Orbán Viktor: Stratégiai nyugalomra van szükség

Orbán Viktor: Stratégiai nyugalomra van szükség

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az M1 csatornának, az MTVA óbudai gyártóbázisán 2022. február 27-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háború van, most nem okoskodni kell, hanem egységesnek lenni – mondta a közmédiának adott rendkívüli interjújában Orbán Viktor arra, hogy a kormány támogat minden közös fellépést, vagyis az uniós szankciókat. Még akkor is, ha szerinte ezeknek nincs jótékony hatásuk. A miniszterelnök szavai szerint mindenki tudja, hogy a frontvonal közeledik a határ felé, minél inkább elhúzódik a háború, annál nagyobb a kockázata, hogy előbb-utóbb kárpátaljai célpontok is megjelennek. Ezért kell a jövő héten nagyon nyugodtnak és higgadtnak lenni.

Ez a harmadik háború, amikor úgy adódik, hogy éppen én vagyok Magyarország miniszterelnöke – ezzel kezdte az M1-nek adott rendkívüli interjújában vasárnap délután Orbán Viktor. Felidézte a Szerbia és albánok közötti, majd a krími konfliktust, majd erre jött a mostani. Korábban is az volt a magyar álláspont, most is az, hogy Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia, erre kell összepontosítani.

Amikor háborús helyzet alakul ki, zűrzavar lesz – mondta, hozzátéve, hogy nálunk ez ne következzen be, ezt úgy hívjuk, hogy stratégiai nyugalom. Most erre kell törekedni. Itt megemlítette, hogy a magyar baloldal fegyvereket küldene Ukrajnába, de ez nem tükrözi a stratégiai nyugalmat. Orbán Viktor elméletinek nevezte azt a vitát, hogy változhat-e ez a helyzet, hiszen Magyarországnak most nincs olyan fegyvere, amit nélkülözhetne. – Magyarország, ha akarna, de nem akar, akkor sem tudna mások rendelkezésére bocsátani hadiipari eszközt – fogalmazott.

Az elmúlt évekbeli hadiipari fejlesztéséről azt mondta, hogy a békére készülünk, ezért indították meg a szükséges lépéseket. Itt is hozzátette, hogy ezeket a fejlesztéseket a baloldal folyamatosan támadta.

Nem kell atomtudósnak lenni, hogy valaki különbséget tegyen a messziről érkező muszlim tömegek és a háború elől menekülők között – ezt mondta a miniszterelnök a kormány korábbi, bevándorlásellenes álláspontját firtató kérdésre. Majd leszögezte, hogy aki Ukrajnából ide jön, annak minden segítséget meg fognak adni. – Ez egy jó ország, jó nép lakja – fogalmazott arról, hogy sok önkéntes is felajánlotta már a segítségét.

A miniszterelnök szavai szerint sosem rejtette véka alá, hogy nem hisz a szankciók jótékony hatásában, de most nem az okoskodás ideje van. – Háború van, most nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek – mondta, hozzátéve, hogy támogatnak minden közös fellépést. Ismét felhívta a figyelmet, hogy háború idején a dezinformáció bevett forma, ilyen volt például, hogy megvétóztuk volna a SWIFT-rendszerről lekapcsolást. Paks II.-t és az energia kérdését ugyanakkor ki kell hagyni, mert „annak mi fogjuk megfizetni az árát és ezt senki sem akarja”. A kormányfő azt mondta, hogy az eddigi szankciók nem is érintik a rezsicsökkentést, „és amíg én vagyok a miniszterelnök, nem is fogja érinteni”.

Orbán Viktor elmondása szerint mindenki tudja, hogy a frontvonal közeledik a határ felé, minél inkább elhúzódik a háború, annál nagyobb a kockázata, hogy előbb-utóbb kárpátaljai célpontok is megjelennek. Ezért kell a jövő héten nagyon nyugodtnak és higgadtnak lenni.

A miniszterelnök az esetleges uniós pénzügyi segítség kapcsán arról beszélt, hogy abszurd helyzetben vagyunk, a 2015-ös menekültválság például nem hatotta meg őket. Most van egy másik helyzet, és ahelyett, hogy támogatnának bennünket, hogy segítenének a menekültek ellátásában, most sem kapunk semmit. – Azt javaslom, hogy a brüsszeliekre ne számítsunk, a történelemben megtanultuk, hogy csak magunkra számíthatunk – fogalmazott. 

Annak kapcsán, hogy van-e félnivalója a magyaroknak, Orbán Viktor úgy kezdte, hogy hát háború van. Olyan döntéseket kell hozni, amelyek azt garantálják, hogy kimaradjunk ebből a konfliktusból, ő ezzel kel és fekszik.

Percről percre tudósításunkat az orosz–ukrán háborúról itt olvashatja.