Orbán Viktor: Az 56-os Intézet jó helyen lesz a Veritasnál

Orbán Viktor: Az 56-os Intézet jó helyen lesz a Veritasnál

Orbán Viktor a június 17-ei plenáris ülésen (Fotó: Parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miért tagadja meg a múltat – ezt a kérdést intézte hétfőn a Parlament plenáris ülésén Gréczy Zsolt a miniszterelnökhöz. A DK-s politikus úgy vélte, Orbán Viktor elárulta az ’56-os forradalmat azzal, hogy az 1956-os Intézetet már 1998 és 2002 között „elkezdték vegzálni”, most pedig betagolják a Veritasba. Eközben szerinte a Hősök terén „besúgottak és besúgók együtt dáridóznak.”

Orbán válaszában azt mondta, „a kommunizmussal küzdeni erkölcsi kötelesség”, az ’56-os Intézet pedig a Veritasnál „jó helyen lesz.”

Gréczy úgy látja, csak szóban harcol a kormány a kommunizmussal szemben, az ügynökakták nyilvánosságát például akadályozzák. A Kossuth téren ott volt az ’56-os örökláng vagy Nagy Imre szobra, ezeket is elszállították – tette hozzá.

Orbánnak válasza szerint nem esik jól, hogy 1956 és Nagy Imre kapcsán aktuálpolitikai vitát kell vívnia. Gréczy pedig egy olyan pártban ül, aminek elnöke „tönkretette Magyarországot”, „lovasrohamot vezényelt”.

Mikor tesz végre a kormány érdemi lépéseket a klímaváltozás megfékezésére – ezt már Schmuck Erzsébet kérdezte Orbántól. Az LMP-s politikus aszályról, áradásokról, talajelsivatagosodásról beszélt, és úgy vélte, a jövőben ez lesz a migráció fő kiváltó oka. Nem véletlen, hogy a német kormány nekifogott a klímatörvény elkészítésének, a finn kormány pedig karbonsemleges gazdaságot tervez, és Ferenc pápa is erről beszél. A legközelebbi Európai Tanács-ülésen támogatni fogja-e a kormányfő a szigorúbb követelményeket, kérdezte Schmuck.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, ebben az ügyben a V4-ekkel közös állásfoglalást fognak a magyarok képviselni. A kormány védelmezni fogja a magyarok életfeltételeit, és fontos a környezet védelme, a klímaváltozással szembeni küzdelem – mondta. A villamosenergia-termelés két forrásból származzon, atom- és megújuló energiából, tűzte ki célként. Németország küzd azzal, hogy az atomenergia kivezetése mellett nem tudja a kellő ütemben csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. Magyarország ráadásul szegényebb, Orbán ezért kérte, támogassák az új paksi blokk megépítését. Schmuck viszont megjegyezte, az atomenergia legalább olyan veszélyes, mint a széndioxid-kibocsátás növekedése. „Vagy klímacélok, és akkor Paks, vagy nincs Paks, és akkor nincsenek klímacélok” – felelte Orbán.

Szabó Tímea a Hableány-katasztrófát vetette fel és azt, honnan volt pénze az ukrán vezetőnek az óvadékot letennie. A Párbeszéd politikusa szerint hagyták eltüntetni a tárgyi bizonyítékot. „Ki adott engedélyt a svájci hajó távozására?” – tette fel a kérdést.

Orbán válaszában azt mondta, harminc éve teljesít szolgálatot a magyar Országgyűlésben, de ilyen ízléstelen hozzászólást még nem hallott. „Komolyan kell venni, az áldozatok a mi vendégeink voltak, helyes, ha a szívünkben gyászoljuk, és majd emléket is állítunk nekik” – mondta. Megköszönte a mentésben résztvevőknek a munkájukat.

„Huszonnyolc ember meghalt, és önök folyamatosan tüntetik el a nyomokat” – válaszolta Szabó Tímea, aki szerint Rogán Antal minisztériuma extraprofitot akar bezsebelni Orbán Ráhellel együtt. A képviselő a Magyar Turisztikai Ügynökség miatt mondta ezt, aminek a kormányfő lánya a tanácsadója. Az MTÜ korábban úgy reagált, Magyarország minden nemzetközi szabályozást betart a vízi útjain. „Többen kérték, hogy ne engedélyezzék ezeknek a nagy szállodahajóknak a keresztül-kasul járását” –jegyezte meg. A mellette ülő Németh Szilárd méltatlankodva fogadta a beszédet, ahogy az ülést vezető képviselő is arról beszélt, Szabó Tímea szerinte politikai célokra használja fel a tragédiát.

Orbán Viktor a viszontválaszra már nem kívánt reagálni.

A jobbikos Szilágyi György arról beszélt, hogy a miniszterelnök legfőbb hobbija az uralkodáson kívül a foci, útjait pedig luxus-magángépeken teszi. Miután azt mondta, Orbánnak van valami beteges vonzódása az ilyen gépekhez, elvették tőle a szót, és az ülést vezető kormánypárti képviselő kezdeményezte, hogy zárják ki erre a napra. A szavazatok alapján viszont az Országgyűlés nem volt határozatképes, így Szilágyi folytathatta.

„Akkor ez sem jött össze, folytassuk, hátha miniszterelnök úr válaszol rá” – mondta a jobbikos képviselő. Garancsi Istvánt, „az egyik kedvenc oligarcháját” emlegette, aki ajándékba adta ezeket az utakat, viszont úgy látja, törvénytelen ezeket az ajándékokat nem feltüntetni a vagyonnyilatkozatban. „Talán van egy titkos bankszámlája, olyan jövedelme, amiről nem számol be?” – kérdezte. A számlákat követelte az említett „luxusrepülő-utakról.” Orbán azt felelte, miniszterelnökként és magánemberként is minden szabályt betart. „Egyébként pedig úgy emlékszem, mintha Rióban is találkoztam volna egyszer önnel az olimpián” – jegyezte meg. Szilágyi szerint az a baj, hogy erre mindkettejüknek megvan a számlájuk, hiszen az Országgyűlés fizette, hivatalos út volt.

Szerinte a gond a kormányfő magánútjaival van, azzal, hogy luxusgéppel elmegy a BL-döntőre. Amikor egymilliós megtakarítása van, hogy telik évente ennyi útra? – kérdezte. A pápalátogatásra is kitért, Orbán Viktor közlése szerint viszont kormányfő és államfő nem tartózkodhat egyszerre egy nemzetközi eseményen. Ezután játékautomatákat üzemeltető cégről beszélt, amihez Szilágyinak köze volt. „Már azért is harcolt. Tud-e egyszer olyan ügyért is harcolni, amiért nem fizetnek önnek?” – tért ki a repülőutakra adandó válasz elől.

A Jobbik új frakcióvezetője, Jakab Péter egyébként egy csomag száraztésztával fogadta Orbán Viktort az azonnali kérdések órájában. A politikus úgy vélte, Orbán a multik kedvéért rabszolgává teszi a magyarokat, a bankok kedvéért pedig másokat az utcára dobat. Felcsúton eközben van stadion, kisvasút, minden, amire korábban vágyott, mondta. „Fogadja meg tanácsomat, ha szeretne jót tenni ezzel a nemzettel, menjen vissza oda, ahonnan jött, higgye el, egy nemzet lenne hálás érte” – küldte vissza Orbánt Felcsútra.

Orbán válaszában azt mondta, nem ellene, hanem a szavazóikkal küzdenek, a hiba pedig a Jobbik készülékében van. „Ha a sajtó jól értesült, két év alatt ön lesz a Jobbik harmadik frakcióvezetője a Házban, aki az ellenzéki padsorokból minősíthetetlen hangnemben rám támad” – mondta. A Jobbik tavaly a legerősebb ellenzéki párt volt, most pedig a leggyengébb – vélte. „Lehet itt papírból nyegléskedni” – reagált erre Jakab, aki a Magyarországról távozó fiatalokról, és ukrán-török-mongol „migránsmunkásokról” beszélt.

„Azokra akarja építeni az ország jövőjét, akiknek négyévente elég egy szatyor élelmiszer a szavazatért cserébe? Önök nem azért nyerték meg a választást, mert annyira jól kormányoznak, hanem mert az önök kezében van a média, a kezükben van az Állami Számvevőszék és egy szatyor száraztészta, amivel megvásárolják a legszegényebbek szavazatait” – sorolta, majd fel is emelt egy zacskó tésztát. „Nekem is pontosan ennyit ér ön, fogadja ezt szeretettel” – mondta, majd oda is vitte a tésztát a miniszterelnöknek. Orbán válasza az volt, hogy a Jobbik törpepárttá zsugorodott, „összeállt az MSZP-vel és a DK-val”, így kaptak 6,4 százalékot. Bezzeg a Fidesz–KDNP 53 százalékot kapott. A Gyalog galoppot hozta fel, amelyben a fekete lovag kezét-lábát vesztve fogadkozott a harc folytatására. „Halkan kérdem, ilyen remek harci eredményekkel a tarsolyukban nem kellene harc helyett inkább pihenniük egyet?” – kérdezte.