Orbán Viktor: A magyar demokrácia legalább olyan jó, mint a német

Orbán Viktor: A magyar demokrácia legalább olyan jó, mint a német

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Janez Jansa szlovén kormányfő Bledben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Vivien Cher Benko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Európa bajban van, mert még mindig nem sikerült meghatároznia új helyét a nemzetközi gazdaságban – mondta az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor a 15. Bledi Stratégiai Fórumon hétfőn.

A miniszterelnök szavai szerint Európában nehezen értjük meg, hogy – az Egyesült Államokkal és Kínával ellentétben – nem vagyunk képesek gyökeresen megváltoztatni a játékszabályokat. Ennek az az oka, hogy nincs közös európai hadsereg és ahhoz kapcsolódó tudományos-innovatív központok, amelyek a technológiai fejlődés motorjai lehetnének. – Jelenlegi helyzetünk és az abból fakadó következmények pontosítása egyelőre tisztázásra vár – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországon valójában az intellektuális szuverenitásért zajlik a harc: „azért küzdünk, hogy érvényesíthessük kereszténydemokrata-konzervatív demokráciafelfogásunkat a liberális nézetekkel szemben”. – Azért harcolunk, hogy ne csak egy, mindenki által elfogadott szemszögből vizsgálhassuk az európai intézményeket és politikát, és lehessen vitázni olyan fogalmakról, mint a család, nemzet, kulturális hagyományok, vallás és migráció – fogalmazott.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a magyar demokrácia legalább olyan jó, mint a német vagy az olasz, és megfelel a demokrácia európai követelményeinek.

Az idei nemzetközi konferencia központi témái az Európa előtt álló kihívások és lehetőségek, elsősorban a koronavírus-járvány és a Brexit tükrében. A fórumon számos ország állam- és kormányfői, illetve külügyminiszterei vesznek részt.

A miniszterelnök külföldi útja előtt jelentették be egyébként a szigorú határvédelmi intézkedéseket, amelynek értelmében két hét karantén vár szeptembertől arra, aki külföldről tér haza. Ahogy eddig, ezután is két negatív koronavírus-teszttel lehet „szabadulni”.