Orbán Viktor: Éjféltől ismét bevezetjük a rendkívüli jogrendet

Orbán Viktor: Éjféltől ismét bevezetjük a rendkívüli jogrendet

Orbán Viktor bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éjféltől újra életbe lép a rendkívüli jogrend, bezárják a szórakozóhelyeket, kijárási korlátozás lesz éjfél és hajnali öt óra között és újra ingyenes lesz a parkolás – ezekről döntött a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon jelentette be az új intézkedéseket, hozzátéve, hogyha az eddigi tapasztalatok alapján továbbra is 5-7 nappal „követjük” Ausztriát, akkor december közepére kórházaink elérik a teljesítőképességük határát.

– A kormány úgy döntött, hogy ma éjféltől ismét bevezetjük a rendkívüli jogrendet és arra kérjük az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg – jelentette be Orbán Viktor a Facebookon közzétett videóban. Szavai szerint ugyanis ebben a helyzetben „abszurd”, hogy legutóbb is két hét kellett az Országgyűlésnek olyan szabályok elfogadásához, amivel büntetni lehet a maszkviselés szabályainak megszegését. – Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk – mondta.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/2700893873509302/

Döntést hoztak arról is, hogy a sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell pénzbírságot szabnak ki, ahol pedig nem tartják a szabályokat, azokat a helyeket azonnal be fogják zárni. – Aki nem tartja a szabályokat, nem csak a saját, hanem mások életét is veszélybe sodorhatja – indokolta a miniszterelnök.

Az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyeken lehetetlen kikényszeríteni. Ezért Orbán Viktor tájékoztatása szerint a javaslatukra úgy döntöttek, hogy a szórakozóhelyeket bezárják, éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptetnek életbe, „ami azt jelenti, hogy éjfélig mindenkinek haza kell érnie”.

A zsúfoltság mérséklése érdekében a tömegközlekedési eszközökön a reggeli és déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el és újra ingyenessé tették a parkolást.

Orbán Viktor a lépéseket azzal indokolta, hogy a járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. Ez azért fontos, mert a kormány tapasztalatai szerint Magyarország 5-7 nap késessel követi Ausztriát. – Ha így lesz, és eddig így volt, akkor december közepére kórházaink elérik a teljesítőképességük határát – fogalmazott a miniszterelnök. A járvány most is az idősek és krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább, ezért eljött az ideje az újabb lépéseknek, amikkel megvédhetik az idősek életét.

A kormányfő kitért arra is, hogy az orvosok bérét megemelik, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „orvosaink, ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat és mindent megtesznek, hogy meggyógyíthassák a betegeket”. – Ez sok, szinte emberfeletti, de mégsem elég – mondta, hozzátéve, hogy a végső megoldás a vakcina. Ez már látótávolságon belül van, ki kell tartani, tárgyalnak az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is.

– A helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült. Ha összefogunk és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog – mondta a miniszterelnök.

A kedden reggel közzétett adatok szerint ismét szomorú rekordok dőltek meg itthon. 3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) és 84 többségében idős, krónikus beteg hunyt el – sem a fertőzöttek, sem az áldozatok száma nem volt korábban ilyen magas.