Orbán Viktor: Aki nem oltatja be magát, potenciális súlyos beteg

Orbán Viktor: Aki nem oltatja be magát, potenciális súlyos beteg

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oltások tekintetében van egy másfél-két hónapos előnyünk a többi uniós tagállamhoz képest, az élet újraindításához képest is elöl vagyunk. Így Magyarországon mindenki nagyon megkönnyebbült, asszem én vagyok az egyetlen, aki nem. Mert engem nagyon aggaszt, hogy még mindig van 3 millió ember, aki nem oltatta be magát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Mi magyarok úgy nézünk ki, ahogy, amiként a követlen veszély enyhül, úgy érezzük, hogy már túl is vagyunk rajta. És hiába mondom, hogy újra meg fog találni minket a vírus. Most jól néznek ki a számok. De ez egy olyan vírus, ami nem múlik el, itt lesz közöttünk, és meg fogja találni, akit ne oltottak be. „Tehát van potenciálisan 3 millió beteg emberünk.” Mindenkit kérek, ne üljön fel a szép nyári hangulatnak, regisztráljon és oltassa be magát – mondta a miniszterelnök.

„Akik be vannak oltva, ott Amerika, nyaralás, áció-káció-vakáció, futballmeccs, boldog élet, hepiség, ahogy mondják Pesten” – fogalmazott. Aki be van oltva, az eddigi variánsokkal szemben védett – tette hozzá.

A probléma az, hogy jönnek újabb és újabb variánsok, amik már a ritkábban fellelhető betegeket fogják megcélozni. Mindenkit arra kérek, béküljünk meg azzal a gondolattal, hogy egyedül a vírus jelent védelmet, „aki nem oltatja be magát, potenciális súlyos beteg” – mondta.

Beszélt az úgynevezett pedofiltörvényről. Melegellenes ez a törvény? – hangzott a kérdés. „Először is legyünk annyira megengedők, hogy ebben leginkább a melegek véleménye számít. Nekünk nem tűnik annak, nekik valamiért igen. Szerintem érdemes elolvasni, és az első dolog, ami feltűnhet nekik, hogy a 18 év felettiekre nem vonatkozik. Ez a törvény a gyermekeink védelmére vonatkozik” – fogalmazott. A felnőttekre nem vonatkozik, ez egy szabad ország, úgy élnek, ahogy akarnak – tette hozzá. Kitartott a mellett, hogy a gyermekek védelme miatt fogadták el a jogszabályt.

„Meg kell védeni a kiskorú gyermekeket attól, hogy olyan tartalmak legyenek elérhetőek számukra, bármilyen felületen, amely ellentétes azzal a nevelési elgondolással, amely szerint őket a szüleik nevelik – fogalmazott. – Majd ha felnőttek lesznek, dönthetnek róla, hogy mit hogyan akarnak csinálni, de addig a szülő joga a nevelés.”

Szerinte Brüsszel nem tud kötelezettségszegési eljárást indítani ebben a kérdésben. „Most indul az EU jövőjéről szóló vita, ennek egyik fontos kérdése, hogy ki dönt a gyerekek neveléséről és Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy erről a szülőnek kell dönteni” – fogalmazott.

Szóba került a tervezett minimumadó. – Általában minden olyan törekvés, amely a gazdaság rugalmasságát csökkenti, az rossz. Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy ne fogadjon el kívülről erőltetett adószabályokat – mondta Orbán Viktor. – A mostani adórendszer átalakítása pedig az életszínvonal eséséhez vezetne. Az adóemelés a magyar gazdasági rendszer számára egy méreg.

Oda szeretném eljuttatni Magyarországot, hogy ne hitelfelvevők, hanem hiteladók legyünk – mondta annak kapcsán, hogy a következő évi költségvetést is 3 százalék fölötti hiánnyal tervezték.

Szerinte nagy vita van ma itthon, egyik oldalon a liberális közgazdászok és baloldali ellenzék van, szerintük most kell csökkenteni az államadósságot és tartalékolni. Szerinte viszont most nem tartalékolni kell, hanem pénzt adni. Ez a helyreállítás időszaka. Az elfogadott költségvetés a konzervatív közgazdászok és a kormánypártok véleményét tükrözi.

Miért nagyon aktuális most a nemzeti konzultáció, milyen veszély van? Úgy érzem, van egy közhangulat, amely azt mondja, a járvány véget értével nem zökken vissza az ország a normál kerékvágásba – válaszolta. Ha új kihívások jönnek akkor különösen fontos, hogy az új élet néhány alapkérdését és közös célját együtt jelöljük ki, hogy mik legyenek a pillérek, amely mentén szerveznünk kell az életünket. „Ez izgalmas konzultáció lesz” – mondta.

Szerinte vita lesz újra a migrációról.

A migráció alapvetően is rossz dolog. Az embert nem véletlenül oda teremtette a Jóisten, ahová született – fogalmazott. „A migráció definíciószerűen egy rossz dolog, mert arról szól, hogy az ember nem tud boldogulni ott, ahol született. Ezért mi a migrációt sosem tekintettük egy jó dolognak” – fogalmazott.

Az igaz, hogy néha megölik az embereket, meg elnyomástól szenvednek, ilyen van, de ekkor sem az a cél, hogy Európába hozzuk őket, hanem hogy mielőbb vissza tudjanak menni. Rendet kell teremteni ott, segíteni újraindítani a gazdasági életet. Hogy mindenki oda mehessen, ahova született, mert ott tud teljes életet élni. Erről nagy vita lesz Brüsszelben – tette hozzá.

A másik vitatéma a tervezett klímaadó lesz – mondta.

Nekünk négy migrációs védvonalunk van. Keleten Afganisztánban, délen Maliban, ott lehet megállítani a migránsokat. A következő a Földközi-tenger és Törökország. A harmadik Szerbia déli határa, ezért kell velük jó kapcsolatban lenni. A negyedik pedig a szerb-magyar határ – mondta. Hozzátette, hogy Maliban is katonai szerepvállalás kezdődhet, mi ott nem kalandoznánk, hanem a magyar érdekeket védenénk – mondta.

Címkék: Orbán Viktor