Orbán szerint jó döntés volt Von der Leyen támogatása

Orbán szerint jó döntés volt Von der Leyen támogatása

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó döntés volt „az ideológiai gerillákat távol tartani” és pragmatikus életösztönű vezetőket választani – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennel Brüsszelben folytatott csütörtöki megbeszélését követően az M1 csatornának.

Az MTI beszámolója szerint a kormányfő Von der Leyent úgy jellemezte, mint „akinek a jövőről való gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben”. Ezek közé sorolta a gyermekek, a családok jövőjét és a biztonságot, de közös szándéknak nevezte egy közös európai haderő, hadiipar kifejlesztését is.

Orbán Viktor eredményesnek értékelte a csütörtöki beszélgetést. Az új bizottsági elnökről kijelentette azt is: szenvedélyes meggyőződése, hogy az Európai Uniónak fenn kell maradnia, ezért „ösztönszerűen” utasít el minden olyan ügyet, amely távolítja egymástól a tagállamokat.

A kormányfő ezért a nehéz kérdésekben, például a klíma-, az energia-, a gazdaságpolitika vagy a migráció kérdésében is pragmatikus megközelítésre számít. Az új bizottsági elnök ugyanis érti a nyugat- és közép-európaiak gondolkodása közti különbséget, azt, hogy míg a nyugat-európaiak a migránsok integrálásának kérdésével foglalkoznak, addig a magyarok és Közép-Európa azzal, hogy nem kíván multikulturális társadalmat létrehozni – tette hozzá Orbán.

Vajon mit gondol Európa új, hétgyermekes feje az anyaságról és a gyerekvállalásról? | Magyar Hang

Ha már úton útfélen erről beszél mindenki, megnéztük, miket mondott a témában Ursula von der Leyen.

A találkozón abban is egyetértés

volt, hogy a migránsokat nem lehet szabadjára engedni a kontinensen a

vizsgálati idő alatt, hanem olyan emberséges megoldást kell találni számukra,

amely a polgároknak is biztonságot nyújt – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő a klímacélokról szóló

vitákról azt mondta: közös alap, hogy a jövőért közös a felelősségünk, de

szerinte míg a gazdag országok tehetnek súlyos kijelentéseket ez ügyben, egy

Magyarország méretű ország olyan vállalást tehet, amelyet be is tud tartani. Kijelentette:

Magyarország a vállalásának megfelelően azt el fogja érni, hogy 2030-ra az

energia 90 százalékát szén-dioxid-mentes forrásból nyerje, hiszen ennek terve,

forrása rendelkezésre áll.

A magyar uniós biztosjelölt személye „szőr mentén” került szóba a tárgyaláson – fogalmazott. Elmondta ugyanakkor: Magyarországon a Fidesz–KDNP listáját azért vezette Trócsányi László, mert azt mondták az embereknek, ha a listára szavaznak, ő lesz Magyarország biztosa.