Orbán Viktor: Húsvétig minden regisztráltat beolthatnak, ha a kínai vakcinát is használják

Orbán Viktor: Húsvétig minden regisztráltat beolthatnak, ha a kínai vakcinát is használják

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amennyiben elkezdi használni a kormány a kínai vakcinát is, húsvétig megkaphatja a védőoltást mindenki, aki korábban regisztrált – jelentette be az állami rádiónak adott interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondása szerint ráadásul május végén már 6,8 millió beoltott embernél tarthatunk. Az egy napja bejelentett védettséget igazoló okmány kapcsán a kormányfő nem mondott részleteket, csak annyi derült ki, hogy szó lesz róla a nemzeti konzultációban.

Ez a koronavírus-járvány második hullámának 94. napja, meg vagyunk gyötörve rendesen – ezzel kezdte szokásos reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor. A miniszterelnök ezúttal is az operatív törzs üléséről érkezett és beszámolt a legfrissebb adatokról: 310 448 ember kapta meg legalább az első oltást, míg 383 ezer ember már átesett a betegségen, így 700 ezren számítanak védettnek.

Az elmúlt 24 órában 1860 új fertőzöttet diagnosztizáltak és 99 ember elhunyt. 3828-an vannak kórházban és közülük 299-en lélegeztetőgépen. – Az utóbbi néhány nap a kedvező tendenciák megfordulását eredményezte egész Európában – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a feltételezések szerint ennek oka, hogy a brit mutáns erőteljesen van jelen Magyarországon.

A miniszterelnök szavai szerint mindemellett nem szükséges további szigorítás, sőt, kifejezetten ellenezné. Van ugyanis annyi vakcina, hogy a jól megszervezett oltással ki lehet egyensúlyozni a rossz hatásokat.

A kormányfő a nála lévő oltási táblázat alapján arról beszélt, hogy ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani – „ami nincs messze” –, akkor minden eddig regisztrált ember húsvétig megkaphatja a vakcinát. Ez több mint 2 millió embert jelent. Május végén pedig ez a szám 6,8 millió lehet.

A gyártók egyébként óvatosan 6 hónapot mondanak, amíg a védettség kitart. – Nekünk föl kell készülnünk arra, hogy hat, hét, nyolc hónap után esetleg újra kell vagy lehet oltanunk azokat, akiket egyszer már beoltottunk – fogalmazott Orbán Viktor, ezzel indokolva, hogy folyamatosnak kell lennie a vakcinabeszerzésnek. – Portyázókat és fürkészőket mindig mozgatni kell, ők ki vannak küldve a nagyvilágba és ahol úgy tűnik, hogy néhány ezer vagy százezer vakcina leesik a teherautóról, ott kell állnia egy magyar portyázónak, aki elkapja – mondta.

Az uniós beszerzés egyébként nem volt rossz üzlet, ott a gond a lassúsággal volt. Márpedig most nem lehet várni, ezért kellett a kormánynak az orosz és a kínai vakcinából is vásárolni. – Aki időt nyer, életet nyer – fogalmazott Orbán Viktor.

A kínai oltóanyag kapcsán Orbán Viktor azt mondta, hogy a vészhelyzeti engedély mellett a magyar szakembereknek minden szállítmányt meg kell vizsgálni, hogy bevethető-e. – Úgy látom, hogy haladunk előre – fogalmazott a miniszterelnök. Felmerült az interjúban, hogy vajon meg kell-e várni az európai jóváhagyást, mielőtt itthon használjuk a keleti vakcinákat. Orbán Viktor egy kérdéssel válaszolt: „Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennének mint mi?”. Ez ugyanis szerinte nincs így, ő jobban bízik a magyar népegészségügyi szolgálatban, mint a brüsszeliben. – Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a munkatársaiban, a magyar professzorokban – mondta.

Félóránként egyébként hat embert hívnak be az oltóhelyekre és összesen 7189 oltási pont van itthon.

A kormányfő a hamarosan induló nemzeti konzultációról annyit árult el, hogy 5-6 kérdés lesz, ezeket várhatóan még pénteken véglegesítik, de ennél több részletet nem mondott. Azt viszont megismételte, hogy lesz benne szó a védettséget igazoló okmányról, hogy a magyarok szerint „kiengedjük-e” azokat, akiket már nem érdemes korlátozni. – Ez engem is izgat ez a kérdés – fogalmazott a kormányfő.

A bértámogatások témájában Orbán Viktor azt mondta, hogy ez fontos, de az lenne a legfontosabb, hogy vissza lehessen térni a normális élethez. Felvetette itt, hogy legalább a már védett emberek használhassák például a vendéglátóhelyek teraszait. Kitért a vállalkozások számára korábban bejelentett 10 milliós kamatmentes hitelre, amelyet szavai szerint nem a nagyoknak szánnak. Ez az intézkedés, illetve a használt lakások felújítására adott támogatás együtt pedig azt jelentheti, hogy itthon pillanatok alatt munkaerőhiány lesz az építőiparban.

A 13. havi nyugdíjra is kiért a kormányfő, amelynek első részletét – egy heti összeget – a napokban kezdik folyósítani. Ennél a témánál tért ki a baloldalra is azzal, hogy a tíz évvel ezelőttről itt maradt baloldali kormányzás romjait most kell eltakarítani.