Orbán Viktor 1956-ról: „A politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott”

Orbán Viktor 1956-ról: „A politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott”

Orbán Viktor interjúja a Kossuth Rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az 1956-os forradalom ügyében nagyon pontosan kell fogalmazni, a politikai igazgatóm éppen félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba – így reagált Orbán Viktor a reggeli Korssuth rádiós interjúban a csütörtök óta dagadó botrányra.

Orbán Balázs ugyanis a Mandiner beszélgetős műsorában arról beszélt, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „belevitte egy háborús védekezésbe az országát”, ilyet viszont a magyar kormány nem tenne, mert tanult ’56-ból. Úgy fogalmazott, hogy „56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 éve, mert felelőtlenség”.

– Az 1956-os forradalom ügyét is sikerült belekeverni a háború-béke vitába. Nekünk is észnél kell lenni, ha az ember ilyen kényes ügyekről beszél, nagyon pontosan kell fogalmazni – jelentette ki a miniszterelnök, majd elismerte: „A politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalom talaján nőtt ki, nem lett volna a a mi közösségünk, ha nem lettek volna az '56-os hősök”. „Nem szeretném, ha az ukrán-orosz háború rávetülne az 1956-os szabadságharcosok emlékére, akiknek hálával tartozunk” – mondta még a miniszterelnök. Ugyanakkor arról nem ejtett szót, hogy esetleg menesztené a politikai igazgatót a „hiba” miatt, amint azt például Magyar Péter követelte.