Orbán Viktor: „Irány a farkasverem!”

Orbán Viktor: „Irány a farkasverem!”

Orbán Viktor megérkezett Brüsszelbe 2020. december 9-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy jó megállapodást érjünk el az Európai Unió egysége érdekében, ma nemcsak az unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdünk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően csütörtökön.

Az MTI összefoglalója szerint a miniszterelnök aláhúzta: fontos tárgyalások várhatók a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcson. „Ma közös kontinensünk egységéért küzdünk. Ami pedig még fontosabb, nemcsak az Európai Unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdünk, mert nyilvánvaló, hogy arra nemzeteinknek és sok millió embernek szüksége van a járvány és annak gazdasági következményei miatt. Észszerűen kell viselkednünk, és meg kell találnunk a megbízható megoldásokhoz és a józan ész győzelméhez vezető utat” – fogalmazott Orbán Viktor.

 

Elmondta, az előkészületek sok időt, heteket vettek igénybe, de már csak „néhány centire van” a megállapodás elérése. Hangoztatta: biztosítani kell, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő egészségügyi szolgáltatásokat maradéktalanul nyújtani tudják a rászorulóknak, azok az országok pedig pénzügyi támogatáshoz jussanak, amelyeknek valóban szükségük erre az emberek megsegítéséhez.

„Nagy reményeink vannak a mai nappal kapcsolatban” – emelte ki a kormányfő, aki az Instagramon a következőképpen foglalta össze teendőit: „Minden előkészítő megbeszélést lefolytattunk. Összes barátunkat összegyűjtöttük, az ellenfeleinket semlegesítettük. Perceken belül megkezdődik az utolsó tárgyalás. Az a reményünk, hogy a végeredmény szolgálni fogja Magyarország érdekeit, Lengyelország érdekeit és az egész Európai Unió érdekeit is. De a legnagyobb reményünk az, hogy a józan ész szempontja érvényesül majd, mert járvány idején, gazdasági bajok idején teljesen észszerűtlen politikai vitákkal megterhelni a döntéseinket. Most segítséget kell nyújtani azoknak, akiknek erre van szükségük. Ezt diktálja a józan ész, ennek kell most érvényt szerezzek. Már csak egyetlen dolgom van, hogy bemenjek a farkasverembe.”

Az uniós tagállamok vezetői kétnapos találkozójukon egyebek mellett az unió hétéves keretköltségvetéséről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alapról és a hozzájuk kapcsolni kívánt jogállamisági mechanizmusról, valamint a járvánnyal kapcsolatos további koordinációról, az éghajlatváltozásról, a biztonságról és a külkapcsolatokról tárgyalnak.

Európának szüksége van a hosszú távú uniós költségvetés elfogadására és a gazdasági helyreállítási alap végrehajtására, ugyanakkor szüksége van a jogi biztonságra is, amelynek garantálásához el kell kerülni az önhatalmú és politikailag motivált döntéseket – erről már Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszélt Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozása előtt csütörtökön.

Aláhúzta: a költségvetés ellenőrzésének, a korrupció megelőzésének, valamint a jogállamiságnak az összekeverése nagyon veszélyes helyzetet teremt, politikailag motivált eljárásokhoz vezet, lehetőséget teremtve bármely tagország megtámadásához.

Morawiecki azt mondta, hogy az uniós tagországok között megtárgyalandó szövegtervezeteket dolgoztak ki ennek elkerülésére, továbbá annak meghatározására, hol húzódik a határvonal a költségvetés Lengyelország által is teljes mértékben támogatott ellenőrzése, a korrupció elleni harc, valamint az uniós szerződésekben világosan meghatározott és követendő jogállamiság között.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozóra érkezve kijelentette, a tagállami vezetőknek lehetőségük lesz az uniós költségvetés és a koronavírus-járvánnyal összefüggő pénzügyi segélycsomag megerősítésére. Elmondta, a csúcsértekezlet előkészítésének utolsó napjai során lényeges előrelépések történetek az álláspontok közeledése szempontjából, továbbá reményét fejezte ki, hogy a délután a tagállami vezetők képesek lesznek megállapodásra jutni a pénzügyi csomagokról és a hozzájuk kötni kívánt mechanizmusról. „Az elfogadás nagyon fontos és erős jelzés lenne a világnak, és az európai polgároknak is Európa egységéről” – mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke érkezésekor azt mondta, örül annak, hogy kompromisszumos javaslat kerül a tagállami vezetők asztalára az unió hosszú távú költségvetésével és az ezzel összefüggő jogállamisági mechanizmussal összefüggő, zsákutcába jutott megállapodás biztosítására. „Örülök, hogy megtaláltuk a tovább lépéshez szükséges kompromisszumot úgy, hogy a feltételrendszer is változatlan maradt. Ez döntő jelentőségű” – fogalmazott.

A bizottsági elnök reményét fejezte ki, hogy megerősítést nyer az unió következő hétéves költségvetésnek és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap 1800 milliárd eurót kitevő pénzügyi keret, arra ugyanis – szavai szerint – az európai vállalatoknak és az európai polgároknak nagy szüksége van.

 Angela Merkel német kancellár érkezésekor kiemelte a költségvetésről szóló megállapodás elfogadása „nagyon fontos jel lenne az Európai Unió cselekvőképessége szempontjából”. Elmondta, az elmúlt napokban „nagyon keményen” dolgoztak, hogy „áthidalják a nehézségeket, valamint megoldást találjanak Magyarország és Lengyelország aggodalmaira, ugyanakkor megőrizzék az Európai Parlamenttel kötött megállapodásban szereplő jogállamisági feltételrendszert.