Orbán Viktor: Hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik

Orbán Viktor: Hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Januárban a leginkább veszélyeztetettek számára már lehet itthon vakcina, áprilistól pedig a tömegeknek is érkezhet az oltóanyag – Orbán Viktor bejelentése szerint jelenleg így számolnak. A miniszterelnök a reggeli rádióinterjújában egyértelművé tette azt is, hogy a maszkviselés addig is kulcskérdés, hétfőtől szigorúan fogják ellenőrizni a szabályokat betartását.

Nálunk a helyzet még „istenes”, több országban sokkal rosszabbak az állapotok – így fogalmazott Orbán Viktor az állami rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában a koronavírus-helyzet kapcsán. A miniszterelnök csütörtökön az uniós kormányfőkkel egyeztetett, a megbeszélésen kísérletet tettek rá, hogy összehangolják a védekezést és beszéltek a vakcináról is.

Ez utóbbi kapcsán most Orbán Viktor úgy számol, nagy a valószínűsége annak, hogy december végén és január elején az első adag vakcina megjön Magyarországra. – Úgy lehet számolni, hogy a krónikus betegeket és az idősek közül leginkább veszélyeztetetteket már január környékén be tudjuk oltani – mondta, hozzátéve, hogy a nagy tömegű vakcina valószínűleg áprilisban érkezik. Könnyen lehetséges, hogy valamikor tavasszal már két-háromfajta vakcina is lesz, hiszen az oroszokkal és a kínaiakkal is tárgyalnak. – Áprilisban nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a járvány ellen – fogalmazott.

Annak kapcsán, hogy Európa több országában újabb korlátozások lépnek életbe, Orbán Viktor azt mondta, hogy vannak, akik nagyon szigorú intézkedéseket hoznak, a helyzet mégis folyamatosan romlik. – Én annak vagyok a híve, hogy üssünk le néhány szabályt és azokat tartsuk be – mondta, felidézve, hogy hoztak néhány új rendelkezést a maszkviseléssel kapcsolatban, vagyis, hogy már az éttermekben és vendéglátóhelyeken is kötelező lesz, amíg nem eszik és iszik az ember. – Hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik, büntetni kell – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy aki nem hordja a maszkot, nem tartja be a szabályokat, nemcsak a saját egészségével játszik, hanem másokéval is. – A maszkot hordani kell, aki nem hordja, az felelőtlen – szögezte. Hétfőtől megvan a joga a rendőrségnek, hogy bezárja az éttermet vagy a boltot, ha nem tartják az előírásokat, vagyis, ha valaki magától nem tartja a szabályokat, akkor „erőből kell betartani”.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy az egészségügy felkészült, bírni fogja, „van elég ágy, van elég gyógyszer, van elég lélegeztetőgép, van elég orvos és ápoló, a harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk Európában, ami az ágyakat illeti”. Emellett zajlik a gyártása a remdesivir nevű gyógyszernek és van utasítása az operatív törzsnek a favipiravir „magunk között csak fapipának emlegetett” gyógyszer tömeges beszerzésére. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy az orvosokról csak a legnagyobb elismerés hangjával beszélhet, szerinte bírni fogják.

Kiderült az interjúból az is, hogy az eddigi 1,4 millió influenzaoltás mellé rendeltek még 360 ezret.

Szóba került az egészségügyi jogviszonyról szóló, sokat bírált új törvény is. Az orvosi kamara felmérése szerint sok orvos is elfogadhatatlannak tartja az átvezénylések lehetősége és a másod-harmadállások akár tiltásának miatt. Orbán Viktor itt megismételte, hogy dolgoznak a részletszabályokon. Szerdán a vezénylésről és a háziorvosokról fognak döntést hozni, a másodállás kérdése pedig ezután következik. A kormányfő a költségvetést érintve beszélt arról is, hogy most ugyan van egy gazdasági visszaesés, de ő látja, hogyan tér vissza a gazdaság a korábbi vágányára. Mint mondta, pénzügyileg nem lesz könnyű a menedzselése, de „mikor, ha nem most kellett” megcsinálni az orvosi béremelést.

– Össze fog állni a családtámogatási rendszer is, az nekünk megy, hogy válság idején családtámogatási lépéseket tegyünk – fűzte hozzá. Ezt a vírust is le fogjuk szavai szerint győzni hamarosan és megy az élet a normális menetben, a normális életben pedig mindennek alapja a család.

A szerdai nizzai támadásról is kérdezték Orbán Viktort, aki azzal kezdte, hogy van tapasztaltunk a muszlim világról, tiszteljük is „ott ahova való, a saját helyén”. – Az afrikaiak jövője Afrikában van. A magyarok jövője Magyarországon van. Ha egyszer beengeded őket, együtt kell velük élned, az együttélés kölcsönös alkalmazkodást jelent. Ha nem akarsz alkalmazkodni, egy dolgot tehetsz: nem engeded be őket – közölte. Majd egyértelművé tette, „ha nem akarunk nizzai eseteket látni Magyarországon, nem szabad beengedni őket”. Akik itt vannak, jól beilleszkedtek, békés kiegyensúlyozott emberek, de nem akarunk újakat beengedni. Azt javasolta a magyaroknak, ne engedjük, hogy Brüsszelből ránk erőltessenek olyan szabályokat, hogy be kelljen engedni azokat, akik nem akarunk és „utána temetésekre járhassunk”. Ismét előhozta a kormányfő azt is, hogy a magyar ellenzék is bevándorláspárti.