Orbán Viktor állítja, az EP-választások után Meloniék pártcsaládjához csatlakozik a Fidesz

Orbán Viktor állítja, az EP-választások után Meloniék pártcsaládjához csatlakozik a Fidesz

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján 2022. december 15-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlamenti választásokat követően a Fidesz belép az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjába – állítja a Hír TV. 

Értesülése szerint erről Orbán Viktor beszélt a La Stampa, a La Repubblika és más olasz lapok újságírói előtt a Giorgia Melonival olasz miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat követően. Kérdésre válaszolva a következőket mondta: „Az volt az elképzelés, hogy a választások előtt lépünk be, de most már a választás után fogjuk megtenni. De igen, készen állunk, és csatlakozunk a Konzervatívokhoz”.

Ennyire azért nem egyértelmű a dolog, hiszen az olasz kormányfő másnap a La Stampa szerint már jóval óvatosabban fogalmazott: „Szó van róla, de nem ezekben a napokban. Ez egy olyan vita, amely az európai választások után fog megnyílni”. A magyar miniszterelnök már tavaly decemberben is beszélt arról, hogy örömmel csatlakozna a Meloni által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerekhez. Ugyanakkor a Bloomberg korábban arról írt, hogy Giorgia Meloni azt szerette volna, ha Orbán Viktor eláll az Ukrajnának küldendő támogatás útjából, ez ugyanis megnyithatja a Fidesz útját az olasz miniszterelnök által vezetett ECR pártcsaládhoz. Csütörtökön Orbán együttszavazott a többiekkel, és mindenki beleegyezésével elfogadták a többéves költségvetés emelését és azon belül Ukrajna 50 milliárd eurós, hosszabb távú támogatását.