Orbán Viktor a Korányi kórházban szembesült a szakemberhiánnyal

Orbán Viktor a Korányi kórházban szembesült a szakemberhiánnyal

Orbán Viktor az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. szeptember 18-án Forrás: Orbán Viktor Facebook-videója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lélegeztetőgép van, a szakember viszont kevés – derült ki az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tett látogatást péntek reggel, a vizitről készült videót pedig a kormányfő közösségi oldalán tették közzé. Más intézmény mellett erről a fővárosi kórházról írta meg csütörtökön a Népszava egy kiszivárgott levél alapján, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”, sőt, a Korányiban már a szakemberek is fogytán vannak. A lap szerint ezért a Korányi arra kérte az ellátókat, hogy mérjék fel a saját intézményükben, hogy hány olyan ápoló, segédápoló van, aki önként vállalna kirendelt munkavégzést az intézményükben.

Az Orbán Viktor oldalán megjelent videó azért figyelemre méltó, mert amikor a miniszterelnök arról kérdezte a 22 órája ügyeletben lévő orvost, hogy „És lélegeztetőgép? Van-e elég?”, az orvos válasza hallatán félbeszakította őt. A doktor azt felelte ugyanis, hogy „Hát, úgy tudom, hogy azzal nem is volt probléma, inkább az a baj, hogy kell hozzá technikus”.

A közbeszóló kormányfő ekkor visszatért a lélegeztetőgépekre. „Nem volt vele probléma, csak az a kérdés, hogy most van-e. A múltban nem volt, tavasszal” – fogalmazott. Ezt követően viszont Orbán Viktor a hiányzó technikus szakemberek kérdésére nem tért vissza.

A videóban azt is megkérdezte az orvostól, hogy szerinte több fertőzött lesz-e, mint tavasszal. Az orvos erre azt felelte, hogy biztos. Sokkal több lesz, mert az emberek már nem tartják be úgy a szabályokat, és szerintük a korlátozások sem elég szigorúak, de az orvos egyelőre a saját bevallása szerint még lelkes. Kiderült az is, hogy a Korányi-kórházban 40 körüli koronavírus-fertőzöttet ápolnak, és 12 helyük van még.

A miniszterelnök a szóban forgó Népszava-cikkről említést tett a ma reggeli rádióinterjúban, miként arról is, a napját a Korányi-kórházban kezdte ma reggel. Elmondása szerint 6 órakor járt az intézményben, és felébresztette az ügyeletes orvost. A rádióban arról beszélt, hogy az intézményben „természetesen van elegendő hely, elegendő lélegeztetőgép, és most még elegendő ember” (vélhetően az ellátószemélyzetre gondolt). Az igaz – jegyezte meg –, hogy az orvosok látják, hogy hol lesz majd vége az ellátásuk kapacitásának.