Orbán Viktor: Ennek a választásnak tétje a háború

Orbán Viktor: Ennek a választásnak tétje a háború

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Hír TV-nek Budapesten 2022. március 28-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez a választás nem egy lefutott meccs, ráadásul a mostani helyzetre – járvány, háború, „genderőrület” – még a miniszterelnök sem számított – erről beszélt egy hétfőn este sugárzott interjúban Orbán Viktor. A kormányfő hosszabban kitért arra is, hogy mivel mind Oroszország, mind Ukrajna esetében a gabonatermelés egy része kiesik, az árak emelkedhetnek, minket pedig az fenyeget, hogy a gazdák majd jó áron külföldre adják el. Ezért egy „vészfék-mechanizmust” emlegetett.

A magyar álláspont szilárd, a kampány ráadásul még jót is tett ennek a háborúról szóló vitáknak, mert kiélesítette, ki mit gondol. Magyarországon a nemzeti oldal úgy fogalmaz, hogy ez egy orosz-ukrán háború, mi segítünk a bajbajutottaknak, de nem vonódunk be – erről beszélt a Hír TV-nek adott exkluzív interjújában Orbán Viktor, leszögezve, hogy nem küldünk fegyvert és katonákat Ukrajnába. A kormányfő megfogalmazása alapján a baloldal szerint „az lenne a helyes, ha Magyarország bevonódna ebbe a konfliktusba”.

Kitért arra is, hogy a NATO sem akar katonákat és fegyvereket küldeni, de a baloldalnak erről „korlátozott tudása van”. Persze a NATO-ban is vannak viták, a magyar baloldal pedig azokkal van inkább együttműködésben, akik befelé tolnák a szervezetet ebbe a háborúba. – A helyzet nehéz, kockázatos, ennek a választásnak tétje a háború – mondta, azzal indokolva, hogy az ellenzéki győzelemmel megnőne a NATO-n belül azon országok száma, amelyek bevonódnának a háborúba.

A miniszterelnök megismételte, hogy nagyszerű nemzet vagyunk, népességarányosan mi segítünk a legtöbb menekültnek. – Béke és biztonság. Ez nem a mi háborúnk – ismételte meg. Szavai szerint a magyar érdek a béke mellett szól és ez az érdeke az ukránoknak és az oroszoknak is. Emellett az ország biztonságát is meg kell őrizni, nemcsak katonai, hanem gazdasági értelemben is. – Ha jön van, ha nem jön nincs – mondta itt a gázra és az olajra utalva.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy járja az országot és az orosz-ukrán háborút a magyar emberek kristálytisztán látják és értik. – Nem tartok attól, hogy azért hozna rossz döntést hétvégén a magyar nép, mert ne értené a tétet – fogalmazott.

A miniszterelnök felidézte, hogy amikor az oroszok elfoglalták a Krímet és az Európai Unió szankciókat vezetett be, akkor Oroszország még gabonát importált. Ezen mi magyarok jól kerestünk, de a szankciók miatt kifejlesztették magunknak és már nem volt rá szükségük. Most viszont komoly esély van rá, hogy mind esetükben, mind a szintén gabonatermelő Ukrajnában a termelés egy része kiesik, akkor viszont éhezés is lehet. Minket itt az fenyeget, hogy a gabona ára nőni fog, a gazdák pedig jó áron eladhatják a sajátjukat külföldre. Ezért vészfék mechanizmusokat kell beállítani, hogy ez a helyzet ne álljon elő. Még az is előfordulhat, hogy bizonyos élelmiszeripari termékek Európában nem állnak majd rendelkezésre.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a kampány azzal indult: visszamegyünk-e a Gyurcsány-korszak idejébe vagy pedig megmaradnak azok az intézkedések, amelyeket már ez a kormány vezetett be. Aztán megjelent a háború és abban a pillanatban a tétek megemelkedtek: élet-halál, béke-háború.

Orbán Viktor a következő hat napra a legfontosabbnak annak kimondását nevezte, hogy ez a választás nem egy lefutott meccs. Az első tanácsa mindenkinek, hogy feltétlenül menjen el szavazni és vigye el a „hasonszőrűeket” is.

A vasárnapi választással egy időben tartandó népszavazás kapcsán a miniszterelnök „csupa jó tapasztalatot gyűjtött össze”. Azt gondolta, hogy majd el kell magyarázni: van itt egy kulturális jelenség, ami Nyugat-Európában már rombol. A magyar emberek viszont pontosan tudják, hogy Nyugaton van egy „genderőrület”, hogy ez a baj kopogtat az ajtón. A kormány hagyományos családmodelljének támogatottsága pedig nagyon magasan van Orbán Viktor szerint, csak az a kérdés, hogy az emberek elmennek-e szavazni és elmondják-e a véleményüket. A közép-európai országokban is hasonló szellemi harcok folynak és azt látja, hogy nyerésre állnak a „magunkfajták”.

A miniszterelnök – mint mondta – azt hitte, hogy neki már újat nem tudnak mutatni a politikában, ehhez képest most van egy olyan helyzet, amikor mögöttünk egy világjárvány, mellettünk egy háború, előttünk egy teljesen bizonytalan, veszélyes európai helyzet. – Erre én sem számítottam, tehát ennek a választásnak a tétje még a magamfajta vén csatalovak számára is óriási, sokkal nagyobb, mint amit valaha gondoltam volna – zárta az interjút.

Címkék: Orbán Viktor