„Lojális Orbán Viktorhoz, mégis túl tud nyúlni a fideszes keménymagon”

„Lojális Orbán Viktorhoz, mégis túl tud nyúlni a fideszes keménymagon”

Fotó: Novák Katalin/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter lapunknak azt mondta, ők nem Novák Katalint támadják, hanem Orbán Viktort, Ungár Péter szerint pedig elképzelhetetlen volt, hogy a kormányfő konszenzusos jelöltet mutasson fel. És vajon hogyan látja a jelölést a pártpolitizálástól visszavonult Schiffer András és Vona Gábor? Őket is megkérdezte a Magyar Hang!


Váratlant húzott kedden Orbán Viktor, amikor a kormányinfón egy kérdésre válaszolva jelentette be, hogy Novák Katalin lesz a Fidesz államfőjelöltje 2022-ben. Az ellenzéki összefogás politikusai rögtön reagáltak is, elutasítva a családpolitikáért felelős miniszter jelölését. Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán azt írta, „Orbán ráérzett arra az elvárásra, hogy a társadalom örömmel látna több női vezetőt a közéletben. De Novák Katalin nem az a személy. Ő még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb arra, hogy ellent tartson Orbán Viktornak”. Jakab Péter pedig úgy ironizált a miniszter indításán: „Orbán a mai kormányinfón a 2021-es évet sikeresnek nevezte, önmagát magyar hazafinak, Novák Katalint meg köztársasági elnöknek, aki kifejezi a nemzet egységét.”

Márki-Zay Péter: Novák botránymentes jelölt, de Orbánhoz lojális

Elértük az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert is. Felvetésünkre, miszerint a jelen helyzetben érdemes-e Novák Katalint támadni, azt mondta, ők egyáltalán nem támadják a jelöltet, hanem Orbán Viktort támadják, ő választotta az eddigi minisztert a pozícióra. Egyébként pedig, ahogy azt alapelvként ki is kötötték, közvetlen elnökválasztást szeretnének. Sólyom László konszenzusos jellegét például nem vitatta annak idején, viszont Novák „olyan jelölt, aki egyenesen OV-s fülbevalót visel, ez megint azt sugallja, hogy az esetleges kormányváltás után nem az ország érdekében él majd a rábízott jogokkal, hanem Orbán igényeit fogja kiszolgálni”, fogalmazott Hódmezővásárhely polgármestere. Felvetésünkre, Novák nem húzhat-e még meglepőt, és nem lehet-e valóban pártpolitikailag kipróbálatlan jelölt, Márki-Zay úgy fogalmazott, a kormányfőnek valóban „hirtelen kellett benyúlnia a zsákba”, miután más jelöltek kiestek. Viszonylag széles körben tárgyalt jelölt Kövér László volt, de ő most Márki-Zay szerint vállalhatatlanná vált, miután felmerült, hogy kabinetfőnökének családtagjai milyen lakásban laknak. Orbán ezért szétnézett és talált egy keresett egy botránymentes jelöltet, aki nem sok van a Fideszen belül, mondta Márki-Zay. Ebből a szempontból Novák jelölését érthetőnek tartja, hiszen neki nem volt korrupciós botránya. Viszont nem mondható, hogy egy feminista jelölt lenne, hiszen „kevés megértést mutatott azok iránt, akik úgy látják, férfiak és nők azonos munkáért azonos bért kell kapjanak”. Ettől még önmagában az, hogy Orbán nőt jelölt, jó taktikai lépés lehet szerinte.

Érdemes az ellenzéknek azt a fideszes családpolitikát támadnia, aminek a támogatottsága túlnyúlik a Fidesz törzsbázisán? – kérdeztük a miniszterelnök-jelöltet. - A Fidesz komoly erőssége a családpolitikája, nyilván hétgyerekes családapaként én is támogatom, hogy a demográfiai katasztrófa ellen tegyenek – mondta. A jövő szempontjából abszolút kezelni kell ezt a problémát, viszont úgy látja, ez a Fidesznek sem sikerült igazán. A családpolitika jó elemeit persze meg kell tartani, de „ez nem jelenti, hogy az érzéketlen szociális aspektusait” is fenn akarják tartani, így szó sincs szerinte arról, hogy ilyen alacsonyan kellene tartani a családi pótlékot.

Márki-Zay mindenesetre a közvetlen választás pártján áll, de lesz az ellenzéknek jelöltje így is. Ő maga a köztársasági elnök-jelölti előválasztást sem zárná ki, de azt most ő sem támogatta, hogy a jelenlegi kampánnyal összekeverve tartsák, „elvitte volna a fókuszt arról, hogy Fidesz vagy nem Fidesz, hiszen erről fogunk valójában szavazni áprilisban.” A kormányfőjelölt több nagyon jó jelöltet is tudna mondani, de a velük való egyeztetés nélkül egyelőre nem nevezné meg őket.

Ungár: Nem fogom megszavazni

Mint országgyűlési képviselő, nem fogom megszavazni Novák államfőségét – így reagált megkeresésünkre az LMP politikusa, Ungár Péter. Kérdésünkre, hogy elképzelhetőnek tartott-e volna olyan jelöltet, akit a fideszes többség támogat, és ő is megszavazhatónak tartja, azt mondta: a rendszer ismeretében elképzelhetetlen, hogy Orbán konszenzusos jelöltet találjon bármilyen posztra, legyen szó akár államfőről, ombudsmanról vagy épp egy Vas megyei hivatalról. Akit az ellenzék támogat majd, azt fogja ő is, de kérdésünkre azt mondta, egyelőre nem tudna jelöltet mondani. Feminista szemszögből nézve elfogadható azért a jelölés? - kérdeztük. Ungár szerint a lényeg, hogy egyenlő bánásmód alá essenek a férfiak és a nők, szóval mindegy, milyen kromoszómákkal rendelkezik a köztársasági elnök.

Schiffer: Novák Katalin jelenthet kockázatot a miniszterelnök számára is

Elemzői értékelések szerint mindenesetre Novák Katalin jelölése csapdahelyzetet is jelenthet az ellenzék számára. Erről írt Facebook-oldalán Török Gábor is: „Logikus és okos döntés. (...) Novák Katalin nincs annyival lejjebb a lojalitási mutatón, amennyivel messze feljebb áll az eladhatóságin. Egy magas labdával ma szegényebb lett az ellenzék, de kapott egy ravasz csapdát. Amiből szerintem csak úgy tudnának jól kimászni, ha váratlanul nem támadnák a jelölést.…” Valóban így van, Novákot még meg is kellene szavazniuk az összefogás pártjainak? Többek közt erről kérdeztük Schiffer András ügyvédet. Ő úgy látja, Orbán Viktor a maga szempontjából zseniális hatalomtechnikai lépésről tett tanúbizonyságot, a Fidesz és Orbán hatalmi logikájából pontosan ez következett. A volt országgyűlési képviselő hónapok óta erre is tippelt volna, amiatt pedig, hogy a kinevezés a 2022-es választási kampányban történik, már régóta tudni lehetett, hogy a jelölés is teljes egészében a kampánynak lesz alárendelve. - Orbánt korábban többször is azzal támadták, hogy hímsoviniszta, megveti a nőket, ezeket a vádakat pedig az elmúlt két évben elég tudatosan építette le, és hát végül is Novák lehet az első női államfőnk Mária Terézia óta – tette hozzá az ügyvéd.

A jelölés kulcsa viszont szerinte nem is az, hogy nő, hanem hogy az egész családpolitika arca, a mostani választást pedig az ún. gyermekvédelmi népszavazással kiegészítve tartják. Schiffer szerint Orbán az összes eddigi választás előtt épített valami színházat, most ennek a darabnak a kulcseleme az identitás- és családvédelem, aminek arca az egyébként többnyire kedvelt kormánytag, Novák Katalin.

Abban egyetért Törökkel a volt parlamenti képviselő is, hogy azért volt optimális a választás Orbán számára, mert Novák egyszerre lojális a kormányfőhöz, mégis a figurája túl tud nyúlni a fideszes keménymagon. Viszont az összes korábbi államelnököt, ideértve még Szűrös Mátyást és Schmitt Pált is, az addigi életútjuk predesztinálták erre a szerepre. Függetlenül attól, hogy éppen ki mit gondol róluk. Ahogy Ádert is hiába nevezték pártkatonának, mégis csak a rendszerváltó kerekasztal egyik figurája, ráadásul EP-képviselőből lett elnök, tehát előtte sem egyértelműen pártszerepet kellett betöltenie. Novák ehhez képest villámkarriert futott be, még csak nem is a Fideszben, hanem az Orbán-kormányban, az életútja tehát nem predesztinálná a legfőbb közjogi méltóságra.

Viszont abban az ügyvéd vitatkozna Törökkel, hogy az ellenzéknek meg kellene szavaznia a jelölését. Az ellenzéknek szerinte egyáltalán nem kell igent mondania olyan személyre, aki az Orbán-kormány tagja és a miniszterelnökhöz lojális. Abban viszont igaza van szerinte, hogy ha szitává lőnék Novákot, az egy baklövés lenne. Ahogy arra sem szolgált rá szerinte, hogy útszéli stílusban támadják, márpedig, ahogy látta, ez történt, ez pedig Orbán ördögi zsenialitását igazolja, mert minden ilyen támadás a Fideszt erősít. Néhány ellenzéki egyenesen úgy tett, mintha Kövér Lászlót jelölték volna – fűzte hozzá. Már csak azért sem látja ezt szerencsésnek, mert bármit gondoljunk is a politikai teljesítményéről, Novák Katalin kedves, szerethető és becsületes figurának tűnik, az emberek jelentős része is így gondol rá, így visszaüthet, ha hasonló stílusban támadják őt.

Rákérdeztünk arra is, Novák vajon függetlenedhet-e a jövőben a Fidesztől, látva azt, hogy mostanában is előfordulnak kritikusabb megnyilvánulásai. Ilyen volt az is, amikor szembement a babahordózó miatt Fekete-Győr Andráson élcelődő Rákay Philippel. Schiffer szerint viszont még a rákays poszt is a Karmelitával egyeztetett lehetett, és nem gondolná, hogy a későbbiekben a politikus eloldódna Orbán politikájától. Viszont azt kétségtelennek tartja, hogy miután fiatal jelöltről van szó, így amennyire lojális, pártpolitikailag annyira kipróbálatlan is. Hiszen sem a pártpolitikában, sem általában a közéletben olyan konfliktussorozaton nem ment át, mint mondjuk Áder János, de lehetne mondani Schmitt Pált, Sólyom Lászlót is. Novák 2014 óta van igazán jelen a közéletben, ez pedig a miniszterelnök számára is kockázat lehet, hiszen nincs kiszámolva, élesebb konfliktushelyzetekben mire lehet számítani Novák Katalintól. Az összes eddig felmerült jelölt, így Trócsányi László vagy Stumpf István esetében is tudhatta Orbán, „mi merre hány méter”, Novák viszont még tíz év múlva is csak 54 éves lesz, míg Orbán akkor már 68. Tehát nem tudni, egy esetleges ellenzéki, vagy akár csak újabb fideszes győzelem után mi várható még az eddigi minisztertől.

Ma elképzelhetetlen hasonló jelölt, mint Sólyom volt

Mit lépjen az ellenzék? - Azután, hogy az ellenzéken belül a vahhabiták felülkerekedtek, akik feles többséggel akarnak elmozdítani közjogi méltóságokat, érvényteleníteni alaptörvényt, az lenne a tisztességes, ha ebben a helyzetben nem jelölnének államfőt, hiszen miért is akarnak elnököt jelölni így? - tette fel a kérdést. Hozzátéve, tudja viszont, hogy „a következetesség sosem jellemezte és a következetlenség sosem zavarta őket, szóval lesz jelölt.” Az ellenzéket szerinte olyan figura húzná fel, aki nemcsak nem pártpolitikus, de nem is az ellenzéki véleményformáló holdudvar markáns arca, mint mondjuk a korábbi jelölt Majtényi László. Ahogy Orbán a végtelen lojalitása dacára Novákkal túl tud nyúlni a kormány törzsbázisán, úgy az ellenzéknek olyan személyben kellene gondolkodnia, aki túlnyúl rajtuk – mondta. A pártkatonázással ő óvatosabb lenne Gyurcsány Ferenc helyében, hiszen egyrészt Novák még a Fideszen belül sem járta végig a ranglétrákat, és még Orbánnak sem a pártpolitikai teljesítmény juthat róla eszébe. Másrészt Áder mellett Göncz Árpád volt egyértelmű pártkatona, korábbi SZDSZ-es induló, ráadásul az MSZP is a saját alelnökét, Szili Katalint jelölte 2005-ben, majd öt évvel később Balogh András is hasonló jelölt volt. Schiffer szerint annak lehetne még relevanciája, ha az ellenzék arról beszélne, miért igazságtalan az a jelenlegi családpolitika, aminek Novák Katalin az arca, de a pártkatonázás szerinte kontraproduktív lehet, így nem is az OV-s fülbevalón kellene az ellenzéknek élcelődnie.

Kérdésünkre, ő kit tartana elfogadható jelöltnek, és ki lehetne ma olyan jelölt, mint 2005-ben Sólyom László volt, Schiffer úgy fogalmazott: akkor más volt a helyzet, kegyelmi pillanat, mert nem volt egységes kormánytöbbség. A regulatív hatalmi ági funkcióját viszont kevésbé tudja betartani Magyarországon az államfő, mert ki van szolgáltatva a kormánytöbbség kénye kedvének. Schiffer emiatt is a közvetlen elnökválasztás pártján lenne. Úgy gondolja továbbá, 2005 óta olyan szinten polarizálódott tovább a magyar politikai tér, hogy ma elképzelhetetlen hasonló, szekértáborokon átívelő figurát találni, mint amilyen Sólyom volt.

 

Vona Gábor: Rossz dilemma az ellenzék részéről, el kell-e fogadni Novákot

Orbán részéről logikus és jó lépés Novák jelölése, voltak ennél sokkal durvább nevek is, hogy csak Kövér Lászlót említsük – fogalmazott megkeresésünkre Vona Gábor. A Jobbik korábbi elnöke szerint Orbánt motiválhatta az is, hogy megmutassa, a Fidesz számára igenis fontos a nők szerepe. Ráadásul Novák a családpolitika és az LMBT-kérdés terén is biztos jelöltje Orbánnak, ezeket a témákat pedig most is előtérben igyekszik tartani a kormány.

Vona szerint rossz dilemma az ellenzék részéről az, kell-e támadni vagy el kell-e fogadni Novák jelöltségét. Szerinte ellenjelöltet kell állítani, aki képes az ellenzék egységét kifejezni, „mert úgy tűnik, Márki-Zay Péter sem tudja ezt felmutatni”, és olyan kell szerinte, aki képes az ellenzéken túlnyúlni is, nem csupán egységesíteni azt. Kérdésünkre, tud-e ilyet, azt mondta, jelenleg nem tudna mondani, de biztos van hasonló, ő maga nem is lát bele az ellenzék stratégiájába. Mindenesetre nem egy leharcolt politikust kellene szerinte keresni, hanem egy kulturális tekintélyt, „olyan kell, aki ugyanezt a dilemmát, amivel az ellenzék most szembesül, a Fidesz elé állítaná. Tehát hogy számukra is felmerüljön a kérdés, érdemes-e azt támadniuk, akit az ellenzék jelöltként megnevez.”

Felvetésünkre, miszerint Novák valóban egy kipróbálatlan, ezért Orbán számára is kockázatos jelölt lehet-e, Vona úgy fogalmazott, ennyi év alatt azért Orbán megismerhette a miniszter karakterét, mentalitását, lojalitását. Persze, az emberi természet kiszámíthatatlan dolog, Orbánt is érheti meglepetés – fogalmazott a Második Reformkor Alapítvány elindítója. Hiszen Novák is érezheti majd úgy, hogy mégis csak köztársasági elnök és ebből a szempontból autonóm személy. De azért lássuk be, a köztársasági elnöki hivatal sem olyan erős ma. Amit Torgyán József említett Orbánnal kapcsolatban, az ma is igaz: a koronát most ő teszi Novák fejére, de le is veheti majd, ha egy újabb fideszes győzelem után Novák nem olyan elnök lesz, mint szeretné – tette hozzá. Viszont ha a Fidesz veszít, Novák Katalin pedig más arcát is mutatja majd, az persze kellemetlen meglepetést jelenthetne Orbánnak, de ennek az esélyét Vona csekélynek látja.