Orbán: Rendőrök és katonák együtt járőröznek majd

Orbán: Rendőrök és katonák együtt járőröznek majd

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor interjút adott a TV2 Tényeknek nevezett hírműsorának szerda este. Az interjúban a legújabb korlátozásokról és reményeiről kérdezték, miközben a képernyőn a minden kommentár nélkül az „Együtt sikerülni fog” kormányzati propagandamondat volt olvasható.

A miniszterelnök szerint a szabálykövető állampolgároknak kell meggyőzniük a nem szabálykövetőket, hogy egy hónapra tartsák be a szabályokat. Amikor arról kérdezték, hogy mennyire szigorúan fogják büntetni a renitenseket, elmondta, hogy a rendőrség emberiessége szerinte sokat fejlődött a nyolcvanas évek, illetve a „2006-os kardlapozáshoz” képest. Ennek ellenére a rendőröknek szabályokhoz kell tartaniuk magukat, és ha kell, az egyértelmű szabályok alapján büntetni fognak, a kijárási tilalmat, illetve a maszkhordási kötelezettséggel be nem tartókkal szemben.

A katonaság aktívabb rendfenntartásba történő bevonására térve elmondta, hogy a rendőrök és a katonák együtt fognak járőrözni, mindegyik fegyveresen. Az alkotmány szerint ugyanis a katona békeidőben magyar állampolgárral szemben nem intézkedhet, csak a rendőr. Ha hadiállapot vagy rendkívüli állapot lenne, akkor a katona megkapná erre a felhatalmazást, de erről nincs szó.

A riporter valamiért a miniszterelnököt kérdezte arról is, hogy van-e már a világban hatékony vakcina a koronavírus ellen. Orbán erre azt válaszolta (egyébként pontosan), hogy olyan vakcina, amely az előírt összes akadályon átjutott volna, nincs még, de több is van, amelynek már csak az utolsó megmérettetésen kell átesnie.

Szerinte januárban az Európai Unióban, illetve Kínában és Oroszországban fejlesztett vakcinák át fognak jutni az utolsó vizsgán is, tehát arra számít, hogy egyszerre több oltóanyag is a piacra kerül. A kínai és orosz vakcinákat érő biztonságossági, illetve tudományetikai kritikákról nem esett szó. Orbán újra hangsúlyozta, hogy nem lesz kötelező a vakcina elfogadása, erről mindenkinek magának kell döntenie. Több szereplővel (vagyis az Unióval, Kínával és Oroszországgal) is kapcsolatban állunk, így választani lehet majd, .

Ennek némileg ellent mond, hogy decemberben-januárban még a miniszterelnök szerint is csak kevés vakcina áll majd rendelkezésre. Az igazi megkönnyebbülés áprilisban jön (kérdés, hogy a második hullám természetes lecsengése vagy az elérhetővé váló oltóanyag miatt).

A mostani intézkedések várható hatásáról beszélt az osztrák kancellárral, aki azt mondta neki, hogy az ő hasonló intézkedéseik két hét múlva hozzák meg az első eredményeket. Így Orbán is erre számít. Már most beharangozták, hogy két hét múlva újabb interjút ad a Tényeknek a fejleményekről.

Arról azonban most nem tud semmi biztosat mondani, hogy mi lesz karácsonykor. De azt reméli, hogy a családi ünnepet már szabadabban lehet megszervezni, mint ha most lenne. „Ha jól csináljuk, és lesz vakcina, akkor a vállalkozások túl fogják élni a téli időszakot” – ezt már arra a kérdésre mondta, amit a gazdaságot érintő könnyítésekről tettek föl neki. A további intézkedésekről, adócsökkentésről még egyeztetnek. „Minden vállalkozást azért kell talpon tartani, hogy ne bocsássák el a munkavállalókat” – tette hozzá.

Címkék: Orbán Viktor, Tények