Orbán Viktor: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

Orbán Viktor: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban

Orbán Viktor pénteki szokásos rádióinterjúja közben (Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A helyzet valóban drámaian romlik – így fogalmazott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai szerint vannak arra vonatkozó javaslatok is, hogy szigorítani kell-e, ezt a következő néhány nap történéseinek fényében fogják eldönteni.

Az elmúlt napon 4 668 új beteget regisztráltak és 123 embert veszítettünk el – ismertette a legfrissebb adatokat szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök beszámolója szerint 5027-en vannak kórházban és 451-en vannak lélegeztetőgépen. – A helyzet valóban drámaian romlik – fogalmazott, hozzátéve, hogy a fertőzöttek száma az elkövetkezőkben várhatóan drasztikusan emelkedni fog. Jelenleg egyébként 15 831 szabad ágy van, ebből 2 296 lélegeztetőgéppel van felszerelve.

A kormányfő megfogalmazása szerint a helyzet annyira komoly, hogy „emelt szintű készültséget kellett elrendelnie a kórházakban”. Ez azt jelenti, hogy van egy megerősített vezetési rendszer, hiszen egyenruhások is kint vannak az intézményekben, át kell nézni újra a vezénylési listákat, a szálláshelyi feltételeket pedig ellenőrizni kell. Azt a régi készültségi állapotot kell visszahozni, ami tavaly áprilisban és novemberben volt.

A vakcinákat érintően Orbán Viktor azt mondta, hogy le van kötve 17 millió oltóanyag, de az unióval lekötött vakcinák egyszerűen nem érkeznek. Ha nem lenne itt az orosz és a kínai oltóanyag, akkor „nagy bajban lennénk”. Már a kínai vakcinával oltanak, egyúttal megerősítette, hogy jövő hét elején remélhetőleg ő is sorra fog kerülni. A miniszterelnök felelőtlenségnek nevezte, hogy a baloldal oltásellenes és folyamatosan álhíreket gyártanak. Ismét elhangzott az is, hogy húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását, így Magyarországon lesz az unión belül messze a legmagasabb az átoltottság.

A miniszterelnök szerint most egyszerre kell beszélni arról, hogyan lazítsunk és nagyon fegyelmezetten be kell tartani a korlátozásokat. – Vannak arra vonatkozó javaslatok is, hogy szigorítani kell-e vagy nem. Ezt majd meglátjuk a következő néhány nap történéseinek fényében – fogalmazott.

A megkezdődött uniós csúcstalálkozón egyébként felmerült a vakcinabeszerzés kérdése. – Jól tárgyalt a bizottság, mert megpróbált minél olcsóbban vakcinát szerezni, de időt vesztett ezzel – mondta, hozzátéve, hogy a valóság másként van, mint a „brüsszeli buborékban”, hiszen a valóságban az idő fontosabb. Az európai vezetőket okos, felelősségteljes vezetőknek nevezte, akik látják, hogy meghalnak az emberek, de nem tudnak mit tenni. Ezzel szemben mi tudtunk gondoskodni arról, hogy legyen több oltóanyag.

Ez a harmadik hullám sok tízezer honfitársunknak veszélyezteti a munkahelyét, nagyon sokan bizonytalan helyzetben vannak és „senkit sem hagyhatunk az út szélén”. Orbán Viktor szavai szerint megvannak az eszközök arra, hogy a bértámogatásokat nem csak az újranyitásig fogják fenntartani, hanem az újranyitás után is egy hónappal. Megismételte, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus megszüntet, ez azt jelenti, hogy a következő időszakban 55 ezer álláshelyet kell teremteni.

Szóba került az interjúban az állatvédelmi konzultáció, amelyet maga, a miniszterelnök is kitöltött, hiszen – mint mondta – „falusi fickó”, ismeri az állatokat.

Címkék: Orbán Viktor