Orbán Viktor Gruevszkiről: Tisztességesen bánunk a szövetségessel

Orbán Viktor Gruevszkiről: Tisztességesen bánunk a szövetségessel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Garantálni fogjuk a menekültstátuszt kapott emberek biztonságát” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hazánkban menekültstátuszt kapó Nikola Gruevszkiről a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A szokásos pénteki rádióinterjújában kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarország lassan egy harmincéves demokrácia, nem ez az első ilyen eset, amikor magas rangú politikus fordult ilyen kéréssel Magyarországhoz. Van rutinunk, hogy kell egy ilyen ügyet kezelni – fogalmazott. A magyar kormányfő szerint Gruevszki az első balkáni politikus volt, amelyik kerítést épített, ezért mindig szövetségesként gondolnak rá. „Ismerem Gruevszkit, nélküle nehezebb lett volna megvédeni a határt, ha egyáltalán meg lehetett volna” – jelentette ki.

A héten az is kiderült, hogy Macedónia kérte a volt macedón miniszterelnök kiadatását. Orbán Viktor erre csak annyit mondott, meg fogják vizsgálni a kérést. A Gruevszki elleni eljárásokat – van, amiben jogerősen börtönre ítélték –, szerinte neki és a kormányának sem kell kommentálnia. Ám úgy véli, a balkáni országban bonyolult folyamatok zajlanak, az igazságszolgáltatás pedig ennek része. Nagy Katalin műsorvezető ugyan nem kérdezte, de Orbán Viktor fontosnak tartotta megjegyezni: azért kavart nagy port Gruevszki ügye, mert a krimik mindig érdekesek, és az ellenérdekelt felek, például a „Soros Györgyhöz kötődő szervezeteknek” ez az érdekük.

Kötöttfogás 16. - Gruevszki-ügy: ki mozgatja a szálakat? - Magyar Hang

Műsorvezető: Dévényi István. Vendégek: Dopeman, Csintalan Sándor, Lampé Ágnes és Vona Gábor.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy a kormány akkor jár el jól, ha minél távolabb tartja magát az eljárástól, és ez most is így történt. Annak fényében ez különösen érdekes, hogy magyar diplomaták segítették Gruevszkit Magyarországra jutni.

A miniszterelnök a külpolitikáról szólva arról beszélt, hogy a 100 év magány korszaka véget ért. Mára Magyarország megtalálta a partnereit a környező országokban. Ezek sorában Lengyelországot, Szerbiát és Szlovákiát említette, de úgy látja, Romániával is javult a kapcsolat. Orbán Viktor szerint mindenki rájött arra, hogy „a magyarokkal együttműködő jó dolog, az együttműködők jól járnak”.

Gruevszki-ügy: Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik - Magyar Hang

Az ellenzéki párt Brüsszel állásfoglalását kéri, ha Macedónia jogállamnak tekinthető, akkor ki kell adnunk hazájának a korrupció miatt elítélt volt miniszterelnököt. Közben a nemzetbiztonsági bizottság munkáját ellehetetlenítette a Fidesz.

Az interjúban külön kitért Ukrajnára is. „Nemcsak hogy elfogadjuk Ukrajna területi integritását, hanem követeljük is Oroszországgal szemben” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Magyarország erején felül segíti az Ukrajnában élőket, elsősorban a hozzánk közelebb esőket Kárpátalján. Szavai szerint azonban nem tud azzal a helyzettel mit kezdeni, hogy Magyarország ukránbarát álláspontjára magyarellenes választ kap. Pedig Ukrajnában magyarellenes politikát folytatni – fogalmazott – önsorsrontó, mert az ország NATO-hoz és az Európai Unióhoz való közeledése csak magyarbarát politikával lehetséges. Orbán Viktor azt is elismerte: noha „folyamatosan zajlanak tárgyalások, tényleges eredmények nincsenek”. Jövőre elnök- és parlamenti választást is tartanak az országban. Abban bízik, hogy a jövő évi választások után olyan kormány áll fel, amellyel jobb együttműködést alakíthat ki.