Orbán Viktor a szentatyától várja a választ a kínai keresztényüldözésről

Orbán Viktor a szentatyától várja a választ a kínai keresztényüldözésről

Orbán Viktor távozik a kormányinfóról (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ősszel Magyarországra érkező Ferenc pápától vár választ Orbán Viktor arra, hogy miként kell gondolkodni Kínában a keresztényüldözésről. Kínában, abban az országban, amellyel együttműködünk a Budapest-Belgrád vasútvonal építésében és amelytől több százmilliárdnyi hitelt veszünk fel, hogy megépíthessük itthon a Fudan Egyetem budapesti kampuszát.

Az Orbán Viktor által tartott kormányinfóra ugyan nem hívták meg és nem is engedték be a Magyar Hangot, munkatársunk megvárta, amíg a miniszterelnök befejezi a sajtótájékoztatót és elhagyja a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületét. Mindezt abban a reményben, hogy a távozóban lévő kormányfőnek feltehessünk néhány kérdést. Habár Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője próbálta azzal elhárítani kollégánk igyekezetét, hogy „köszönjük a lehetőséget”, a kormányfő azonban megállt az érte jövő kisbuszba való beszállás előtt és ha csak egy percben is, de válaszolt a kérdéseinkre.

Kína és a kereszténység – ez lett volna két téma, Orbán Viktor pedig igyekezett gyorsan elintézni: „Kínával kapcsolatban hidegháborúellenesek vagyunk, együttműködést keresünk mindenkivel, a kereszténység ügyében pedig nagy tisztelettel várjuk a szentatyát”.

Felvetettük, hogy az elmúlt években Kínában üldözik a keresztényeket, a kínai hatóságok több keresztény templomot romboltak le és több mint ötszáz keresztet távolítottak el meghagyott templomok tornyairól, helyükre sok esetben vörös csillagot rakatott ki a Kínai Kommunista Párt. A miniszterelnök azonban – mint mondta – megvárja, hogy mit mond a szentatya arról a kérdésről, hogy Kínában a kereszténységről hogyan és miképpen érdemes gondolkodni. – A szentatyát erről meg fogom hallgatni, ha megtisztel a véleményével – fogalmazott.

Kérdeztük a reptérről is, amelyet Orbán Viktor – ahogy egyből fogalmazott – a nemzeti kulcsvagyon körébe tartozónak tart. Amikor jeleztük, hogy 2011-ben a magyar állam 36,6 milliárdért eladta a 25 százalékát, a miniszterelnök az elvi irányról beszélt: az a jó, ha nemzeti kézben van a reptér.

A most csütörtöki volt az első olyan kormányinfó, ahol ismét jelen lehettek az újságírók, szerkesztőségünk azonban nem kapott meghívót. Ennek ellenére is regisztráltunk az eseményre, ám az épületbe már nem engedték be munkatársunkat. Arról – másokkal együtt – csak a helyszínen értesültünk, hogy ezúttal nem Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tartja meg a tájékoztatót, hanem Orbán Viktor is válaszol a beengedett újságírók kérdéseire.