Orbán Viktor állítja: hamisak a magyar vétóról szóló hírek

Orbán Viktor állítja: hamisak a magyar vétóról szóló hírek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. november 18-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget – írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök. 

Orbán ezzel az Ukrajna támogatását szolgáló közös, 18 milliárd eurós uniós hitelfelvételről megjelent hírekre reagált a mikroblogportálon. Mint írja, a mai nap híre az volt, hogy Magyarország megvétózta az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget. „Ez álhír. Magyarország kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának” – közölte, hozzátéve: „nincs vétó és nincs zsarolás”.

Egy külön tweet-ben arról értekezett, hogy meg akarják győzni az Európai Unió tagállamait arról, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben. Szerinte ha tovább megyünk az adósok közösségének útján, akkor nem fogunk tudni visszafordulni. 

Egy harmadik üzenetben jelezte: „Más jövőt képzelünk Európának. Olyat, amely óriási közös adósság helyett erős tagállamokra épül.”

Kedd délután hasonló tartalmú közleményt juttatott el a sajtónak a Pénzügyminisztérium is az Ecofin-ülés napirendje kapcsán. Mint írták, „a sajtóban tévesen megjelent hírekkel ellentétben az Ecofin keddi ülésén nem szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása”. Hozzátették: „minden ilyen állítás álhír”.

Mint lapunk megírta, az Ecofin keddi napirendjén valójában ott szerepelt az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós közös uniós hitelfelvétel témája. Ehhez három pénzügyi tárgyú jogszabályt kellett volna elfogadni, de Varga Mihály pénzügyminiszter a közös pénzügyi rendelet egyhangúságot követelő módosításánál jelezte, hogy ehhez nem járul hozzá. Bár az uniós pénzügyminiszterek a háromból egy jogszabályt minősített többséggel végül elfogadtak, de ezek után való igaz, a csomagot magát formálisan már nem lehetett volna elfogadni. 

Az fejleményeket az uniós politikusok felháborodottan kommentálták. Siegfried Mureşan európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának költségvetési és strukturális politikákért felelős alelnöke azt mondta: „kiábrándító, hogy a magyar kormány blokkolt egy létfontosságú, több milliárd eurós pénzügyi csomagot Ukrajna számára. Ezt nehéz másnak tekinteni, mint cinikus obstrukciónak.”

Nem rejtette véka alá lesújtó véleményét Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő sem, aki a Twitter-oldalára töltötte fel azt a videót, amelyen Varga Mihály kimondja: „Magyarország nem pártolja a pénzügyi szabályozás módosítását”. Freund szerint ezzel „Orbán teljes eszkalációba megy”.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Facebook-oldalán többek között ezt írta: „A kiszivárgott információk szerint sikertelenül zárult az uniós pénzügyminiszterek mai csúcstalálkozója: sem az Ukrajnának segítséget nyújtó hitelcsomagról, sem a globális minimumadóról, sem pedig a magyar kormány bűnei miatt indult jogállamisági mechanizmusról nem született döntés.” A képviselő szerint „szégyen és gyalázat, hogy az Orbán-rezsim még ebben a kiélezett helyzetben is, egyfajta perverz orosz-rulettet játszva hazardírozik a magyar embereknek járó uniós források és a nemzet sorsával.”