Orbán most már az orosz helyett a kínai vakcinát erőlteti

Orbán most már az orosz helyett a kínai vakcinát erőlteti

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli Kossuth Rádióban közvetített „interjújában” arról beszélt, hogy ha az emberek elfogadnák a kínai vakcinát, akkor talán már nyár előtt visszakaphatnánk az életünket, tudósít a Telex. Egyúttal az egészségügyi hatóságokra hárította a késlekedés felelősségét, mintha az ő hibájuk lenne az, hogy eddig még nem engedélyeztek egy olyan oltóanyagot, amit sehol az Európai Unióban nem regisztráltak még.

Mégpedig jó indokkal nem engedélyezték (bár az is kérdéses, hogy egyáltalán bármelyik kínai gyártó kérte-e az engedélyezést): hasonlóan az orosz vakcinához, a kínai oltóanyagok fejlesztési és tesztelési folyamata is teljesen átláthatatlan, a nyugati szakmai szabályokat áthágva még azelőtt engedélyezték őket a gyártó országok hatóságai, hogy elvégezték volna a biztonságosságról és hatékonyságról valós információt szolgáltató fázis-III-as teszteket.

A miniszterelnök állítása szerint nincs kockázata a kínai oltóanyagnak (bár nem világos, hogy honnan van elegendő szakmai felkészültsége ezt megítélni), és arra „kéri” a hatóságokat, hogy minél előbb mondjanak ítéletet a vakcináról. Ez nyilván nem nyomásgyakorlás, csak egy kérés.

Mindenesetre kifejtette rádiós nyilatkozatában, hogy a magyar kormány oltáspárti, és úgy érzékeli, hogy a magyar emberek is egyre inkább azok. Hamarosan kezdődik az oltási terv harmadik fázisa, amelyben 1,75 millió, krónikus betegséggel küzdő, 60 év feletti ember kaphatja meg az oltást.

A válságkezelés részeként legkésőbb jövő év elejétől jövedelemadó-mentességet adna a kormány a 25 évnél fiatalabbaknak. A 24. hu tudósítása szerint a miniszterelnök úgy brüsszelezett, hogy arról beszélt, most nem akar brüsszelezni:

„Fel kell tenni a kérdést: jó döntést hoztunk-e, a 26 miniszterelnök közösen? Aki nem vesz részt és a saját útját járja, azok előrébb vannak, mint mi. Baj idején, amikor válság van, akkor a felelősség kérdését későbbre kell halasztani, ahelyett, hogy elkezdenénk mutogatni Brüsszelre, és a frusztrációnkat a brüsszeli bürokratákra fordítanánk, próbáljunk alkotó energiát létrehozni, szerezzünk vakcinát.”

Arról is beszélt Orbán Viktor, hogy „neki ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljon”, arra utalva, hogy az Európai Bizottság óva intette a tagállamok kormányait attól, hogy az EU-t megkerülve külön-külön tárgyaljanak a vakcinabeszerzésekről.

„Ha a brüsszeli beszerzések ütemében haladunk, akkor nyár vége, ősz, mire a megszorításokat feladhatjuk. Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját és a kínai vakcinát is választhatják az emberek, és még nem tudjuk pontosan mennyi orosz vakcinát is, akkor talán jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket.”

Nem egyértelmű, hogy a „kínai vakcinát is választhatják az emberek” félmondatban szereplő választás szó mit is jelent pontosan. Vajon azt jelenti-e, hogy a többféle vakcinából szabadon lehet majd választani. Az operatív törzs korábban a hasonló állításokat már cáfolta, ők azt mondták, hogy olyan oltást kapnak majd az emberek, amilyen jut, nem lesz lehetőség válogatásra.

Ez egyébként sem életszerű, hiszen a felmérések szerint az emberek nagy többsége egyáltalán nem bízik az orosz vagy kínai oltóanyagokban, így, ha választhatják a Phizer/BioNTech vagy a Moderna oltását is, vélhetően szinte senki sem fog inkább a bizonytalan működésű keleti alternatívák felé fordulni önszántából. A kínai vakcina népszerűsége 1 százalék, az oroszé 2 százalék.