Orbán Viktor: December 27-én vagy 28-án indulhatnak itthon az oltások

Orbán Viktor: December 27-én vagy 28-án indulhatnak itthon az oltások

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

December utolsó napjaiban megkezdődhet itthon is az egészségügyi dolgozók oltása, első körben 35 ezer vakcina fog érkezni – jelentette be szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban ugyanakkor arról is beszélt, hogy a járvány tekintetében nincsenek „felszabadító erejű jó hírei”, annyit tud mondani, hogy a számok nem romlanak.

Hónapok óta zajlottak késhegyre menő viták főként a németekkel a költségvetési kérdésekben, de valójában mélyebb ügyekről volt szó – így vezette fel Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában az uniós költségvetésről szóló vitát, amely végül megállapodással zárult. A mélyebb ügyek alatt azt értette, hogy – megfogalmazása szerint – az Európai Parlament át akarta venni az Európai Unió irányítását. A miniszterelnök azt mondta, félő volt, hogy az Európai Parlament makacssága magával fogja rántani az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot. – Fából vaskarikának tűnt korábban – mondta a kormányfő, de végül a lengyel bajtársaknak köszönhetően is célt értünk.

A kormányfő felfogása szerint az Európai Unió a nemzeti fővárosokban van, Brüsszel egy egyeztetési helyszín. Az alapszerződés is egyértelműen kimondja, hogy az uniós irányt az országok vezetői szabják meg.

Orbán Viktor ismét beszélt Soros Györgyől, aki „kétségkívül a világ legkorruptabb embere” és „több alkalommal is megtámadta Magyarországot” az írásaival. Bírálta, hogy a milliárdosnak szánt válaszcikkét nem hozta le ugyanaz az oldal, amelyre Soros György is írt, ezért szamizdatként terjesztette a válaszát. Szavai szerint Soros György a magyar baloldal segítségével most túlment egy határon és azon dolgozik, hogy ott ártson a magyaroknak, ahol csak tud.

A koronavírust érintve a kormányfő azt mondta, hogy szombat délelőtt bejelentés tesz arról, hogy a gazdaságvédelmi akciótervnek milyen lépéseit vezetik be januártól.

Orbán Viktor az interjú második részében arról is beszélt, hogy az operatív törzs ülésén kezdte a napot és nincsenek „felszabadító erejű jó hírei”. Annyit tud mondani, hogy a számok nem romlanak, de „ez nem egy nagy vigasz”. Szavai szerint az egészségügyi rendszer el tudja látni a betegeket, a legnagyobb ellenfél most a fáradtság, hiszen emberfeletti munkát végeznek az orvosok és ápolók.

A határok zárását továbbra is fenntartják és a vakcina mint végső megoldás, amire mindenki vár és figyel. December 27-én vagy 28-án megtörténhetnek az első oltások itthon, egyelőre 35 ezer embernek lesz oltóanyag és az egészségügyi dolgozók fogják megkapni. Elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházban oltanak, illetve a megyei kórházakban. Ingyenes az oltás és önkéntes, a kormányfő pedig arra fogja kérni az egészségügyben dolgozókat, hogy minél nagyobb számban oltassák át magukat. – Meg kell mondanom, hogy ez egyáltalán nem általános vágy jelen pillanatban, tehát erről még komolyan beszélnünk kell az orvosokkal meg az ápolónőkkel – fogalmazott. Azt leszögezte, hogy nem szeretnék feladni az oltás önkéntes jellegét, senkit nem szeretnének arra kényszeríteni, hogy beoltassa magát, de az egészségügyi dolgozóktól azt kéri, hogy védjék be magukat saját maguk érdekében is.

Később érkezik majd Magyarország nagyobb mennyiségű vakcina is és a „regisztrációnak lesz jelentősége”. Amíg korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre oltóanyag, addig az operatív törzs által meghatározott sorrendben történik az oltás, de amikor már tömeges lesz, akkor a regisztráció szerint fognak haladni. Ezért Orbán Viktor mindenkit arra kért, aki szeretné beoltatni magát, hogy regisztráljon az erre a célra létrehozott honlapon. A miniszterelnök szavai szerint egyébként, ha most egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, aki szeretné, arra képesek lennének, az oltási terv rendelkezésre áll az ehhez szükséges eszközökkel.

A karácsony kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott, hogy „idén kis karácsony lesz”, talán húsvétkor majd lehetnek újra nagy családi ünnepek. A szentestére vonatkozó szabályozásról hétfőn döntenek, van például olyan elképzelés, hogy a 14 éven aluli gyerekek ne számítsanak bele a 10 fős családi korlátba. Erről még konzultál szakemberekkel.