Orbán Viktor: A neheze ezután következik

Orbán Viktor: A neheze ezután következik

Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában 2019 július 12-én (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát, ezt egyébként „nem fogjuk tudni elkerülni” – erről beszélt a Kossuth rádiónak adott reggeli interjújában Orbán Viktor. Szóba került a kiskunhalasi járványkórház is, amelyről a napokban megírtuk, hogy egyelőre még nem fogad betegeket, mert nincs elég orvos és ápoló. A miniszterelnök szerint ugyanakkor meg fog nyitni, „ha valami nagyobb baj történik”.

Az összes virológus azt mondja, hogy nyakig vagyunk a negyedik hullámban és a neheze ezután következik – így fogalmazott szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök megismételte, hogy mindenki elkaphatja a vírust, csak nem mindegy, hogy milyen következményei lesznek. Aki ugyanis nincs beoltva, az – szavai szerint – életveszélyben van, ráadásul mindenkire veszélyt jelent.

A kormányfő kiemelte, hogy a második oltást után négy-hat hónappal a vakcina ereje gyengül, így a harmadik oltás indokolt. Ő maga is így tett, nem is kapta el eddig a koronavírust. – A baj oka az, hogy még mindig nincs mindenki beoltva. Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt egyébként „nem fogjuk tudni elkerülni”. Jövő héten „oltási hét” lesz, amikor regisztráció nélkül lehet majd kérni a vakcinát országszerte 101 oltóponton.

Azt várják, hogy december közepén már lesz olyan vélemény, „amely végre eldönti”, hogy az 5 és 12 év közöttieket lehet-e oltani. Az oltáselleneseket is meg kell győzni szerinte, hogy jó néhány halálos betegség ellen be vagyunk oltva, nem is betegszünk meg. Orbán Viktor szavai szerint a tudomány nem egy vallás, de bizonyítékok vannak mellette. Tízmilliónyi oltásunk van, vagyis nemcsak harmadszorra, hanem negyedszerre is be tudnának oltani mindenkit a miniszterelnök szerint.

A kormányfő beszélt arról is, hogy a rendvédelemben és az egészségügyben ismét felmondási tilalmat rendeltek el, „bizonyos szakmákból ilyenkor nem lehet távozni”.

A kiskunhalasi járványkórházat kiváló intézménynek nevezte, amely „kiemelt kórház lesz”, akkor nyitják ki, ha „valami nagyobb baj történik” vagy valamelyik kórházban feltorlódnak a betegek. Bármelyik reggel beindíthatják, amikor szükség lesz rá.

A befagyasztott benzinár volt a következő téma, Orbán Viktor itt arról beszélt, hogy a baloldallal régóta vívnak egy küzdelmet a rezsicsökkentés ügyében, ez egészült most ki az üzemanyaggal. A benzin árát helyesen a piac határozza meg, de van olyan helyzet, amikor a kormánynak be kell avatkoznia. Az üzemanyagárral az a gond ugyanis, hogy általánosan beépül az árakba, hiszen az árut el kell szállítani, az élelmiszert fel kell dolgozni. A miniszterelnök szavai szerint amikor rendkívüli helyzet van akkor nem okoskodni kell, hanem „bele kell vágni, mint az orvosok”. – Ha vágunk, akkor vágjunk rendesen – fogalmazott a 480 forintos befagyasztásról, amelyet szerinte a kereskedők ki fognak bírni. Messze 80 százalék felett van azoknak a véleménye, akik támogatják az intézkedést, ezt onnan tudni, hogy egy-egy rizikós helyzet után a kormány mindig méret.

A kisvállalkozások bevonása a rezsicsökkentésbe a kormányfő szerint egy még nehezebb kérdés, a jövő hét elején erről dönteni fognak.

A brüsszeli bürokrácia – mint mondta – „vért hány” a rezsicsökkentéstől, ott a multik diktálnak. Arról is beszélt, hogy a kormány az emberek, a baloldal pedig a multik oldalán áll, ez volt 2010 előtt is. Ám ezzel hibát követnek el, hiszen nem lehet válságot úgy kezelni, hogy az emberekkel fizettetik meg az árát. A műsorvezető itt feltette a kérdést, hogy miután az emberek 80 százaléka támogatja a benzinárak befagyasztását, a baloldal vajon miért nem támogatja.

Felmerült az is, hogy a harmadik negyedévi GDP gyengébb lett a vártnál. Ez azonban nem veszélyezteti a 13. havi nyugdíj jövő év eleji kifizetését, majd Orbán Viktor itt kitért arra is, hogy jövőre visszafizetik a családoknak a befizetett személyi jövedelemadójukat. 

Címkék: Orbán Viktor