Orbán Viktor is megszavazta: Oroszország háborús bűnöket követ el

Orbán Viktor is megszavazta: Oroszország háborús bűnöket követ el

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. március 24-én (Fotó: MTI/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács csütörtöki-pénteki ülésén megszavazták, hogy Oroszország háborús bűnöket követ el, és a bűnökért az orosz vezetők felelni fognak. Ezt ellenszavazat nélkül fogadták el, tehát Orbán Viktor miniszterelnök is megszavazta – hívta fel rá a figyelmet a 444.hu. A portál szerint ennek azért van jelentősége, mert a magyar kormányfő erről nem beszélt a péntek hajnalra a közösségi oldalára feltöltött videóban (és azóta sem), csupán arról, hogy mit sikerült megakadályozni. Eszerint többek között a szankciók kiterjesztését az energiára, a szénre, a gázra, az olajra.

A szóban forgó tanácsülés döntései már magyarul is olvashatók a Tanács honlapján. Ebből derül ki, hogy olyan tartalmú szöveget is megszavaztak az állam- és kormányfők, amiről Orbán Viktor nem számolt be. A megállapítások első pontja arról szól, hogy a tagállamok vezetői szerint Oroszország háborús bűnöket követ el. És e bűnökért az orosz vezetők felelni fognak. A portál arra hívta fel a figyelmet, hogy a szöveg tényként állítja, hogy felelősségre fogják vonni a felelősöket. A hivatalos szöveg így hangzik:

„Oroszország Ukrajna ellen folytatott agresszív háborúja súlyosan sérti a nemzetközi jogot, valamint rengeteg emberéletet követel, és annak következtében polgári személyek szenvednek sérüléseket. Oroszország támadásokat intéz a polgári lakosság ellen, és támadásaival polgári javakat – többek között kórházakat, egészségügyi létesítményeket, iskolákat és menedékhelyeket – céloz meg. Ezeknek a háborús bűncselekményeknek azonnal véget kell vetni. A felelősöket és azok bűntársait a nemzetközi joggal összhangban felelősségre fogják vonni."

A döntés szerint „az Európai Unió fokozatosan, a lehető leggyorsabban meg fogja szüntetni az orosz gáz, olaj és szén importjától való függőségét, a versailles-i nyilatkozatban foglaltak szerint.”