Orbán Viktor: Nekem nem személyes bajom van a migránsokkal

Orbán Viktor: Nekem nem személyes bajom van a migránsokkal

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az infláció nem érinti az ellenzéket, mert ők dollárban számolnak – többek között ezt mondta Orbán Viktor a parlamentben, amikor az azonnali kérdések órájában ellenzéki politikusok kérdésére válaszolt. Odaszúrt az akkugyárak ügyét firtató LMP-nek is azzal, hogy lehet, több akkumulátorgyár lesz itthon, mint LMP-s párttag.

Egy önálló közgazdaságtani fogalmat neveztek el önről, az orbáni inflációt, ami összeforrt a kormány két balkezes politikájával – ezzel kezdte az Orbán Viktornak intézett azonnali kérdését a DK-s Kálmán Olga az Országgyűlés hétfői rendkívüli ülésén. Az ellenzéki politikus azzal indokolta mindezt, hogy itthon az Európai Unió átlagának háromszorosa az infláció. Elismeri végre, hogy az ön kormányzása felelős az orbáni inflációért – tette fel a kérdést. A kormányfő azzal kezdte, hogy „persze, az infláció nem érinti az ellenzéket, mert ők dollárban számolnak”. Majd komolyra fordította: a kormány vállalása, hogy az év végére az infláció egy számjegyű lesz, ennek érdekében már döntéseket is hoztak, az árfigyelőt és a kötelező akciózást. – Az árak csökkenni fognak, segítséget nyújtunk az embereknek – mondta, hozzátéve, hogy ősszel újabb intézkedéseket is fognak hozni. A DK-s Arató Gergely erre válaszul azt fejtette ki, hogy a sajtó szerint az Orbán-család vagyona már százmilliárdos, ebbe pedig nem számít bele Mészáros Lőrinc. A miniszterelnök úgy reagált, hogy ő már volt kormányon és nem engedik, hogy azt, amit akkor tettek, még egyszer megcsinálhassák.

A momentumos Tompos Márton arról beszélt, hogy az orosz észjárás nem piaci alapú, hanem politikai alapú, az átláthatóság sem képvisel értéket. Azt a kérdést tette fel, hogy Orbán Viktor mégis miért viszi ebbe az irányba az országot. A kormányfő válaszát azzal kezdte, hogy nincs könnyű helyzetben, majd jelezte: figyelnek a fiatalokra, de azt kicsit túlzásnak érzi, hogy neki magyarázzák el, milyen a szovjet típusú világ. Az ellenzéki politikus válaszában kifejtette, hogy az általa korábban elmondottak éppen Orbán Viktor szájából hangzottak el korábban. A miniszterelnök úgy reagált, hogy nekik Magyarország az első.

Az MSZP-s Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a kormány a tervek szerint 74 állami ingatlant kíván eladni több mint 30 milliárdért, ebben rendőrségi vagy éppen a büntetés-végrehajtáshoz tartozó rekreációs intézményekről is szó van. Azt kérte, hogy ezek az ingatlanok kerüljenek ki a listából. Orbán Viktor szerint ugyanakkor az állami üdülőkből csak azt lehet megtartani, aminek szimbolikus jelentősége van, többet nem. Az embereknek ehelyett pénzt kell adni, hogy nyaralhassanak. Az MSZP-s politikus szerint ugyanakkor ezekben az üdülőkben nem habzsi-dőzsi van, ezek arra jók, hogy az embereket védők egészségesen tudják a munkájukat végezni. A miniszterelnök válaszul a fegyveresek fizetésemelését emlegette.

A jobbikos Lukács László a külföldi munkavállalók témáját hozta fel, hogy a kormány „félmillió idegent akar hazánkba hozni”, például filippínókat. Kérdése az volt, hogy a kormány ugye nem állami támogatást ad a cégeknek, hogy elküldjék a magyar munkavállalókat és vendégmunkásokat alkalmazzanak. Orbán Viktor válaszában azzal érvelt, hogy megalkották a vendégmunkásokról szóló törvényt, ez Európa legszigorúbb szabálya. Leszögezte, hogy csak annyi vendégmunkás jöhet be, amennyi szabad munkahely van. A jobbikos képviselő kitartott amellett, hogy ezek az intézkedések leszorítják a béreket, a kormányfő pedig bevándorlóországot akar. A kormányfő erősen vágott vissza. – A maga elnöke az Európai Parlamentben megszavazta azt a migránscsomagot, amely alapján Magyarországra migránsokat akarnak hozni. Önök ellen kell harcolnom, mert maguk elárulták Magyarországot és migránsgettót akarnak – közölte, felszólalását pedig hosszú taps követte a kormánypárti padsorokból.

A Mi Hazánk-os Novák Előd a déli határon érkező migránsok problémáját hozta fel, bírálta, hogy visszakísérik csak őket a határhoz, bírságot ugyanakkor nem szabnak ki rájuk. – Miért mi fizessük a sorozatosan megrongált határkerítés költségeit? – tette fel a kérdést. A miniszterelnök válaszában kifejtette, hogy sok illegális bevándorló durva, erőszakos, és hiába zárják be az embercsempészeket, nincs annyi férőhely a börtönökben. – Nekem nem személyes bajom van a migránsokkal, nekünk a migrációval van bajunk. Nem akarjuk őket bántani, kifosztani, vannak országok, amelyek ezt csinálják – mondta. Novák Előd azzal folytatta, hogy a miniszterelnöknek „ne remegjen meg a keze”, a kormányfő szerint ugyanakkor az a jó, ha az elfogottaktól minél gyorsabban megszabadulnak, nem bántják őket, hanem visszaviszik őket a határ másik oldalára.

A párbeszédes Szabó Rebeka az akkugyárakról beszélt, felidézve, hogy Iváncsán például többen rosszul lettek, a hatóságok pedig csak fillérekre büntetnek. Bírálta azt is, hogy a kiszivárgott hírek szerint kínai méreglerakatot akarnak Soroksáron, de még a fővárosi fideszes képviselők is arra szavaztak, hogy inkább erdő legyen ott. A kormányfő szerint a felvetés komolytalan, vegyi elosztóközpont nem fog épülni. Az akkugyárakra rátérve megismételte, hogy minden üzem a legszigorúbb környezetvédelmi szabályozás alá esik, még a német előírásoknál is szigorúbb. Ráadásul a németekkel is versenyzünk ezekért a gyárakért.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté ugyanezt a témát folytatta, úgy fogalmazott, hogy Szijjártó Péter állandóan újabb gyárakat jelent be, ezzel pedig akkumulátorgyarmattá teszik Magyarországot. Egyúttal azt kérdezte, hogy hol terveznek még hasonló beruházásokat. – Lehet, hogy több akkumulátorgyártó lesz, mint LMP párttag – ezzel vágott vissza Orbán Viktor.

Címkék: Orbán Viktor