Orbán Viktor: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek

Orbán Viktor: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek

Orbán Viktor a rádióstúdióban (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az ellenzék hangosan támadja Kásler Miklóst, a sajtóban pedig már az esetleges lecserélése is felmerült, Orbán Viktor rendkívül határozottan kiállt mellette az állami rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában. Egyenesen a „történelmi érdemiről” beszélt. Egyúttal célkeresztbe került a baloldal, amely – a miniszterelnök szerint – nem vette ki a részét az összefogásból, de most „megkapják a magukét”.

Ennyire jól állunk a védekezésben, már ha egy járvánnyal kapcsolatban lehet beszélni arról, hogy valami jó – így fogalmazott a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában annak kapcsán, hogy kedden visszaadják a veszélyhelyzeti felhatalmazást. A miniszterelnök szerint kétségkívül sikeresen védekezett az ország, büszkék is lehetünk rá, de hozzátette, hogy mégiscsak meghalt majdnem 500 ember és nehéz időszakon vannak túl családok ezrei. – Összességében beszélhetünk sikerről, de mégiscsak furcsán kesernyés az ember szájíze – fogalmazott.

A kormányfő szerint a kulcs a fegyelem és az összefogás volt. – A baloldalt leszámítva, aki kihúzta magát ebből a közös védekezésből, mindenki összefogott – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a baloldal „lépten-nyomon belekötött a kórházakba, a védekezést irányító szakemberekbe, hát most megkapják a magukét, mert szégyenszemre elkulloghatnak a kertek alatt”.

A rendkívüli jogrend szerinte a legjobb döntéseik közé tartozik, mert időben tudtak meghozni minden intézkedést. – Biztos szerencse is kell az ilyesmihez, de talán az önmagában nem lett volna elég, és itt Kásler miniszter úr érdemei történelmiek. Van annak haszna, ha az egészségüggyel orvos foglalkozik, mert nemcsak arról van szó, hogy meg tud gyógyítani egy beteget, hanem az ösztönei is működnek – dicsérte Orbán Viktor az Emberi Erőforrások Miniszterét, akit az ellenzék ugyanakkor rendre támadott. Majd azzal folytatta, hogy amikor az Európai Unió járványügyi szervezete még azt mondta, hogy ez nem veszélyes és „mindenki szunyókált”, akkor az ő ösztönei odavezettek, hogy azonnal összehívta a járványüggyel foglalkozó első szakmai testületet. – Ez a lépés, az ő döntése és ösztönszerű megérzése volt az, amely fölkínálta nekem azt a lehetőséget, hogy meghozhassam azokat a döntéseket, amelyekkel egy-két héttel mindenkit megelőztünk – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezért nem lett Magyarországon tömeges fertőzés.

A miniszterelnök – mint mondta – a rendkívüli jogrenddel megkapta azt a lehetőséget, hogy egy-egy döntéssel nem kellett bemenni a parlament elé, „ ezzel a baloldali ellenzékkel huzakodni, meg veszekedni”, hanem akár egy óra alatt is lehet reagálni. A gyorsaság ilyenkor aranyat ér. És miután úgy tűnik, hogy a nyáron már nem lesz tömeges fertőzés, ezért már nincs szükség rendkívüli jogrendre. Ám ez nem jelenti azt – figyelmeztetett Orbán Viktor –, hogy a veszély elmúlt volna, hiszen nincs vakcina. A járványügyi készültséget tehát fent kell tartani, az operatív törzs továbbra is dolgozni fog.

A kormányfő beszámolt arról, hogy a baloldal lökdösődésénél fontosabb, hogy az óvodák és bölcsődék megnyitnak, az iskolákban bár magad a digitális oktatás, de azokba az intézményékbe is lehet vinni gyerekeket.

A polgármestereknél szerinte a siker azon múlott, hogy az emberek szolgálatát helyezték előtérbe vagy a pártközpontoknak való megfelelést. Azok a polgármesterek, akik inkább a baloldali pártoknak az utasításait – a kötözködést, a piszkálódást – hajtották végre és az általános védekezést nehezítő hangulat kialakítására adták a fejüket, azok rosszul teljesítettek.

A lazítás kapcsán Orbán Viktor azt mondta, hogy reális veszély a fertőzöttek számának emelkedése, hiszen látja, hogy szinte kitört az élet. Így mindenkit arra kért, hogy ne felejtsük el, a veszély nem múlt el. A védőtávolságot be kell tartani, ha ez így történik, akkor nem lesz baj. Ha viszont nem tartják be, akkor a járvány visszaerősödhet. A miniszterelnök várja a professzorok elemzését, mert úgy tűnik, hogy a járványügyi védekezésnek köszönhetően az influenza pusztítása is kisebb volt, kevesebben haltak meg. Így nyugodtan lehet mondani – szavai szerint –, hogy a sikeres védekezés több ezer honfitársunk életét mentette meg.

A gazdaságvédelem kapcsán Orbán Viktor azt mondta, hogy óriási munkában vannak. Elsősorban a munkahelyekre összepontosítanak, hiszen nem segéllyel, hanem munkahelyekkel akarnak segíteni az embereken. – Ezt 2010-ben is így csináltuk a baloldal által itt hagyott csődtömeg után és bevált – mondta.

Több mint egymillió olyan dolgozó van, akinek munkahelyének megtartásában valamilyen segítséget sikerült nyújtaniuk. Az elmúlt napon 101 447 ember volt munkanélküli segélyen és vannak 71 ezren, akik már 3 hónapja nem találnak állást. Így 173 ezer olyan magyar ember van, aki szeretne dolgozni. Lehetnek többen is, de ők nem fordultak a kormányhoz. A miniszterelnök megismételte, hogy 200 ezerre emelték a közfoglalkoztatotti létszámot, 3 ezer ember toborzását kezdte meg a honvédség és voltak már munkahelyvédelmi programok. Orbán Viktor szavai szerint már magabiztosabb ennek kapcsán, mint eddig volt. Létre is fog jönni ebben a témában az operatív törzshöz hasonló testület, a munkát valószínűleg személyesen ő fogja irányítani.

Az interjúban szóba került a tranzitzónák bezárása is. A kormányfő szerint az a tény, hogy az élet kezd visszatérni a normál rendjéhez, abból is látszik, hogy „felébredtek a brüsszeli bürokraták is”. – Van egy tág horizonton is megmaradó vita a brüsszeli bürokraták és Magyarország között: ki dönt arról, hogy kikkel élhetünk együtt a saját országunkban – mondta Orbán Viktor, ismét ekézve a baloldalt, hogy támogatja a brüsszeli bürokratákat abban, hogy ezt a jogot maguknak követelik. A magyar kormány és a magyarok elsöprő többsége ugyanakkor azt mondja, hogy azt majd mi magyarok elmondjuk, hogy kivel fogunk együtt élni.

Orbán Viktor megismételte a korábban sokszor hangoztatott állítást, miszerint mi nem kizárólag Magyarország, hanem Európa határait is védjük. – 130 ezer ember van jelenleg a balkáni útvonalon, aki be akar jutni Európába, ezeknek a nagy része a mi határunkra fejt majd ki nyomást, tehát nehéz hónapok előtt állunk – fogalmazott a miniszterelnök.

Az Európai Bíróság döntését úgy értelmezi, hogy amennyiben valaki menedékkérelemért folyamodik, annak elbírálásáig nem várakozhat tranzitzónában. Így tehát a tranzitzónát a kormány bezárja, „tessék a kerítésen kívül várakozni”. Így ha valaki be akar jönni Magyarországra, a határon kívül, például a belgrádi nagykövetségen adhatja be az igényét. Valahol addig várakozhat, de semmiképpen sem az ország területén. Ez a miniszterelnök szerint a migránsoknak is rosszabb, de így döntöttek Brüsszelben. Ilyen helyzet Belgrád mellett előállhat Romániában és Horvátországban is, akkor a bukaresti és zágrábi nagykövetségen kell majd a mingránsoknak várakozni.

Azon újságírói kérdésre, hogy a brüsszeli bürokraták nem látják-e, hogy ez nem jó így, Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „benne ülnek egy Soros György nevű ember zsebében”. Szerinte nekik arra van szükségük, hogy migránsválság legyen, mert így az országok bajba kerülnek és hitelre szorulnak. A pénz pedig náluk van, „ők hitelt akarnak adni, lehetőleg jó kis kamatra, mert azt szeretik”. Ha nincs baj, még segítenek is az előidézésében. – Ez egy nem túl bonyolult kifosztási mechanizmusa egy-egy országnak, ebben Soros György nagy mester – mondta a kormányfő.