Orbán Viktor: A kormány nem ülhet ölbe tett kézzel

Orbán Viktor: A kormány nem ülhet ölbe tett kézzel

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjúra érkezik a Kossuth Rádióba (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz-magyar gázmegállapodásban biztosított gáz mennyiségét szeretné növelni – többek között ez a célja Orbán Viktornak a jövő héten esedékes találkozón Vlagyimir Putyinnal. A miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában beszélt arról is, hogy ha a kormány marad április 3-a után is hatalmon, akkor a családtámogatási rendszer újabb elemekkel egészül majd ki. Völner Pál egyre eszkalálódó ügyéről nem kérdezték a kormányfőt.

Miért támadja újra és újra az ellenzék a járványkezelést? – ez volt az első kérdés, amelyre Orbán Viktornak válaszolnia kellett az állami rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök szerint „egész egyszerűen túl messzire mentek”. Azt elfogadja, hogy mindent lehet jobban csinálni, de ha túl messzire megy a támadásban, a durvaságban, a közönségességben, akkor az érintett félreérti a helyzetet, hiszen a pártoknak valójában szolgálniuk kell „az egészet”, a nemzetet, a társadalmat, az országot.

A kormányfő szerint amikor úgy támadják a járványügyi intézkedéseket, hogy közben lebeszélnek az oltásról, akkor nem szabad hatalomra kerülniük. – A baloldalon sok heves ember van és mondanak mindenféle zöldségeket – fogalmazott. Az operatív törzs azért dolgozik, hogy életeket mentsenek és nem ezt érdemlik, ahogy az ápolók és az orvosok sem. A vírus elleni védekezést szerinte ki kellene vonni a kampányból.

Szóba került, hogy az omikron gyorsan terjed, de a következményei úgy tűnik, enyhébbek. 

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a vakcinát gyárakban gyártják, pénzért adják, a tulajdonosok profitra akarnak szert tenni. A gyógyszergyárak tehát nagyon fontosak az életünkben, de nem szolgáltathatjuk ki magunkat, hiba lenne, ha vakcinabeszerzés kérdésében csak egy lábon állnánk. Vagyis, nem elég, ha csak az uniós beszerzésben veszünk részt, másokkal is tárgyalni kell. – Ez a felnőtt, érett, helyes politikai viselkedés – fogalmazott.

Az árstop témája volt a következő. A miniszterelnök szerint két szinten lehet beszélni erről a kérdésről: egyik az infláció, a másik az élet. A kormánynak normális esetben nem kell beavatkozni az árak alakulásába, de vannak rendkívüli helyzetek. Ilyenkor nem mondhatja azt, hogy majd a gazdasági szereplők megoldják a helyzetet, ha az infláció elszalad az egész világon, a kormány nem nézheti ölbe tett kézzel. Az ellenzék vagy bárki más „okoskodhat arról”, hogy ez jó lépés-e, de az embereknek be kell menniük a boltba és kifizetni a termékeket. – Ez egy jó dolog – fogalmazott az intézkedésről.

Brüsszelben ráadásul – a kormányfő szerint – olyan tervek vannak az asztalon, amelyek tovább emelnék a költségeket. A klímapolitikában a nagy szennyezőknek kell fizetni a terheket, nem szabad hagyni, hogy ezeket a magyar családokra áthárítsák.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az elmúlt 12 évben Magyarországon sok minden épült fel, „felépítettünk egy stabil politikai rendszert”. Ugyanez igaz a gazdasági rendszerre is, lett új adó- és bérrendszer. Persze ez utóbbi szerinte sosem elég, na de van a realitás, a gazdasági valóság is. Ide sorolta a családtámogatási rendszert is: segítenek a fiataloknak abban, hogy gyermeket vállaljanak, lakáshoz jussanak, 25 év alatt ne kelljen szja-t fizetniük. Orbán Viktor szavai szerint van még itt néhány elem, amit beillesztenének a rendszerbe, ha újra bizalmat kapnak áprilisban.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a cél: az asszonyok, a férjeik, a családok merjenek vállalni gyereket, ne érezzék úgy, hogy ezzel valamilyen extra terhet vennének a nyakukba. Sőt, azt szeretnék, ha előbb-utóbb kézzelfogható anyagi előny is származna abból, ha az emberek gyermeket vállalnak. – Ha nincs gyerek, nincs jövő – szögezte le.

A kormányfő beszélt arról is, hogy a 2021-es esztendő példátlanul sikeres volt gazdasági szempontból.

A jövő heti moszkvai út is szóba került, erről az ellenzék úgy beszélt, mint hogy Putyin magához rendelte a magyar miniszterelnököt. Orbán Viktor ugyanakkor azt szögezte le, hogy „bennünket nem lehet sehova sem odarendelni”. Mint kiderült, a tárgyalások részeként szeretné megnövelni az orosz-magyar gázmegállapodásban biztosított gáz mennyiségét.

A miniszterelnök szerint nem lehet kikerülni, hogy biztonságpolitikai kérdések is szóba kerüljenek, habár itt nem mondta ki, de nyilván az orosz-ukrán konfliktusra gondolt. Magyarország álláspontja teljesen egyértelmű szerinte: mi a békében vagyunk érdekeltek. Arra is kitért a kormányfő, hogy NATO és EU-tagok vagyunk, vagyis ő minden ilyen tárgyalás előtt egyeztet és koordinál a nyugati szövetségesekkel.