés, hogy Magyarország az Európai Unióban marad, mert a gazdasági jólétünk ennek a függvénye. A Népszava kérdésére azt válaszolta Rod Dreher, hogy szerinte Orbán Viktor csak viccelt, amikor ezt a választ adta az uniós tagsággal kapcsolatos kérdésre. Beszámolók szerint ezen a beszélgetésen nevezte Orbán Viktor senkiföldjének Ukrajnát, Afganisztánhoz hasonlítva az országot, ami miatt az ukrán külügy bekérette az ukrajnai magyar nagykövetet.