Orbán Viktor: Újabb oltási akció indul

Orbán Viktor: Újabb oltási akció indul

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. november 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, az első egy-két nap ijedtsége nagyobb volt az új variáns, vagyis az omikron esetében, mint amit veszélyességében jelent – erről is beszélt a Kossuth Rádiónak adott szokásos, péntek reggeli interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök egyúttal megismételte, hogy újabb oltási akciókat szerveznek és mindenkit, aki már megkapta az első két vakcinát, meg fognak keresni, hogy kérje a harmadikat is.

Az elmúlt két hétben 1 millió oltást adtak be az oltási akció keretében, ebből 115 ezer volt az első vakcina – erről beszélt Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök szavai szerint a harmadik oltás tekintetében száguldunk, vágtatunk, a lakosság 27 százaléka élt már ezzel a lehetőséggel. Az a közbölcsesség – szögezte le –, hogy az első két vakcina után hat hónappal a védettség csökken, de a harmadik ezt megemeli.

A kormányfő elmondása szerint a legnagyobb ajándék, amit idén adhatunk egymásnak, az az oltás, ezért „újabb akciót” fognak indítani. A kormány mindenkit meg fog keresni személyesen a digitalizáció segítségével, vagyis e-mailben, SMS-ben és levélben is fogják értesíteni azokat, akiknek már csökkent a védettségi szintjük. Emellett a következő másfél hónapban minden településen oltási akciónapokat is szerveznek. – Azt várom, hogy ettől a harmadik oltást felvevők száma rakétasebességgel növekszik majd – fogalmazott.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy „a magyar egészségügyi kapacitás jól állja a sarat”. Ez amiatt van, hogy jól felszerelték technikailag a kórházakat és kiváló emberek dolgoznak.

A pedagógusok oltása kapcsán Orbán Viktor arról beszélt: a szülők azt szeretnék, hogy akik foglalkoznak a gyerekeikkel, azoknak a kicsik legyenek a legfontosabbak. A szülők részéről, kellő tisztelettel, de mégis jogos elvárás, hogy beoltatják magukat.

A kormányfő az omikron veszélyességéről nem tudott konkrétat mondani, hiszen nincs a tudományos közösségnek általános álláspontja. Az első egy-két nap ijedtsége úgy tűnik, nagyobb volt a kelleténél, de azért jobb az óvatosság – ennyit tudott most mondani.

A gyermekvédelminek nevezett népszavazás következett és mint kiderült, Orbán Viktort nem érdekli, hogy mit mondanak erről Brüsszelben. Nem szeretné, ha bárki beleszólna abba, hogy „mi magyarok hogyan neveljük a gyermekeinket”. Fontosnak tartotta, hogy a gyerekei magyarok legyenek, vigyék tovább a kultúrát és a jövőben is magyarok éljenek Magyarországon. Őrületnek nevezte, ami Nyugat-Európában van és nem tartja tiszteletben a szülők jogát, vagyis, hogy „a gyermekek nevelése, emberré nevelése”, a szülők joga és feladata. Ehelyett ott – mint mondta – mindenféle ideákat terjesztenek. A kötelező kvótás népszavazásra emlékeztetett, „az akkor bevált”, most ugyanezt kell szerinte tenni a gyermekeink jövője érdekében.

A miniszterelnök szerint zsarolnak bennünket az Európai Unióból, de a pénz az nekünk jár. Nincs kétsége, hogy ezt a jogtalanságot – hogy a pénz visszatartásával zsarolnak – hosszabb távon nem lehet fenntartani. – Túlerőben vannak, de nem engedhetnek meg maguknak akármit, győzni fogunk – mondta.

A népszavazást azért tartotta jelentősnek, mert a törvények jelenleg megvédik a gyerekeket, de hatalmas a nyomás, hogy ez megváltozzon. – Terveik vannak Magyarországgal, azt a nyugati kultúrát, ami beengedi az iskolákba az LMBTQ-kultúrát, azt ránk akarják erőltetni – mondta.

Arra a riporteri felvetésre, hogy ezzel be akarnak avatkozni a jövő évi választásba, a kormányfő azt mondta: persze, hogy be akarnak avatkozni, mert Brüsszel a jövőben akadálytalanul akarja érvényesíteni a saját akaratát például a bevándorlás vagy a gyerekvédelem ügyében.

Az energiaárak megemelkedése kapcsán – mint mondta – nem lehetséges, hogy a drágulást a nagy nemzetközi cégek áthárítsák a magyar emberekre. A kormány döntött róla, hogy a kisvállalkozások is beléphetnek egy új, kedvezőbb díjszabású új rendszerbe. A nagy nemzetközi cégek mellett a Magyar Villamos Műveknek is kell majd elkönyvelnie az emiatt adódó veszteségből.

A kormány azt akarja, hogy az emberek fizessenek kevesebbet az áramért és a gázért, míg a baloldal szerinte azt akarja, hogy az emberek fizessenek többet. Ebben a baloldalt egységesnek nevezte.

Az is szóba került, hogy Budapest és Hódmezővásárhely is belépne a már említett kedvezőbb díjszabású rendszerbe, erről a kormányfő csak annyit mondott, hogy az ezekben a városokban élő emberek a fontosak, a kormány pedig „örül, ha segíthet”.