Orbán Viktor egyetértett Dúró Dórával és elárult egy új családtámogatási tervet

Orbán Viktor egyetértett Dúró Dórával és elárult egy új családtámogatási tervet

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (b) (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk folyamatosan frissül!

Az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján nem csak napirend előtt mondott beszédet, de azonnali kérdésekre is válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök.

„Hogyan gondolja ezt?” – kérdezte Kálmán Olga a Vadai Ágnessel közös azonnali kérdésében a miniszterelnöktől. Elmondta, a miniszterelnök tette tönkre a forintot, Magyarország az élelmiszerár-drágulás világrekordere, ez az ügynevezett kormányzásának és az elmúlt 12 évnek eredménye. Meddig folytatják az élelmiszerárak növelését, mikor lesz ennek vége? – tette fel a kérdést.

„Amint vége van a szankcióknak, azonnal csökkenni fognak az élelmiszerárak – kezdte válaszát Orbán Viktor. – Ha az euró erősebb lenne, a dollár nem tudna vele szemben erősödni, és a forint is erősebb lenne – tette hozzá. Majd a DK vezette kormányt hibáztatta a devizaárak miatt. Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, amikor ők vezették az országot, napsütésben tehették azt, jól le is égtek. „Azt javaslom, önök csak maradjanak az árnyékban” – jelentette ki.

Az MSZP-s Molnár Zsolt a paksi áramról kérdezett. Mivel az erőmű nyereséges, semmi sem indokolja, hogy a korábbi árnál magasabbra kelljen emelni az áramárat. Ilyen infláció mellett ez sarcnak minősül, álljon vissza az ár – mondta.
„Ez egészen úgy hangzott mint egy kormánypárti hozzászólás, de most nincs üresedés a kormányban” – reagált Orbán Viktor. Paks I. csak egyharmadát fedezi a magyar fogyasztásnak, ha meglesz Paks II., akkor semmi akadálya sem lesz az MSZP „jó szándékú” javaslatának elfogadásának. Kérte, hogy az ellenzék támogassa Paks II.-t
Molnár Zsolt azt kérte, intézkedjen Orbán Viktor, hogy 36 forint legyen az áram ára. A miniszterelnök továbbra is arról beszélt, hogy 180 ezer forint támogatást kap minden magyar, ha csökkennének a szankciók, jobb lenne a helyzet.

Lukács László György (Jobbik) a cégek csődjéről kérdezett. A Nagy Márton által bejelentett kkv-támogatásban nincsenek benne a bajba került kis cégek, éttermek, pékségek. Mit üzen a koronavírus-járvány rossz kezelése miatt amúgy is két nehéz éveket átélt kis cégeknek, Soros, Gyurcsány? – kérdezte.
Orbán Viktor úgy válaszolt, három eszközzel tud segíteni a kormány a vállalkozásoknak. Indítanak egy több mint 200 milliárdos támogatási programot az energiaintenzív cégeknek. „A másik program a nagyokat érinti, ez a gyármentő program, még nem indult el, egyénileg fogunk tárgyalni a cégekkel. A harmadik pedig a munkahelymentő program, amelyet tervezünk indítani” – mondta.
Lukács László György viszonválaszában hangsúlyozta, úgy tűnik, nincs a legkisebbeknek igazi támogatás. Ne a multikat, hanem őket támogassák. Orbán úgy felelt, hogy a három programból kettőben nincsenek multik. „Látom, ön temeti a programot, pedig még el sem indult. Várjuk meg, hogy milyen lesz, utána mondjuk meg, hogy segített-e vagy sem” – kérte a miniszterelnök.

„Önök azzal nyerték meg a választást, hogy lesz orosz gáz és marad a rezsicsökkentés – kezdte a párbeszédes Tordai Bence. – A lehető legrosszabb feltételekbe kényszerítették bele magukat tavaly ősszel a hosszú távú orosz gázszerződéssel, amikor a holland tőzsde gázárához kötötték az orosz gáz árát az olaj helyett, amelynek még csökkent is az ára. Vállalják a felelősséget ezért az elbaltázott üzletért?” – kérdezte.
Orbán Viktor válaszát úgy kezdte, hogy ezek szerint Tordai Bence is az uniós szankciókat hibáztatja. Fix árú gázszerződést pedig az Európai Bizottság miatt nem lehet már kötni – mondta a kormányfő. Azért tekinti a mostani szerződést jónak, mert a jutalék lényegesen alacsonyabb, mint annál, amit a Horn-kormány idején kötöttek.

Tordai úgy riposztozott, hogy ezek szerint Orbán Viktornak a szerződés olvasása sem megy. Mit ajánlana a magyaroknak, keressenek többet, vagy spóroljanak? És mi van azzal, hogy Putyin azt mondta, hogy ötödannyiért kapjuk a gázt?
Orbán erre azt javasolta, hogy forduljon Putyinhoz, és semmiképp se az ellenzékhez. Amúgy pedig becsüljék meg a magyarok, hogy olyan kormányuk van, amely havi 180 ezer forintnyi rezsitámogatást ad. – Mindent meg fogunk tenni, hogy többet keressenek az emberek, adót fogunk csökkenteni és fizetéseket emelni – mondta a miniszterelnök.

Orbán Dúró Dórának. Minden szavával egyetértek

Dúró Dóra (Mi Hazánk) a termékenységi rátáról kérdezett. Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy tucatnyi komoly kérdést kapott, így csak érintőlegesen fog válaszolni. Meg tudjuk fogadni, hogy minél inkább emeljük meg az embereknek fontos támogatásokat. Mindent nem lehet inflációhoz kötni, mert az azonnali államcsődöt jelentene.
„Online oktatás nem lesz, arról nem érdemes spekulálni” – jelentette ki. Majd újra beszélt arról, hogy a decemberi költségvetés-véglegesítéskor szeretne újabb családtámogatásokat bejelenteni.
Dúró Dóra viszonválaszában azt mondta, ismeri a kormány családtámogatási intézkedéseit, azokat nagyra is tartja, de az kevés, az első gyerek vállalásakor nagyon kitolódott az anyák életkora, ezért nemcsak a családpolitikai eszközök bővítésére van szükség, hanem egészen új intézkedésekre is.

„Minden szavával egyetértek” – kezdte viszonválaszát Orbán. A decemberi intézkedéseknél annak kell szerepelni, ami azt segíti, hogy 30 év alatt szüljenek a nők. A 25 éven aluli adómentességet úgy egészítenék ki, hogy aki 30 éves koráig gyereket vállal, az addig a korig ne fizessen adót – árult el egy tervezett decemberi bejelentést.

Kanász-Nagy Máté (LMP) azt kérte a miniszterelnöktől, hogy fontolja meg az LMP javaslatait, amelyek segítenek kitörni az energia- és a klímaválságból. Engedélyezzék a szélerőműveket, induljon épületszigetelési program, legyen klímabérlet, alakítsák át a napelem adózását. Támogassa ezeket a javaslatokat – kérte. Ha van pénz Vodafone-ra, erre is legyen.

A Vodafone nemzetstratégiai cél

„A Vodafone megvásárlását semmiképp sem állítanám szembe más nemzetstratégiai célokkal” – kezdte válaszát Orbán, mondván, ő 1998 óta azon dolgozik, hogy a telekommunikációban nőjön a magyar tulajdon. Újra elmondta, hogy a szélturbinákról vita van a kormányban. A zöld témák ügyében Palkovics Lászlóhoz irányította Kanász-Nagyot. „Minél hamarabb igyekszünk tehermentesíteni a naperőműveket, de most még be kell fizetniük az extraprofitot, ami náluk keletkezett” – mondta a kormányfő.
Kanász-Nagy Máté úgy reagált, a szélenergia kapcsán pont Orbán Viktor lehet Palkovics László ellenpontja. Orbán Viktor pedig azt gondolja: a meglévő szélturbináink kapcsán rengeteg nyitott kérdés van, ő nem ideológiai kérdésként tekint erre, a tapasztalatokat dolgozzák fel.

„Mégis mit képzel, miniszterelnök úr?” – ezt az azonnali kérdést tette fel Varju László (DK). Szerinte be kell fagyasztani a rendszerhasználati díjakat, meg kell duplázni a kedvezményes mennyiségeket az áramnál és a gáznál, be kell vezetni a rezsimoratóriumot, csökkenteni kell a gáz és áram áfáját. „Önök e helyett cserben hagyják az embereket és még provokálnak is” – tette hozzá.
Válaszul Orbán Viktor megismételte, hogy egész Európában a legmagasabb rezsitámogatást a magyar kormány adja. Segítenek abban is, hogy az emberek többet keressenek, „a minimálbért is 20 százalékkal emeltük. A javaslatait meghallgatva, az jut eszembe, milyen kár, hogy amikor kormányon voltak, ezek ellenkezőjét tették.”

A viszonválasszal Arató Gergely (DK) jelentkezett, szerinte Orbán nem mondott semmit arról, hogy mit kínál a kormány azoknak, akik nem tudják kifizetni a rezsit. A miniszterelnök neki újra elismételte a 181 ezres havi támogatást. „Amikor önök kormányoztak, erről álmodni sem lehetett” – jegyezte meg, majd sorolta, hogy amikor ők kormányoztak, elvették a 13. havi nyugdíjat, amit Arató Gergely meg is szavazott.

Ezt követően Orbán Viktor elhagyta az üléstermet, nem volt hozzá több kérdés.