„Orbán Viktor Házavató Bulijával” kezdődik a január

„Orbán Viktor Házavató Bulijával” kezdődik a január

Az önálló életre kelt O1G rövidítés a Parlament épületén (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csillapodnak az indulatok a rabszolgatörvény elfogadása miatt. A munkavállalók szabadidejének egy jelentős részével ezentúl a munkáltató rendelkezik, az új jogszabály szerint a rendes munkaidőn túl immár évi 400 órával gazdálkodhat úgy, hogy csak három év elteltével kell elszámolnia a munkaidőkeret kihasználásával, és így a túlóradíjakkal is.

Az új törvény általános felháborodást váltott ki, karácsony előtt országszerte voltak megmozdulások, amelyek az ünnepek után is folytatódnak.

Ma este például Hatvan város lakói is csatlakoznak az országos tiltakozáshoz. Magánszemélyek kezdeményezték a demonstrációt, amelyen ellenzéki pártok és civil szervezetek is részt vesznek.

A megkérdezettek háromnegyede nem támogatja a túlóraemelést | Magyar Hang

A Publicus a Népszava megbízásából készített felmérést a „rabszolgatörvény” utóhatásairól és a tüntetésekről.

– Mutassuk meg, hogy nem kérünk a kiszolgáltatottságból, magunk és családtagjaink túlóráztatásából! Nem tűrjük, hogy politikailag listázzák a munkavállalókat! Nem tűrjük tovább a félelemkeltést! Szabad médiát, korrekt és tárgyilagos tájékoztatást követelünk! Mutassuk meg, hogy teljes összefogással Hatvanban is elindítjuk a változást! – így szól a hatvaniak felhívása a ma esti tüntetésre.

Országszerte jönnek a demonstrációk

A hatvani tüntetést követően a fővárosiak veszik át a szót. Január 3-án, csütörtökön 10 órától „Orbán Viktor Házavató Buliját” rendezik meg a Várban. A tiltakozó megmozdulást két magánszemély jelentette be.

– Örüljünk, hogy a nép egyszerű gyermeke, utcai harcosa a várba költözik. Örüljünk, hogy végre nemstadiont, hanem egy tök puritán – szerény 21 milliárd forintból – kecót sikerült minimál szintre felhozni, összehozni. Örülünk, mert közel lesz Mindent Aláíró Jánoshoz. Örülünk és szorgos túlórákkal háláljuk meg, hogy nem sajnálta adóforintjainkat! Örülünk, hogy a különbíróságok létrehozásával felesleges energiáktól szabadít meg, hogy ellenőrizhessük eme beruházást is. Örülünk, hogy egy fotót sem láthatunk az épület belsejéből, mert így nem üt meg a guta! Gyertek és kívánjunk kevés nyugodt pillanatot és, hogy az Európai Ügyészség munkatársai mihamarabb látogatói legyenek!” – írják iróniával fűszerezett felhívásukban a szervezők. 

Január 4-én a gödöllőiek veszik át a stafétát. Délután 5-től eset 9 óráig tartanak tüntetést „Gödöllő sem hagyja! Tüntetés a törvénymódosítások ellen!” felhívásra, amit magánszemélyek hirdettek meg.

– Az elmúlt pár hétben felforrósodott a magyar közélet. December 12-én szabálytalan körülmények között megszavazták a túlórák megemeléséről szóló törvényjavaslatot, melyet a független bíróságok hatalomkézbe csoportosítása követett – írják felhívásukban. A tüntetésen felolvassák követeléseiket Gödöllő országgyűlési képviselőjéhez, Vécsey Lászlóhoz, a törvényalkotó bizottság tagjához. A tüntetésen felszólal Varju László (DK) országgyűlési képviselő is. 

Ugyancsak pénteken lesz tüntetés Pécsett is, este 6 és 9 között a Momentum szervezésében, amit „Második felvonás! – Pécs nem kér a rabszolgatörvényből!” címmel hirdettek meg.

– Azt hitték, a bejglitől lenyugszunk. Azt hitték, karácsony miatt megúszhatják. Azt hitték, büntetlenül folytathatják a hazudozást a mi pénzünkön. Tévedtek – írják felhívásukban a szervezők. A tüntetésen a túlóratörvény azonnali visszavonását, a kevesebb rendőri túlórát, a bíróságok függetlenségét, Európai Ügyészséghez való csatlakozásunkat, a független közmédia biztosítását fogják követelni.

Tüntetés advent idején | Magyar Hang

Orbán Viktor tényleg nem érti, hogy az embereket méltóságukban alázta meg, hogy teljes mértékben kiszolgáltatta őket a munkaadójuknak?

– Január 5-én, szombaton országszerte egy időben több esemény is zajlani fog. Budapest, városok, vidék együtt mozdul, hogy kibillentse a helyéről a maffia pilléreit – ígérik a momentumos szervezők.

Január 5-én így ismét Budapest lesz a tiltakozó megmozdulás helyszíne. A tüntetést több civilszervezet és szakszervezet köztük – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – közösen hirdette meg.

– Nem állunk meg! 2019-ben is folytatjuk az ellenállást a rabszolgatörvény visszavonásáért! Január 5-én, szombaton, délután 2 órakor találkozunk a Hősök terén, ahonnan a Kossuth térre vonulunk – írják felhívásukban. 

Ugyancsak január 5-én Debrecenben este 6 órától a régi városháza előtt Kósa Lajos közéletből való távozását fogják követelni a tüntetők a rabszolgatörvény elfogadása miatt.

Frissítés: Cikkünk megjelenését követően futottunk bele, miként arról az 
Infopapa.hu hírt adott: pénteken mintegy 25 autóval tartották zárva a 83-as számú főút Győr felé vezető sávját délelőtt 11-től délután 15 óráig, tiltakozva a munka törvénykönyvének módosítása ellen.

A  Vasas Szakszervezeti Szövetség által szervezett demonstrációhoz az MSZP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció helyi szervezete is csatlakozott, de több civil is részt vett rajta.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta, hogy legnagyobb bajuk a törvénnyel az, hogy nem voltak szakmai egyeztetések a törvény elfogadása előtt. Az alelnök szerint csak az mond olyat, hogy a munkavállaló mondhat nemet a túlórára, aki nem ért a munka világához, aki soha nem dolgozott a versenyszférában. Hozzátette, próbáltak tárgyalni a kormánnyal, megkeresték a Fidesz frakciójának a tagjait, ám csak a demonstrációk megkezdése után ültek le velük tárgyalni, végül pedig a döntéshozatalban nem vették figyelembe a véleményüket.