Orbán Viktor a szankciók után: Az Egyesült Államok a barátunk

Orbán Viktor a szankciók után: Az Egyesült Államok a barátunk

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A háború óta világos volt, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank lehetőségei szűkültek, azzal pedig, hogy szankciók alá vonták az amerikaiak, tönkre is tették. Ilyen körülmények között értelmetlenné vált a részvétel – ez derült ki Orbán Viktor szokásos péntek reggeli, Kossuth rádiónak adott interjújából annak kapcsán, hogy Magyarország kilép az orosz „kémbankból”.

Azt is mondta, ha a tényeket nézzük, azt találjuk majd, hogy nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó. Átnézte a listát, 34 magánszemélyt soroltak fel ezeken, azt állítják róluk, hogy kijátszották azokat a szankciókat, amiket az USA vetett ki Oroszországra. Egy magyar van rajta, de van ciprusi, osztrák, lichtensteini személy is. Leszögezte: a szankciókkal sose értettünk egyet, de senki jogát sem vitatjuk el, az Egyesült Államokét se, hogy szankciókat vessenek ki.

A magyar-amerikai kapcsolatokat elemezve úgy fogalmazott, jó viszonyunk van, talán életünkben egyszer üzentünk nekik hadat a második világháborúban, azóta nem is próbálkoztunk ilyesmivel, és megpróbáltuk a lehető legszorosabb baráti együttműködést kialakítani. Ezt sikeresen tettük, „az Egyesült Államok a barátunk”. Szerinte filozófiai hasonlóság is van az országok között, mindkettő szerint szabadság és piacgazdaság kell, sőt, keresztény ország Amerika is, akárcsak Magyarország.

Annak kapcsán, hogy „ruszkik haza” feliratú plakátok jelentek meg az utcákon az amerikai nagykövetség támogatásával, azt mondta, szokatlan, hogy a véleménykülönbségeket plakátkampánnyal fejezzék ki. De szerinte az amerikaiak „ritmuskésésben vannak”, mert már hazaküldtük a ruszkikat, neki erről személyesen is vannak emlékei. Arról is beszélt, a magyarokat nem kell emlékeztetni a saját történelmükre, és nem kell biztatni arra, hogy mindenkivel – Oroszországgal szemben is – figyeljünk a biztonságunkra. Szerinte Amerika nem adta fel, hogy Magyarországot belepréselje a háborúba, de mi nem fogjuk engedni, akármilyen eszközöket is választanak a barátaink.