Orbán Viktor: Brezsnyev-doktrínát követ az Európai Unió

Orbán Viktor: Brezsnyev-doktrínát követ az Európai Unió

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke (b) és Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban az ideológiai nyomásgyakorlás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét. A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke Marine Le Pennel közös nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált, a Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja meg Lengyelország és Magyarország is naponta.

Orbán Viktor azt mondta: a megbeszélésen szomorúan állapították meg, hogy az Európai Unión belül az ideológiai nyomásgyakorlás soha nem látott méretet öltött. A migráció és a nyílt társadalom propagálása soha nem látott mértéket ért el, és a bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá alakult át – tette hozzá.

A Brezsnyev-doktrína a Szovjetunió világrendszerében azt jelentette, hogy ha valamelyik tagállam eltért a központilag megszabott ideológiától, akkor a szocialista tábor többi tagja jogosulttá vált arra, hogy beavatkozzon az érintett állam belső ügyeibe – jelentette ki. Hozzátette: kétségkívül nem mindegy, hogy mi a beavatkozás formája, hiszen a szovjet tankokkal történő beavatkozás sokkal brutálisabb, mint a jogállamisági eljárás, de ettől még beavatkozás marad. „És ennek a Brezsnyev-doktrínának a modernizált európai uniós formáját látjuk most, amelyet nemcsak Lengyelország, hanem Magyarország is naponta megtapasztal” – fogalmazott.

Kijelentette: Magyarországot az elmúlt években többször is megpróbálták „keresztre feszíteni” az Európai Parlamentben. Köszönetet mondott Marine Le Pennek, amiért minden egyes alkalommal, amikor az Európai Parlamentben igazságtalanul támadták Magyarországot, akkor ő és pártja is mindig kiállt Magyarország mellett.

Közölte: a tárgyalásokon megállapították, hogy nagy kihívások előtt állnak, az EU versenyképessége csökken a világgazdaságban, és nincs kellő politikai befolyása és ereje a nemzetközi térben. Hangsúlyozta: nem tudták megoldani az unióra nehezedő migrációs nyomást. Ez – fogalmazott – „egy élő seb”, folyamatos tehertétel és kihívás. Kitért arra is, hogy nem tudnak megküzdeni az unió szintjén az energiaárak elszabadulásával sem. Orbán Viktor kijelentette: ellenezik, hogy bármifajta európai szuperállam jöjjön létre.

Marine Le Pen és pártja potenciális szövetséges

A kormányfő közölte: megállapították azt is, hogy egész Európában a hagyományos pártstruktúrák átalakulófélben vannak, és ebben az átalakulásban együtt akarnak működni egymással. Az európai jobboldal mindenképpen megújulásra szorul, és a Fidesz érdekelt abban, hogy létrejöjjön egy új csoportosulás – mondta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: pártja „európai politikai agglegény” lett, tekintettel arra, hogy az Európai Néppárt „olyan mértékben a főáramú baloldali ideológia hálójába került”, hogy ott már nem volt keresnivalója a Fidesznek.

Orbán Viktor emlékeztetett: az új csoportosulás döntő lépését már korábban megtették, hiszen július elején 15 európai párt, a Fidesz és a francia Nemzeti Tömörülés is aláírt egy közös nyilatkozatot. Szerinte ez volt a „jégtörés”, azóta építik az együttműködést, és ennek fontos állomása ez a találkozó is. Hozzátette: a következő hetekben és hónapokban szeretnék, ha ez a folyamat felgyorsulna.

Kérdésre válaszolva kiemelte: kifutott a talaj azon pártszövetségek alól, amelyek az elmúlt 30-40 évben létrejöttek, egy új korszak jön, ezért keresi azokat a partnereket, akikkel ebben az új korszakban együtt tudnak működni. Marine Le Pen és pártja potenciális szövetséges – mondta, majd hozzátette: a tárgyalások elején vannak, ezért nem tud válaszolni arra, milyen formát fog majd ölteni az együttműködés, de a szándék megvan, az biztos.

„Salvini a mi hősünk”

Közölte: szolidárisak Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel, aki „rendkívül igazságtalan” eljárás alatt áll. „Salvini a mi hősünk”, aki belügyminiszterként bebizonyította, hogy még a tengeren is meg lehet állítani a migrációt – mondta a miniszterelnök, aki szerint az ilyen emberek az európai politikában elismerést és tiszteletet érdemelnének, nem jogi eljárásokat.

Kérdésre válaszolva leszögezte: az Európa jövőjéről szóló vitában a magyar vélemény középpontjában a migráció, a szuverenitás és a szabadság áll majd. Hangsúlyozta: az intenzitás, ahogyan a migránsok érkeznek Európa határaihoz változik, de a „seb ugyanúgy nyitott”, ez a kérdés nincs elrendezve, nincs válasz arra, hogy Európa mit akar kezdeni a migrációval. Tiszta vizet kell önteni a pohárba – folytatta, kijelentve, hogy a magyar álláspont szerint a migráció rossz dolog, ezért alapvetően védekezni kell ellene.

Arra a kérdésre, hogy melyik francia elnökjelöltet támogatná, a magyar kormányfő azt mondta: Magyarország tiszteli a francia népet, és egyáltalán nem gondolja, hogy állást kellene foglalnia bármilyen rá tartozó döntésben, különösen nem akkor, ha az egy személyre vonatkozik. Szintén kérdésre válaszolva leszögezte: európai démosz nincsen, ezért nem is lehet a népakaratot európai szinten kifejezni, csak nemzetállami szinten. A szuperállam brüsszeli elképzelései tévutat jelentenek – tette hozzá.

A kormányfő arra is kitért: az EU asztalán lévő „klímavédeleminek mondott” szabályozási csomag tönkre fogja tenni az egész európai középosztályt, ezért minden eszközt be kell vetni, hogy ezt megakadályozzák. Közölte: arra kérte Marine Le Pent, hogy tegyen meg mindent azért, hogy Franciaország is álljon ki a középosztályt megvédő, a mostani magas energiaárakra adott kormányzati válaszok mellett.

Le Pen azt üzeni a magyaroknak, hogy tartsanak ki

Magyarország a migráció kérdésében sikeresen védte meg magát és kultúráját – mondta Marine Le Pen. Aláhúzta, hogy a nemzeteknek joguk van alkotmányos identitásukhoz, az Európai Unió csak olyan jogköröket gyakorolhat, amelyeket a tagállamok átruháztak rá. Le Pen kiemelte, hogy a migrációt megfelelően kell kezelni, nem lehet megengedni, hogy a bevándorlás kérdését fel lehessen használni a tagállamok ellen. Mint fogalmazott: az európai népeknek kell eldönteniük, hogy ki jöhet be ide.

„A magyaroknak azt üzenem: tartsanak ki!” – hangoztatta Le Pen. A francia politikus hangsúlyozta, hogy nem lehet az európai népességet kicserélni, hanem az európai fiataloknak kell lehetővé tenni, hogy gyereket vállaljanak, és méltatta a magyar kormány családtámogatási politikáját. A politikus világossá tette, hogy ha jövőre Franciaország köztársasági elnökévé választják, akkor támogatni fogja Orbán Viktort abban, hogy Európa „más irányt vegyen, szuverén irányba induljunk el”.

A politikus leszögezte: az ezeréves államoknak büszkének kell lenniük arra, amit képviselnek. Kitért arra is, hogy Magyarország történelme során mindig harcolt a szabadságért, és kiemelte ebben a magyar miniszterelnök szerepét is. Szót ejtett 1956 hőseiről is, akik emléke előtt tiszteletét is lerótta Budapesten. „Nagyon nagyra értékeljük a szabadságot, mindazt, amit megtett Magyarország történelme egész folyamán a szabadságért. Európa története elválaszthatatlan a szabadságtól” – fejtette ki Marine Le Pen. A jobboldali politikus szerint az EU föderalista irányba indult el.

Az uniónaknak már nincs arca, centralizált államként akar működni, de ezzel szemben sokszínűnek kell lenni. „Európában nem egy nép van, hanem európai népek vannak. Mi a népeket, a népek identitását és szabadságát támogatjuk, hiszünk abban, hogy saját, nem helyettesíthető lelkületük van” – mondta Marine Le Pen. „Túl sokáig voltunk bénultak, de ha cselekszünk, akkor Európa ki tud lépni bénultságából” – közölte.

A Nemzeti Tömörülés vezetője nagyon fontos lépésnek nevezte a nyáron aláírt, jobboldali pártok közötti együttműködési megállapodást, amelyet „teljes szívvel támogat”. Emlékeztetett: 2014-ben pártja képviselői nem működtek együtt a Jobbikkal az Európai Parlamentben. „Fontos megválogatni, hogy kikkel tudunk együttműködni”  hangoztatta a politikus. Le Pen arról beszélt, hogy „ellentervet” szeretne létrehozni az európai fősodorral szemben. „A nemzetek Európáját akarjuk, együtt akarunk működni, mindenki a saját területén, a saját határain belül, együtt, erősen” – mondta Marine Le Pen.

(MTI)