Orbán Viktor: Élelmiszerárstop jön

Orbán Viktor: Élelmiszerárstop jön

Orbán Viktor bejelentést tesz (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élelmiszerárstopot vezet be a kormány hat termék esetében – jelentette be a szerdai kormányülés után Orbán Viktor.

Az érintett termékek a következők:

• Kristálycukor
• Búza finomliszt
• Napraforgó étolaj
• Sertéscomb
• Csirkemell
• 2,8 százalékos tehéntej

A miniszterelnök bejelentése szerint ezek esetében beavatkoznak az árak alakulásába. Ez azt jelenti, hogy február elsejétől ezen termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt.

Orbán Viktor a döntést azzal magyarázta, hogy egész Európában nőnek az árak, az energiaárak emelkedése miatt. Magyarország ugyanakkor – mint mondta – védi a családokat, sikerült megfékezni a benzinár növekedését, kamatstopot vezettek be a jelzáloghitelek esetében és a rezsicsökkentésnek köszönhetően fix áron kapják az emberek az energiát. Ám eközben más fontos termékek ára nő, ilyenek az élelmiszerek.

– Magyarország előre megy, nem hátra – zárta a kormányfő a már ismert kampányszlogennel a rövid bejelentkezését.

A Telex összeszedte a KSH adatai alapján, hogy a sertéscomb kilója 1420 forint, a csirkemellfilé (csont és bőr nélkül) kilója 1600 forint, a napraforgó-étolaj litere 713 forint, a finomliszt kilója 203 forint, a kristálycukor kilója 261 forint, a 2,8 százalékos tej litere 286 forint volt átlagosan 2021 októberében. A portálnak az élelmiszerkereskedelmi szakmából az alapvető élelmiszerek árának befagyasztására korábban azt mondták, ha ársapkát vezet be a kormány, azzal éppen a magyar tulajdonú, kisebb boltokat üzemeltető vállalkozókat hozza nehezebb helyzetbe, hiszen a kisboltokban jellemzően magasabb az ár, mint a nagy diszkontokban.

Részleteket Orbán Viktor nem említett, vagyis egyelőre nem tudni, hogy minden üzletnek és boltnak a korábbi saját árait kell-e használnia vagy esetleg meghatároznak egy hatósági árat. Ugyanígy nem derült ki az sem, hogy a kereskedők kapnak-e valamilyen kompenzációt amiatt, hogy olcsóbban kell adniuk a termékeiket.

Egségben Magyarországért: Orbán bejelentése beismerő vallomás

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nevében úgy reagált, hogy Orbán Viktor bejelentése beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van. Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik 12 éves kétharmados kormányzásának utolsó 12 hetében kezd el foglalkozni a termékek árával. Felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezelik a vágtató drágulást, ez felér egy beismerő vallomással.

A végén pedig felidézte ígéretüket, hogy kormányváltás után 5 százalékban maximáljak az alapvető élelmiszerek áfáját.