Orbán Viktor a kötcsei pikniken: Magyarország biztos pont

Orbán Viktor a kötcsei pikniken: Magyarország biztos pont

A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei Dobozy kúriánál 2021. szeptember 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Véget ért Orbán Viktor előadása a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Piknik elnevezésű rendezvényén. A miniszterelnök nagy tapsot kapott, beszéde mottója a „Magyarország biztos pont” volt – írta az Atv.hu este fél hat után. Orbán Viktor posztolt is a Facebook-oldalán, egy a beszédéből származó idézetet: „Magyarország biztos pont a jelenlegi, bizonytalan világban. Megvédjük a családokat, csökkentjük az adókat, segély helyett munkát adunk és kiállunk a nemzeti érdekeinkért”.

Orbán Viktor dél után nem sokkal érkezett, de őt nem lehetett kérdezni, besietett a rendezvényre. Helyette Orbán Balázs államtitkár beszélt arról, hogy mit fog mondani a Fidesz elnöke. A koronavírus elleni oltás működik, Magyarország működik – mondta Orbán Balázs a rendezvény előtt újságíróknak. Hozzátette: továbbra sem terveznek járványügyi korlátozásokat, „mert nem azok, hanem az oltás a megoldás”, és mindenkit arra bátorítanak, hogy oltassa be magát.

Orbán Balázs az MTI tudósítása szerint kijelentette: Magyarország biztos pont a jelenlegi, bizonytalan világban. Orbán Balázs elmondta: a kötcsei találkozón Orbán Viktor miniszterelnök hosszan beszél majd tágabb kitekintésű, nemzetközi kérdésekről.

Hozzátette: helyzetértékelésük szerint Magyarország a védőoltásoknak köszönhetően működik, egyébként egy bizonytalan – egyesek szerint világrend nélküli – világba érkeztünk. A népvándorlások és járványok korában vagyunk, és minden országot fel kell készíteni ennek a kezelésére – közölte. „Azon dolgozunk, hogy Magyarország sikeres legyen, amely jól tudja a kihívásokat kezelni” – fogalmazott.

Az államtitkár elmondta, hogy a miniszterelnök az Európai Unióról is beszél majd. „Azt gondolom, hogy az EU a legélhetőbb, legjobb keret Magyarország számára az elmúlt száz évben, abban vagyunk érdekeltek, hogy az unió egyben maradjon” – húzta alá.

Orbán Balázs megjegyezte, számos kihívás áll a közösség előtt: adósságválság, versenyképességi problémák, és az, hogy „nem tudjuk érvényesíteni az akaratunkat a világban”. Azt mondta, hogy küzdeni kell az EU egyben maradásáért, de nem mindenki gondolja így; a „brüsszeli bürokraták és baloldali, liberális politikai csoportok ebben a nehéz helyzetben is olyan, szélsőséges ideológiai kérdéseket erőltetnek”, mint a migráció ügye és a genderideológia.

Hozzáfűzte: Afganisztán kapcsán újra előkerült a kvóták kérdése, és úgy tűnik, hogy „Brüsszelben a genderlobbi fontosabb, mint a gyermekeink védelme”. A harmadik kérdés az, hogy hogyan küzdjünk a klímaváltozás ellen. Brüsszelben a klímaváltozást okozók helyett az egyszerű európai állampolgárokkal akarják megfizettetni ennek az árát – közölte.

Orbán Balázs kiemelte, hogy az elmúlt tíz év politikája sikert hozott: mind a kormány családtámogatási, mind az adócsökkentési politikája, a segély helyett munka elve, a nemzeti identitás védelme, a nemzeti érdekekért való kemény kiállás megerősítette Magyarországot.

2022-ben lehet választani, hogy ez a politika folytatódjon, vagy oda menjünk vissza, ahol 2010 előtt voltunk – mondta, hozzátéve: „a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc ajánlata az, hogy jussunk vissza a 2010 előtti korszakba”. „Mi arra szeretnénk bátorítani a magyar állampolgárokat, hogy tartsanak ki az elmúlt tíz év politikája mellett” – közölte az államtitkár.

Benkőtől Vargáig

Az elmúlt évek válságaira nem „több Európa” a válasz, hanem jobb minőségű, „okosabb” Európára van szükség – mondta az igazságügyi miniszter a rendezvény előtt újságíróknak. Varga Judit hozzátette: vitát fog kezdeményezni az EU jövőjéről, ebben arról lesz szó, hogy az elmúlt évek válságaiból tanulva milyen választ kell ezekre adnia Európának. Ott kell erősíteni az integrációt, ahol annak hozzáadott értéke van - jelentette ki.

Az eseményre érkező Benkő Tibor honvédelmi miniszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki nyilatkozatára reagálva – amely szerint „kihoztuk Afganisztánból azokat, akik nekünk segítettek, rajtuk kívül egyetlenegy afgánt sem vagyunk hajlandóak befogadni” – kifejtette: egyértelmű, hogy Magyarországra nem jöhetnek be emberek igazolatlanul úgy, hogy nem tudjuk, milyen szándékkal érkeznek. „Magyarországra most is bejöhet bárki, csak megfelelő úti okmányokkal kell rendelkeznie” – jegyezte meg.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a kormány nagyobb felelősséget vállal a meddőségi kezelésekben, amelyeknek az ára jelentősen csökkent. „Abban bízom, hogy többen jutnak hozzá a meddőségi kezelésekhez; nem tudok olyan adatról, amely azt támasztaná alá, hogy nő a számuk azoknak, akik külföldön veszik igénybe a kezeléseket” – tette hozzá.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kijelentette: „a magyar járványkezelés mintaszerű, ebben közmegegyezés van Európában, a WHO-nál, és a szomszédos országokban”.

A baloldal esélytelen a jövő évi országgyűlési választáson – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a rendezvény előtt. Hozzátette: „mi esélyesek vagyunk, de soha semmilyen nagy esély nem válik valóra magától, sokat kell dolgozni érte. Erre kész az egész polgári, nemzeti, kereszténydemokrata tábor”. Kérdésre válaszolva megjegyezte: nem lehetetlen a kétharmad elérése, de „ha valaki világcsúcs nélkül lesz olimpiai bajnok, akkor nem vagyunk szomorúak”. A győzelem a fontos, ha ez újabb kétharmaddal sikerül, az hab a tortán – fogalmazott.

Azt is mondta, kizártnak tartja az ellenzék kétharmados győzelmét. „Nem lesz jóval nagyobb különbség az ellenzék és a kormánypártok között, mint egy paraszthajszál, és nem ők lesznek az elsők, ebben egészen biztos vagyok” – tette hozzá.

A találkozóra a teljesség igénye nélkül a következők érkeztek meg: Pintér Sándor, Nagy Feró, Csókay András, Gulyás Gergely, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, Benkő Tibor, Novák Katalin, Kubatov Gábor, L. Simon László, Eperjes Károly, Bayer Zsolt, Stefka István, Bagi Iván, Bencsik András, Dörner György, Schmitt Pál, Parragh László.