Orbán Szijjártónak a koronavírus-fertőzéséről: „ha 60 felett lennél, akkor lehet, hogy ez elvisz”

Orbán Szijjártónak a koronavírus-fertőzéséről: „ha 60 felett lennél, akkor lehet, hogy ez elvisz”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor újabb videót tett közzé közösségi oldalán, ebben a miniszterelnök azt örökítette meg az utókornak, hogy felhívta a koronavírus-fertőzés miatt otthoni karanténban lábadozó külgazdasági és külügyminisztert, Szijjártó Pétert. „Interneten keresztül nem fertőzöl, tehát leveheted” – így kezdi a beszélgetést a miniszterelnök.

Orbán a videó elején azzal ugratja a betegség miatt láthatóan megviselt Szijjártót, hogy „azt mondják, hogy ipari mennyiségű vírus van benned". Erre Szijjártó azt válaszolja a miniszterelnöknek, hogy ebben a csúcstartók közé tartozik. A kormányfő erre azt reagálja, hogy a Szijjártó minden bizonnyal egy szuperfertőzővel találkozott valahol.

A tudomány jelenlegi állása szerint abban, hogy mennyi vírus jut be egy ember szervezetébe nem szempont, hogy szuper- vagy „hétköznapi" fertőzőtől kapja el a ragályt. Szuperfertőzőnek azt a személyt hívjuk, aki egymaga sok másik személynek adja tovább a fertőzést, gyakran a felelőtlen, a járványelőírásokat be nem tartó magatartása miatt. Szijjártó Péterről például egy közelmúltbeli kambodzsai látogatása során derült ki, hogy koronavírussal fertőzött. A miniszter a Blikk cikke szerint a legtöbb programon maszk nélkül jelent meg az ázsiai országban. A külügyminiszter látogatása után Őry Csaba nagykövet és két magasrangú kambodzsai kormánytisztviselő is megfertőződött, a nagykövetet kórházban kezelik. Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán azt írta, hogy Szijjártón Kambodzsában néhány alkalommal azért nem volt maszk, mert a fogadó fél ezt kifejezetten kérte, arra hivatkozva, hogy a kambodzsai partneren sincs. Hun Sze kambodzsai miniszterelnök is még egy hétig biztosan karanténban marad. A kormányfő szerint még kilencszáz ember van karanténban a Szijjártó látogatása miatt, amit az országban csak „a november 3-i incidensként” emlegetnek.

Szijjártó megpróbálja elmesélni Orbánnak azt is, hogy úgy érzi magát, mint az az ember, akiben benne van az a vírus, aminek kapcsán még mindig több a kérdés, mint a válasz. Amikor a külügyér arról kezd beszélni főnökének, hogy mentálisan megterhelőbb számára a vírussal való küzdelem, mint fizikailag, Orbán akképpen reagál erre, hogy szerinte nagy szerencséje van Szijjártónak, hogy még fiatal. „Ha most 60 felett lennél, akkor lehet, hogy ez elvisz". – nyugtatja meg Orbán Viktor a videóban Szijjártó Pétert.

A miniszterelnök búcsúzóul azt tanácsolja külügyminiszterének, hogy olvassa el Camus A pestis című regényét. „Ha ez kimaradt volna, akkor vedd le a polcról, és olvasd el!” – hangzik a beszélgetés végén Orbán Viktor járványügyi tanácsa.