Orbán Viktor: December 10-én 4480 intenzíven ápolt beteggel számolnak

Orbán Viktor: December 10-én 4480 intenzíven ápolt beteggel számolnak

Orbán Viktor a rádióstúdióban (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

30-32 ezer kórházi ápolttal, ebből 4480 intenzíven fekvő beteggel számol a kormány jelenleg december 10-ére – közölte Orbán Viktor az állami rádiónak adott reggeli interjújában. Szavai szerint itt van nagyjából a teljesítőképesség határa. Szóba került az amerikai elnökválasztás is, a miniszterelnök itt azt ismételte meg, hogy Donald Trump Magyarország barátja.

Az operatív törzs kora reggelente áttekinti a helyzetet, a pillanatnyi is érdekes, de engem a jövő érdekel, hogy az egészségügyi rendszerünk mikor ér el a teljesítőképessége határára – erről beszélt Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök szavai szerint az elemzések azt mutatják, hogy november 21-én kell majd 2240 intenzív ágy, ahol van lélegeztetőgép. December 10-én pedig 30-32 ezer kórházi ápolttal számolnak, amikor 4480 intenzív ágyra és az ehhez szükséges mennyiségű orvosra, ápolónőre lesz szükség. – Itt van nagyjából a teljesítőképesség határa – fogalmazott.

Már hoztak döntések, hogy amennyiben túlmegy a fertőzés ezen a határon, akkor is legyenek kijelölt helyek, ahol képesek megfelelő orvosi ellátást adni, szükség esetén a kórházakon kívül is. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy órákon belül döntés születhet a kockázat nélkül halasztható egészségügyi beavatkozások átütemezéséről, hogy újabb ágyakat tudjanak felszabadítani.

A kormányfő beszélt arról is, hogy az elhunytak átlagéletkora 76 év felett van, ezért ismét arra kérte a fiatalokat, hogy legyenek fegyelmezettek a szüleik és nagyszüleik érdekében. – Ez egy súlyos dolog, ebbe bele lehet halni – mondta.

Orbán Viktor megemlékezett a beszélgetésben kulturális főtanácsadója, Szőcs Géza költő haláláról is.

Kiderült az is, hogy már csak 700 olyan település van az országban, ahol nincs jelen a vírus. A járvány miatt 7 iskola diákjai jelenleg nem kapnak oktatást, 23 intézményben távoktatás van, míg 78-ban vegyes oktatás zajlik. – Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az intézményekben „kontroll alatt” vannak a diákok, míg ha nincs személyes jelenlétű tanítás, az nem azt jelenti, hogy otthon fognak maradni.

– A helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos, ugyanakkor az esélyeink jók, képesek vagyunk arra, hogy kezeljük a helyzetet – mondta a kormányfő annak kapcsán, hogy egyes orvosi vélemények szerint „rá kell ijeszteni az emberekre”. Ő azonban – mint fogalmazott – nem szeretné ijesztgetni a magyarokat, őszintén és komolyan kell beszélni.

Egy héttel ezelőtt a kormányfő még ugyancsak a rádióinterjújában azt mondta, hogy a szabályok betartatása ügyében „hétfőtől új világ kezdődik”. – Nagyot változott a világ hétfő óta – így látja Orbán Viktor, a szabályok betartása kapcsán szerinte jobb az arány, mint amire számított. Megismételte, hogy be fogják zárni azokat a helyeket, ahol nem tartják a szabályokat, legyen szó boltról, színházról vagy moziról. Az esetleges újabb szigorítások kapcsán primitív gondolkodásnak nevezte azt, hogy „vagy egészség vagy gazdaság”, szerinte ugyanis a teljes embert kell nézni és az életet. Ennek megfelelően kell az intézkedéseket is meghozni.

A libernyák világban majd megint azt mondják, hogy diktatúra van – így fogalmazott a miniszterelnök az elrendelt veszélyhelyzet kapcsán. Az is leszögezte ugyanakkor, hogy a parlament ülésezni fog, de mivel a járvány gyorsan terjed, ezért gyorsan kell döntéseket hozni, nem lehet egyes esetekben az Országgyűlésre várni, „különösen, ha az ellenzék nem segít vagy hátráltatja a védekezést”. 90 napra kérte a kormány a rendkívüli felhatalmazást, mert „az alagút végét látjuk”, egyre megbízhatóbb hírek vannak a vakcináról.

Szóba került az interjúban a bécsi terrortámadás is, aminek kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, az ilyen esetek figyelmeztetnek minket arra, hogy nemcsak a járványra kell figyelni. – Európa jövőjének szempontjából a bevándorlás nem megoldás, hanem a probléma forrása – ismételte meg a kormány gyakran hangoztatott állítását.

Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy az unió mégis jogállamisági feltételekhez kötné a kifizetéseket. Itt arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg elsősorban a járvánnyal kell foglalkozni, a politikai és ideológiai vitáknak nem most van itt az idejük. Az a feladat, hogy minél gyorsabban juttassuk el a szükséges forrásokat a déli államokhoz, amelyek nagy bajban vannak.

Az amerikai választásról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy akárki is lesz az elnök, már nem beszélhetnek többé morális értelemben a magas lóról, mint ami a demokratákra jellemző volt. – Ha olyasmik történnének Magyarországon, mint ott, akkor itt leszakadt volna az ég. De nem akarjuk minősíteni az Egyesült Államokat – fogalmazott. A miniszterelnök Donald Trumpot Magyarország barátjának nevezte.