Orbán Viktor: Állami cégek, közmunka, hadsereg – itt kaphatnak lehetőséget a munka nélkül maradtak

Orbán Viktor: Állami cégek, közmunka, hadsereg – itt kaphatnak lehetőséget a munka nélkül maradtak

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Állami cégek, közmunka-rendszer, hadsereg – ezeket említette szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor, mint ahol állást és lehetőséget kínálhatnak majd a munkájukat a vírus miatt elveszítőknek. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy bár az első csatát megnyertük a vírussal szemben, a háborút még nem. Október, november körül készülni kell egy következő hullámra, amelyről még nem lehet tudni, hogy erősebb vagy gyengébb lesz. A szokásos „sorosozás” sem maradt el ezúttal sem.

A következő napok legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend és fokozatosság – közölte Orbán Viktor az állami rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában a gazdaság és az élet hétfőtől kezdődő újraindításával kapcsolatban. A miniszterelnök világossá tette, hogy mivel a vírus itt van és vakcina sincs egyelőre, a védekezés nem érhet véget. És mivel az eddigi tapasztalatok szerint az idősekre a legveszélyesebb a fertőzés, ezért kell külön szabály rájuk, illetve Budapestre, hiszen ott terjed leggyorsabban a vírus.

A kormányfő arról is beszélt, hogy minden reggel meghallgatja az operatív törzset és ha kell, akár egy órán belül tudnak döntést hozni. Szisztematikusan hetente elemzik a helyzetet és kéthetente fogják felülvizsgálni a kijárási korlátozás szabályait.

– Azt kijelentheti Magyarország, hogy az első csatát megnyerte a vírussal szemben – fogalmazott a miniszterelnök. Ilyenkor jön a következő lépés, az élet újraindítása, amelyhez nagy segítséget jelent Ausztria példája. Habár a fővárosban a szabályok nem enyhültek, a miniszterelnök szerint ha sikerül Budapesten a halálozási arányt csökkenteni, akkor nem fognak habozni, hogy számukra is újraindulhasson a normális élet.

Koronavírus: 11 beteg hunyt el | Magyar Hang

Ám – mint mondta – nem akar senkit abba az illúzióba ringatni, hogy az első csata megnyerésével véget ért a háború. A vírus ugyanis nem ment el, csak időt nyertünk és felkészültünk a következő támadásának a kivédésére. A járványügyi szakemberek és az orvosok is azt mondják, hogy olyan világméretű járvány, amelynek csak egyetlen hulláma lett volna, nem volt. Tehát lesz második hullám, október, november körül számítani kell egy következő hullámra, amelyről még nem lehet tudni, hogy erősebb vagy gyengébb lesz.

Megismételte a kormányfő azt is, hogy annyi munkahelyet fognak létrehozni, amennyit a vírus megszüntet. Ezért Orbán Viktor – mint mondta – személyes garanciát vállal. A munkanélküli segély 3 hónapra szól, az ezt követő jövedelempótló támogatásból pedig valóban nem lehet megélni – mondta. De e mellett vagy helyett majd kínálnak mindenkinek lehetőséget, ilyen lehet például fizetett képzés. Majd jöhet az új munka is, a miniszterelnök itt ki is mondta, hogy „nagyon sok embert be tudnak engedni a közmunka-rendszerbe”. De szavai szerint az állami cégeket is fel lehet duzzasztani, illetve „végső soron ne felejtsük el, hogy van egy hadseregünk is, az életerős fiatalokat szívesen látjuk, toborozzuk őket fél- és egyéves képzésre, hogyha nem találnak termelő munkában magukban megfelelő állást”.

A belügyminiszter javaslata szerint csak annak járna közmunka, akinek tiszta az udvara | Magyar Hang

– Nehéz lesz, nem akarom azt mondani a magyaroknak, hogy holnap reggel fölkelünk, kimegyünk a lakásunkból és ott folytatódik az élet, ahol abbahagytuk – fogalmazott a miniszterelnök. A gazdasági válságkezelésében Orbán Viktor az összefogást is kulcskérdésnek nevezte a munkaadók, munkavállalók, kormány és befektetők között. Mindenkire szükség lesz, hogy össze tudják rakni azokat a gazdaságpolitikai elemeket, amelyek a végén visszaviszik az országot a 3 százalék körüli, tehát teljes foglalkoztatásnak mondható állapotba. – A gazdaságban is összefogást igyekszem teremteni és ezt létre is fogom hozni úgy, ahogy 2010-ben a viták ellenére ezt az összefogást sikerült létrehoznom – mondta.

A járvány után Magyarország külföldi megítélése volt a téma. A miniszterelnök – szavai szerint – már korábban biztos volt benne, hogy egy ehhez hasonló nemzetközi helyzetben megjelennek a pénzügyi befektetőktől és a spekulánsoktól azok a javaslatok, hogyan kell finanszírozni ezt a válságot. Abban is biztos volt, hogy nem olyan javaslatok kerülnek elő, aminek mi leszünk a haszonélvezői, hanem a pénzügyi befektetők. – Ha ezek között a befektetők között nem tűnt volna föl hazánk egyik legtehetségesebb fia, Soros György, azon végképp meglepődtem volna – fogalmazott a kormányfő. – Mivel ennek a derék magyarnak a hálózata egész Európában döntő befolyással bír, nagyon kevés ország lesz, amely azt fogja mondani, hogy álljon meg a menet. Ám mi ilyenek vagyunk – mondta Orbán Viktor.

Egész Pest megyében marad a kijárási korlátozás | Magyar Hang

Orbán Viktor szerint azért, hogy a pénzügyi spekulánsok tervét ellenző Magyarország szava gyengébb legyen, „előre meg kell támadni a magyarokat”. Ez volt a terv, ez is történt a felhatalmazási törvénnyel, ám végül nem találtak benne semmit, ami szembemenne az uniós civilizációs hagyományokkal. A kormányfő szerint normális esetben most naponta kellene fogadni az országnak a bocsánatkérő leveleket, de nem számít arra, hogy ezek nagy tömegben érkeznének. Azt, hogy a támadások mégsem álltak le a liberális képviselők részéről, Orbán Viktor azzal magyarázta, hogy „a liberálisok körében van a legerősebb hídfőállása a Soros-féle hálózatnak”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „élet-halál harc van annak kapcsán, hogy sikerül-e felszámolni a nemzeti kormányok szuverenitását, a nemzetállamok függetlenségét, sikerül-e bevonni őket egy globális pénzügyi érdekek által mozgatott nagy világkormányzás rendszerébe”. Ennek a gondolatnak a legerősebb képviselői a liberálisok ma Európában. – Szegény Kossuth és a nemzeti liberálisok forognak a sírjukban – fűzte hozzá, hiszen most egy olyan világot élünk, amikor a liberálisok elhagyták a nemzeti kötődésüket és számukra egy világkormányzás megteremtése a cél. Ők pedig azon a köldökzsinóron lógnak – fogalmazott a kormányfő –, amelybe „Soros György pumpálja az életnedveket”.

Az elmúlt napokban Romániában kirobbant botrány is szóba került. Románia elnökét – ahogy Orbán Viktor fogalmazott – tiszteletreméltó embernek ismerte meg. Éppen ezért értetlenséggel figyeli, ami történt, ilyen mondatokat a leginkább antidemokratikus időkben sem hallottunk szerinte Romániából. A miniszterelnök szerint egyelőre várni kell, hogy tisztázódjon, mi történt. – Nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk most – fűzte hozzá.

Lapunk is beszámolt róla, hogy szokatlanul durva kirohanást intézett a baloldali PSD és a magyar kormány ellen szerdán egy élő Facebookos közvetítésben Klaus Johannis, Románia elnöke. – A PSD megsegítette az RMDSZ-t, hogy átmenjen a képviselőházban egy törvény, amely széleskörű autonómiát ad Székelyföldnek. (...) Amikor mi, a kormány és más hatóságok a koronavírus-járvánnyal küzdünk, a románok életéért harcolunk, a PSD titkos irodákban arról egyezkedik, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak – mondta, majd feltette a kérdést, „Vajon mi ígért nektek Orbán Viktor cserébe?”