Orbán Viktor a „muszlim dagályról” és a Nyugat elveszített küldetéstudatáról

Orbán Viktor a „muszlim dagályról” és a Nyugat elveszített küldetéstudatáról

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központ 2021. június 9-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nyugat elvesztett küldetéstudatáról, a magyar emberek hivatástudatáról és a muszlim dagályról beszélt Orbán Viktor csütörtök délután a Mathias Corvinus Collégium (MCC) tanévnyitóján.

Beszédében a miniszterelnök kifejtette, hogy 400 évig a Nyugat állt a világ élén, mégpedig azért, mert volt küldetéstudata, ami a kereszténységben rejlett. Mára ugyanakkor a nyílt társadalom az egyetlen konzisztens szellemi irányzat, ami „a muszlim dagály” és Ázsia felemelkedése idején megfosztja a nyugatot a saját értékeibe és történelmi küldetésébe vetett hitétől. Ráadásul vetélytársaink, akikben nagyobb a szellemi felhajtóerő, jobban szervezettek, elhúznak a nyugati országok mellett.

A miniszterelnök szavai szerint mi itt, Közép-Európában úgy gondoljuk, hogy küldetés nélkül kudarcra vagyunk ítélve. Aki ugyanis elveszíti a hitét a saját kiválóságában és küldetésében, az elveszíti a motivációt is.

Kitért arra is, hogy amikor ma genderről, migrációról, nemzeti szuverenitásról beszélget nyugat-európai országok vezetőivel, úgy értelmezik a véleményekben a különbségeket, mint fejlődésbeli fáziskéséseket. – Nem értik, hogy geográfiai és filozófiai különbségről van szó – mondta.

Nyugaton – szavai szerint – egy rosszul meghozott döntés könnyen korrigálható tévedés, de itt, „Közép-Európában minden hiba vagy tévedés lehet, hogy az utolsó volt”. Ezért van az, hogy minden magyar polgár önérzetesen büszke, tisztában van saját élete értékével és munkájával. – Ezért élhetünk egy olyan országban, ahol az utcaseprőtől a cégvezetőig a magyar ember képes úgy tekinteni a munkára, mint hivatásra, amin az élete múlik – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a mindenkori magyar szellemi elit onnan ismerszik meg, hogy tudatában van a sajátos magyar küldetésnek. A szellemi emberek feladata errefelé, hogy megértsék ezt a küldetést, a közéleti kérdésekben reflektáljanak rá. Az MCC hallgatóinak így azt üzente, hogy „minősített felelősségük van a magyarok jövőjéért”.