Orbán: Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk Erdogan elnök úr győzelme

Orbán: Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk Erdogan elnök úr győzelme

Orbán Viktor és Recep Tajjip Erdogan Brüsszelben 2021. június 13-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási megkönnyebbülés Erdogan török elnök győzelme – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. – Nemcsak szurkoltam, kifejezetten imádkoztam is a győzelméért, „erősen és sokat”. Tragédia lett volna, ha nem ő nyer – fejtette ki. Ezt a kormányfő azzal magyarázta: Törökország Európa kapuja délkelet felől, 4 millió menekült van, akiket „Erdogan elnök úr nem enged ki”. Szerinte egyébként Erdogan ellenfele „Soros embere volt”, vagyis „itt is Soros Györgyöt és nemzetközi birodalmát és hadseregét kellett legyőzni”, ugyanaz történtt ott, mint itt Magyarországon. Hozzátette, ha nem Erdogan nyert volna, akkor a 4 millió menekültből 1-2-3 millió rögtön megindult volna, „ránk eresztették volna őket”.

Szerinte Törökország nekünk azért is kulcsország, mert az orosz gáz ma délről jön Törökországon keresztül, ha egy Amerika-párti miniszterelnök hatalomra kerülése esetén is eljutna-e hozzánk a Magyarország számára szükséges orosz gáz. – Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk Erdogan elnök úr győzelme – jegyezte meg. Ráadásul ő békepárti is, van esélye közvetíteni az oroszok és ukránok között.

Végül arra is kitért: Magyarországnak három irányba kell mindig figyelnie, ezek Berlin, Moszkva, és Ankara. „Ebben a háromszögben van az életünk”, és itt kell a magyarok életét jól igazgatni. – Nem mondom, hogy mind a három relációban ugyanolyan kedvezőek a csillagállások. De mind a három reláció, kapcsolatrendszer stabil, kiegyensúlyozott, és jól alakul Magyarország szempontjából. A legkritikusabb egyébként érdekes módon éppen a német kapcsolat ebben a pillanatban – tette hozzá. Vagyis a kormányfő ezzel azt állította, hogy az ukránokat lerohanó Oroszország vezetésével jobb a kapcsolata, mint Németországéval.

A kormányfő az interjúban Karácsony Gergely főpolgármestert is kritizálta, erről itt írtunk.