Orbán Viktor: Itt az ember nem királykodhat

Orbán Viktor: Itt az ember nem királykodhat

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vérfrissítésre van szükség az Európai Parlamentben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Látom rajtuk a ciklus végi fáradtság jeleit”, de a jövő évi EP-választás után lesznek új képviselők, és „szerintem javulni fog a demokrácia minősége” – fogalmazott a kormányfő.

Az úgynevezett migránsvízum kérdésében Orbán Viktor azt mondta: „elég vicces”, hogy egy ügyben addig kell újra és újra szavazni, amíg a bürokraták szerint helyes eredmény meg nem születik.

Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy miért tűrik el ezt az EP-képviselők, akiktől az emberek azt várják, hogy álljanak ki az őket odaküldők érdekei mellett. „Próbálnék én itt, a magyar parlamentben ilyeneket csinálni, nem csak az ellenzék, de még a saját frakciótagjaim is fellázadnának"

– tette hozzá. Semmilyen demokrácia sem tökéletes, a magyar sem, de a brüsszeli még messzebb van ettől – fogalmazott.

„Itt életben kell maradni minden támadással szemben”

A Guy Verhofstadttal, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége EP-frakciójának vezetőjével fennálló vitára úgy reagált: ez jól rátapint a nyugat-európai és közép-európai országok demokráciája közötti különbségre. „Nekik egy ilyen elfáradt intézményes demokráciájuk van (...), és ha az elit úgy látja, hogy megtámadják, akkor megsértődik. Nekünk ez a luxus nem adatott meg, hogy ne támadjanak bennünket: 1990 óta vagyok parlamenti képviselő, 13. éve vagyok miniszterelnök, minden reggel azzal kelek, hogy derékon vágnak” – fejtette ki. Hozzátette: „itt életben kell maradni minden támadással szemben”.

A miniszterelnök szerint több nagy különbség is van a nyugati és a közép-európai országok politikája és szemléletmódja között: a legfontosabb, hogy míg a nyugat-európai tagállamokban a politikai elit meglepetéssel fogadja az esetleges támadásokat, addig a magyar kormány ehhez már hozzászokott, és ennek megfelelően támad vissza. „Itt az ember nem királykodhat, itt utcai harcosként az evidensen jó döntésért is meg kell harcolni” – fogalmazott.

Kijelentette: a Sargentini-jelentéssel megtámadták Magyarországot, és "mi legalább akkora erővel támadtunk vissza - de ha lehet, inkább nagyobbal -, mint ahogy megtámadtak bennünket". A kormány nem tűri el, hogy rombolják az ország tekintélyét, becsületét - közölte, megjegyezve: "aki belénk harap, annak erős fogsorral kell rendelkeznie, mert nem fogjuk ezt tűrni".

Közép-Európában az életerő

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány megbízásából Brüsszel utcáit járó, a figyelmet a bevándorlási politika következményeire felhívó plakátos kisteherautót rendőrök állították meg, és leszereltették róla a Guy Verhofstadtot ábrázoló feliratot, a kormányfő úgy reagált: "a demokráciában az életerő ma Kelet-Közép-Európában erőteljesebb, mint Nyugat-Európában".

A családok védelméről szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta: újabb és újabb segítségeket kell nyújtani a fiataloknak a gyermekvállaláshoz, hogy úgy érezzék, ezzel nem romlik, hanem javul az életük minősége. A gyermeknevelés "kétségkívül küzdelmes, kétségkívül helyt kell állni, kétségkívül anyagiakkal is jár", de ha azt lehet érezni, hogy a költségvetés is mellettük áll, "otthonteremtésben, bérben, adórendszerben, gyesben, gyedben, bölcsődékben segítséget nyújt", akkor érdemes vállalni - fejtette ki.

Felidézte a migrációs nemzeti konzultációt is, amelyen a legnagyobb volt a részvétel, amit úgy értékelt, hogy az emberek életösztöne jól működik Magyarországon, érezték, hogy a magyaroknak nagy erővel kell felállniuk a brüsszeli támadásokkal szemben.

„A magyarok saját logika mentén érezzék magukat sikeresnek”

A miniszterelnök szerint sikeres volt a kormány által meghirdetett gazdaságpolitika. A magyar gazdaság alig nyolc év alatt egy erőteljes, növekedni tudó, ütésálló gazdasággá vált, annak ellenére, hogy a szocialista kormány 2010-ben egy kivéreztetett országot hagyott maga után – mondta.

A nemzetközi összehasonlításokat úgy kommentálta: nem indokolatlanok az összevetések, de „a többiek nem nagyon érdekelnek, nekik megvan a saját életük (...), nem érdemes méricskélni”. „Azt akarom, hogy a magyarok (...) saját logika mentén érezzék magukat sikeresnek, érezzék úgy, hogy van értelme annak, amit tesznek, és ne másokkal összevetve” - mondta, hozzátéve: sohasem érdemes a külföldiek életelvárásaival, fejlettségével meghatározni a saját életünk minőségét és céljait. Felhívta a figyelmet arra is, hogy még rengeteg tennivaló van, ezek közé sorolta, a szakképzés területét, a kis- és középvállalkozók vállalatvezetési képességének javítását és a bérek emelését, amelyhez pedig mindenképpen javítani kell a versenyképességet.

Azért lát még javítanivalót a szakképzés, valamint a kis- és közepes vállalkozások vállalatvezetési képességeinek területén is.

(MTI, hvg.hu)

Címkék: Orbán Viktor