„Orbán Viktor fél azoktól, akik gondolkodnak” – a CEU-ért tüntettek

„Orbán Viktor fél azoktól, akik gondolkodnak” – a CEU-ért tüntettek

A Momentum Mozgalom Nem hagyjuk a CEU-t! tüntetése Budapesten, a Zrínyi utcában 2018. Október 26-án (MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A CEU-ért tüntettek a Momentum Mozgalom kezdeményezésére pénteken Budapesten.

Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke az MTI tudósítása szerint a demonstráción azt mondta: a kormány azért akarja elüldözni a CEU-t Magyarországról, azért teszi tönkre az oktatást, mert Orbán Viktor fél azoktól, akik gondolkodnak.

A CEU-val együtt távozik az egyik legjobb tudományos könyvtár is az országból? - Magyar Hang

Még minden képlékeny, de akár az ország egyik legjobb tudományos könyvtára is távozhat a CEU-val együtt. Az amerikai követség és a magyar kormány is reagált az egyetem mai sajtótájékoztatójára.

A kormányfőnek december 1-ig van ideje arra, hogy „levegye a mocskos, korrupt kezét az egyetemről”, a magyaroknak pedig arra, hogy megvédjék, ami az övék – tette hozzá a politikus.

Véleménye szerint ma olyan gondolkodókra van szüksége Magyarországnak, mint Széchenyi, Deák és Kossuth volt. Olyan emberekre, akik megálmodnak egy egyszerre nemzeti és európai Magyarországot. Ilyen embereket képez a CEU – jelentette ki Fekete-Győr András. Ám az Orbán-rendszerben – folytatta – nem divat se gondolkodni, pláne nem divat bármit megkérdőjelezni. Vagyis, a kormánynak ma nem volna szüksége Széchenyire, Deákra és Kossuthra – fűzte hozzá.

„Talán egy talonban tartott kártya vagyunk a miniszterelnök zsebében" - Magyar Hang

A diákjaik 10 milliárd forint körüli összeget hoztak Magyarországra és ilyen nagyságrendű a költségvetéshez való hozzájárulásunk is. Interjú Enyedi Zsolt rektorhelyettessel.

A politikus úgy fogalmazott: őt nem érdekli, hogy az Egyesült Államok önbecsülését miként érinti egy amerikai egyetem „elüldözése” Magyarországról. Őt az háborítja fel, hogy magyarok tömegeitől veszik el a tudás lehetőségét, és a magyarok nemcsak dolgozni, hanem már tanulni is külföldre járnak.

Éppen ezért, a CEU megtartásáért a Momentum szórólapos kampányt indít az egyetem mellett, illetve november 16-ra újabb demonstrációt hirdet – mondta Fekete-Győr András.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, a CEU egykori diákja szerint a kormány azért kiáltotta ki „közellenséggé” a CEU-t, mert az értékrendje nem egyezik az általa hangoztatott „álnemzeti lózungokkal”. Valójában nem a CEU, hanem az igazság és a kritikus gondolkodás ellen küzdenek – tette hozzá.

Az amerikai diplomát adó CEU elüldözése Magyarországról - Magyar Hang

Hosszú volt az út idáig. Összeszedtük, mi vezetett ahhoz, hogy a CEU jelezte, ha nem sikerül megállapodni a magyar kormányzattal, úgy Bécsbe költöztetik az Egyesült Államokban akkreditált képzési programjait.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója azt mondta, kisebbségi magyarként született Ceausescu Romániájában, és amikor 1990-ben Magyarországra költözött, hirtelen „rászakadt” a szabadság. Ekkor határozta el, hogy küzdenie kell mások szabadságáért, ám soha nem gondolta volna, hogy 28 év elteltével a saját szabadságáért is újra küzdenie kell – mondta.

A tüntetők a Nádor utcától a Szent István térig töltötték meg a Zrínyi utcát. Az emberek nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak, illetve azt skandálták, hogy „nem hagyjuk”.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.