Orbán Viktor: Az oltóanyag december utolsó napjaiban érkezhet hazánkba

Orbán Viktor: Az oltóanyag december utolsó napjaiban érkezhet hazánkba

Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. december 14-én. MTI/Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az Európai Tanács múlt heti ülésén győzött a józan ész, megvédtük Magyarország szuverenitását, és megvédtük a magyarok pénzét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben. – Győztünk, mert keresztülvittük, hogy olyan nehéz időkben, mint a mostani járvány, nem szabad a gazdasági támogatásokat politikai feltételekhez kötni, egyszerűen azért, mert ezek hátráltatnak bennünket a gyors cselekvésben – mondta a kormányfő.

Hangsúlyozta: győzött a józan ész azért is, mert ezzel a döntéssel sikerült megőrizni Európa egységét, megvédték az európai alkotmányt, elhárították azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel ráerőltessék a magyarokra a bevándorlókat. Megakadályozták, hogy azt az országot, amely nem fogad be bevándorlókat, pénzügyileg meg lehessen büntetni – közölte a miniszterelnök. – Nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Unió csak nemzetek közösségeként tud sikeres lenni. A vitat tétje az volt, ki irányítja Európát a jövőben: a tagállamok által megválasztott kormányok, vagy sikerül Soros Györgynek Európára erőltetnie a saját hatalmi rendszerét, amit nagyon jól ismerünk itt Magyarországon – mondta.

– Európában a helyzet kritikus, közeleg a karácsony, az európai kormányok mindenhol szigorítást vezetnek be – fogalmazott Orbán Viktor. – Mi is harcban állunk a vírussal, két fronton küzdünk, a kórházban az életekért, a óvodákban és iskolákban pedig a szülők munkahelyének megóvásáért.

A miniszterelnök hangsúlyozta, nehéz hetek várnak még ránk, de már elérhető a vakcina, addig kell kitartanunk, amíg meg nem érkezik. Az oltóanyag december utolsó napjaiban érkezhet hazánkba, elkészült az oltási terv, az egészségügyi dolgozók kapják meg elsőként, utánuk a krónikus betegek következnek – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy aki oltást szeretne kapni, regisztráljon a hivatalos oldaolon, vagy levélben.

– A vakcina nem politikai kérdés, tárgyalunk keleten és nyugaton is, és számunkra nem a gyógyszegyártó cégek számítanak, hanem a magyar emberek élete – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, minden élet számít, ezért minden komolyan vehető céggel leszerződtek. – Amíg az oltást nem tudják elkezdeni, addig a szabályokat be kell tartani – mondta.

Tóth Bertalan az MSZP társelnöke reakciójában elmondta, az elmúlt hetek eseményeit másként értelmezik, mint Orbán Viktor. Szégyenkeznek a Fidesz miatt, mert Európában rólunk beszélnek, és nem pozitív előjellel: Deutsch Tamás gestapós megjegyzése, Demeter Szilárd ügye és Szájer József botránya uralja a hazánkról szóló híreket. Tóth Bertalan szerint a miniszterelnök által emlegetett „posztkeresztény politika egy brüsszeli melegbár csatornáján csúszott le droggal teli hátizsákkal”. A vétó kapcsán a politikus hangsúlyozta, Orbán Viktor zsarolta az Európai Uniót, de nagy eredménye nem lett. Több mint hétezer ember hunyt el a koronavírus-járványban, az emberek munkája veszélybe került, a munkavállalók félnek. Ne Brüsszel ellen harcoljon, hanem a vírus ellen – fogalmazott Tóth Bertalan.

Jellemző az országgyűlési hangulatra, hogy Kövér László házelnöknek az adventre tekintettel arra kellett kérnie, hogy ne veszítsék el a türelmüket.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa hangsúlyozta, sok büszkeségre nem lehet okunk az elmúlt egy évből. A jogállami mechanizmus nem puhult, hiszen azt fogadta el a tanács, ami ellen Orbán Viktor folyamatosan hadakozott. A járvány elleni védekezés sikerét a megmentett életek számában mérhetjük – idézte Orbán Viktor szavait Szabó Tímea. – Magyarország áll a harmadik legrosszabbul az Európai Unióban az elmúlt két hétben a halottak számát tekintve. Miért nem ismeri el, hogy fontosabb volt számára, hogy nézők előtt rendezhessenek focimeccset, mint a szigorítások – kérdezte Szabó Tímea a miniszterelnöktől. Hozzátette, a nyugati országok jobban teljesítenek gazdaságilag, mint Magyarország. hiába hoztak szigorúbb intézkedéseket. Az első hullám után 400 ezer ember vallotta munkanélkülinek magát, ehhez képest a kormány Semjén Zsolt „beteges vadászkiállításának" ad 60 milliárd forintot – fogalmazott. – Összevissza beszél a járványkezelésről, szégyen, amit művelnek – mondta Szabó Tímea.

Keresztes László Lóránd, az LMP képviseletében hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek botrányos esetei megmutatták, hogy milyen a Fidesz igazi arca, de ehelyett a fontos ügyekről kell beszélni. A vétó lehet legitimációs eszköz, ha a magyar érdekeket kell megvédeni. De súlyosan elítélendő, hogy Orbán Viktor a jogállamiság miatt élt vele, és kockáztatta azt a pénzt, amire Magyarországnak szüksége van – fogalmazott a politikus. – Azért csinálta, hogy tovább lehessen hizlalni a fideszes oligarchákat, és tovább lehessen tömni a kormánypropagandát. Nem Soros Györgynek kellene üzengetni a Facebookon, hanem szembeszállni az orosz gazdasági érdekekkel, a német multinacionális cégek pénzéhségével, vagy Kína nagyhatalmi törekvéseivel – mondta Keresztes. Hozzátette, a migráció ügyében elsősorban a környezetvédelmi lépéseket kell tenni, hogy felszámolható legyen a migrációs nyomás.

Gyurcsány Ferenc egy régen látott zavaros beszéddel reagált Orbán Viktor felszólalására. Miközben többször egymás után leverte a zakójára tűzött mikrofonját, arról beszélt, hogy ha a haza dolgait annyira leegyszerűsítjük, mint Orbán Viktor, akkor talán már magunk sem értjük, mi zajlik körülöttünk. Európa jövőjét boncolgatva elmondta, ami történt az Európai Unióban, az Orbán Viktor jelentős vereségét jelenti. – A butaságot nem takarja el a vigyor a kormány politikusainak esetében – mondta a feltehetően az egykori miniszterelnök viselkedése miatt mosolygó fideszeseknek.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke hangsúlyozta, Brüsszelben nem történt más, mint hogy Orbán újat akart húzni az Európai Unióval, de jött a Szájer-ügy, és erre „becsicskult”, mert ő egy gyáva ember. A járványban hétezer halott emlékeztet Orbán Viktor nagyotmondására – fogalmazott. – Összefogásra lenne szükség, de Orbán Viktor csak gyűlöletet ad. A miniszterelnök tesz az országra, amely a 21. század legnagyobb válságával néz szembe. Csak büntetés és fenyegetőzés van, járvány elleni védekezés nincs – sorolta Jakab Péter. – Aki félelemre és szegénységre épít, az abban is tartja a nemzetét, de csak a szabadság és a jólét erősítheti meg a nemzetet, és ezt a válságot csak egy erős nemzet képes legyőzni – mondta. Hozzátette, az ellenzék tud kompromisszumot kötni, mert nekik a nemzet fontos. – Akié a hatalom, azé a felelősség. Minden hatalom Orbáné, így az övé a teljes felelősség – fogalmazott Jakab Péter

Simicskó István, a KDNP elnöke nagy sikernek tartja a brüsszeli eredményeket. – Nem szabad engedni a zsarolásnak, amikor emberek életéről van szó. Nem szabad vitázni, mindannyiunknak össze kell fognia. nem lehet feltételekhez kötni a Magyarországnak járó uniós pénzeket. Győzött a magyar kormány politikája, és győzött a magyar-lengyel barátság, és végső soron az Európai Unió is győzött – fogalmazott.

„Hogy pestiesen szóljak, olyan csávók nincsenek is, mint maguk” – így kezdte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte a baloldalnak lett volna miért szégyenkezni.„Az fáj maguknak, hogy kiálltunk a nemzeti érdekekért” – fogalmazott. Szerinte az ellenzék azért drukkol, hogy minél rosszabb statisztikáink legyenek – mondta. „Jakab képviselő úr, az hogy bezárták a Lipótot, az ön jelenlétén is látszik” – fogalmazott. A magyar érdekek képviseletében nem lehet önökre számítani – mondta. Majd így fejezte be: „Gratulálunk miniszterelnök úr!”

Kövér László zárásul megrótta Vadai Ágnest, hogy egy óra elteltével jött be,

Orbán Viktor viszonválaszában sorosozással kezdett. „Soros György megszólalt, és úgy látom, hogy a gazdi csalódott. Sovány lesz a vacsora” – mondta az ellenzéknek.

Hangsúlyozta, hogy ez a mostani alap egyszeri és megismételhetetlen a szándék szerint, de szerinte megvan a veszélye, hogy nem így akarják majd. Mi viszont nem akarunk belesodródni – mondta. Két politikai stratégia létezik, az egyik fel akarja adni az ezeréves államiságot és be akar lépni egy Európai Egyesült Államokba. Mi viszont azt akarjuk, hogy független szuverén magyar állam legyen – mondta.

Szerinte nem csak a jó ízlést sérti, hogy a Párbeszéd politikai eszközként használja, hogy mennyien halnak meg. Szerinte ezzel az egészségügyi dolgozók munkáját is lebecsülik. „Elhiszem, hogy nekem hányják fel ezt, de a vírus nem én vagyok” – mondta, hozzátéve: nem a kormánypárt miatt halnak meg az emberek, hanem azért, mert egy világjárvány van.

1014 milliárdot költött a kormány a járvány kezelésére, a  munkahelyek megvédésére pedig 2991 milliárdot. És elindítjuk azokat a programokat, amelyekkel minden megszűnt munkahelyet visszaállítunk – tette hozzá. Szerinte nem kell szembe szállni Kínával, ez sem nem magyar, sem nem európai érdek.

Szabó Tímea szerint Orbán Viktor szégyellje magát és ilyen alpári hozzászólás még nem hangzott el a magyar parlamentben.