Orbán Viktor: A kórházi kapacitásaink fantasztikusak

Orbán Viktor: A kórházi kapacitásaink fantasztikusak

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Biztonságban érezhetjük magunkat az orvosi és egészségügyi ellátás szempontjából, mert a kórházi kapacitások fantasztikusak – erről beszélt a Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök felidézte azt is, hogy a harmadik oltás után 6 hónappal támogatják a negyedik dózist is, de előtte mindenképpen konzultálni kell a háziorvossal. Az egyes élelmiszerek hatósági árassá tétele is szóba került, bár a kormányfő itt hat terméket említett, miközben a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely már egy hetediket is mondott, a csirke far-hátat.

Rég jártam itt önöknél, hogy köszönöm, hogy itt lehetek – ezzel kezdte péntek reggeli rádióinterjúját a Kossuth rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök elsőként a karácsonyt és a szilvesztert idézte fel, amely már majdnem olyan volt, mint korábban. Kitért rá, hogy még nincs vége a járványnak, de van a kezünkben egy fegyver, ez pedig az oltás. A szülőket is kérte, hogy oltassák be a gyerekeket, mert „ennek lesz jelentősége az oktatás szempontjából is”.

Januárban egyébként minden hétvégén van oltási akció: csütörtökön, pénteken és szombaton lehet előzetes időpontfoglalás nélkül vakcináért jelentkezni a kórházi oltópontokon egy-egy meghatározott napszakban. Az operatív törzs péntek reggeli adatai szerint egyébként több mint 2 millió Pfizer és 700 ezer Moderna áll rendelkezésre, vagyis van elég „modern” oltóanyag.

A kormányfő az omikron kapcsán arról beszélt, hogy ez a betegség gyorsabb lefolyású, így érdemes változtatni a protokollokon. A karantén hossza 10-ről 7 napra csökken, sőt, 5 nap után egy jó teszttel lehet „szabadulni”. Az iskolákban is van változás: ha van fertőzés egy osztályban, csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradniuk. Megismételte, hogy február 15-e után már csak oltás alapján lehet kapni védettségi igazolványt, amiből tulajdonképpen oltási igazolvány lesz. 

A negyedik oltás kérdésével is foglalkoztak a kormányülésen, a szakemberek pedig azt javasolták, hogy a negyedik oltást is támogassák. Ha tehát valaki veszélyben érzi magát és a harmadik után eltelt 4 hónap, akkor felveheti, 6 hónap után pedig javasolják, de ez előtt konzultálni kell a háziorvossal.

A kórházi kapacitásokat közben Orbán Viktor fantasztikusnak nevezte. Jelenleg 2611-en vannak kórházban, lélegeztetőgépen 243 ember van, gyermek nincs közöttük. 10 ezer feletti ágy áll rendelkezésre, így az orvosi- és ápolónői ellátás szempontjából tehát – mint fogalmazott – biztonságban érezhetjük magunkat.

Az interjúban a vírus után az egyes élelmiszerek hatósági árassá tétele következett. A kormányfő arról beszélt, hogy olyan infláció van egész Európában, ami eltéríti a gazdaság a normális működést. Ez ellen két irányból lehet védekezni: emelik a béreket és a nyugdíjakat, illetve ott, ahol lehetséges, megfogják az árak emelkedését. Itt fel is idézte, hogy már 2012-13 óta érvényben van a rezsicsökkentés, amit szembeállított azzal, hogy Nyugat-Európában a családok rezsiköltsége másfél-kétszeresére emelkedett. Emellett kitért arra, hogy az üzemanyagok árát maximalizálták, míg egyes hiteleknél kamatstopot vezettek be. – Ezek példátlan intézkedések – fogalmazott.

Ezután „érkeztünk meg” az élelmiszerárakhoz, amelyek ugyancsak emelkednek. A szerbektől kölcsönözte a példát, hogy hat élelmiszer esetében a boltoknak vissza kell térniük az október 15-i árszintre. Sőt, az is előírás, hogy ezekből a termékekből kötelezően lenni kell az üzletek polcain. – Mi egy olyan szabályt hoztunk, ami betartható és van hozzá erőnk is, hogy a betartását kikényszerítsük – mondta, leszögezve, hogy büntetni fognak, ha valami nincs rendben. A hatósági ár 90 napig érvényes, a kormány abban bízik, hogy addigra az infláció és mérséklődik.

Hogy emiatt Brüsszel mit fog tenni, azt nem tudjuk – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy fel van készülve rá, hogy meg kell védeni ezt az intézkedést. A baloldali kritikák – vagyis, hogy inkább az alapvető élelmiszerek áfáját kellene csökkenteni – a kormányfő szerint ismerethiányból táplálkoznak, hiszen az áfát már csökkentették. Legalábbis egyes termékeknél. Bírálta, hogy „nem tud kijönni a szájukon”, hogy a kormány intézkedését támogassák.

A családokat védő intézkedések miatt is számít támadásokra Brüsszeltől, de a miniszterelnök szerint azokat meg tudják védeni.

A gyermekvédelminek nevezett népszavazás is szóba került, itt Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy mindez a gyerekekről szól. A felnőttek viszont szabadon választják meg az életformájukat, vagyis Magyarország egy szabad ország. A modern világot egyúttal elég bolondnak nevezte, majd kitért rá, hogy Németországban a napokban egy pedofil-hálózatot buktattak le.